Kurczak pieczony z warzywami
Kurczak chrupiący z zewnątrz, a soczysty i delikatny w środku... mmm... marzenie! Poznaj przepis blogerki Ostrej-na-słodko!
Składniki
świeży kurczak – ok. 1,5 kg – 2 kg
musztarda sarepska – 4 łyżki
miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka
olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki
sól, pieprz
Dodatkowo:
ziemniaki
pomidory koktajlowe
marchew
pietruszka
brokuły
miód
oliwa z oliwek
świeży tymianek
orzechy laskowe
sól pieprz
Sposób przygotowania
MIĘSO:
Oczyszczonego kurczaka natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw (dokładnie), zawiń w folię i odstaw do lodówki (im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy).
WARZYWA:
Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, marchew i pietruszkę pokrój na pół, pomidory delikatnie natnij.
Wszystkie warzywa ułóż na blasze, skrop oliwą zmieszaną z miodem, posyp orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem.
CAŁOŚĆ:
Zamarynowanego kurczaka ułóż na blasze (można dodać również pomidory), włóż do nagrzanego na 170°C piekarnika z funkcją parowania.
Kurczaka ułóż wyżej, warzywa niżej.
Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa.
Mięso co jakiś czas podlewaj sosem tworzącym się podczas pieczenia.
Warzywa obróć w połowie pieczenia.
Podawaj gorące!