Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak chrupiący z zewnątrz, a soczysty i delikatny w środku... mmm... marzenie! Poznaj przepis blogerki Ostrej-na-słodko!

Składniki

świeży kurczak – ok. 1,5 kg – 2 kg
musztarda sarepska – 4 łyżki
miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka
olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki
sól, pieprz

Dodatkowo:
ziemniaki
pomidory koktajlowe
marchew
pietruszka
brokuły
miód
oliwa z oliwek
świeży tymianek
orzechy laskowe
sól pieprz

Sposób przygotowania

MIĘSO:
Oczyszczonego kurczaka natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw (dokładnie), zawiń w folię i odstaw do lodówki (im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy).

WARZYWA:
Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, marchew i pietruszkę pokrój na pół, pomidory delikatnie natnij.

Wszystkie warzywa ułóż na blasze, skrop oliwą zmieszaną z miodem, posyp orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem.

CAŁOŚĆ:
Zamarynowanego kurczaka ułóż na blasze (można dodać również pomidory), włóż do nagrzanego na 170°C piekarnika z funkcją parowania.

Kurczaka ułóż wyżej, warzywa niżej.

Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa.

Mięso co jakiś czas podlewaj sosem tworzącym się podczas pieczenia.

Warzywa obróć w połowie pieczenia.

Podawaj gorące!