Pełnoziarnista bułka do hot-dogów

Ten przepis ʍʎʍɹɐɔɐ kuchenny świat do góry noƃɐɯı!

Zdrowy fast i junk food? To możliwe! Sprawdź przepis erVegan! Pełnoziarniste bułeczki do hot-dogów - wilgotne w środku, ale chrupiące z zewnątrz – dzięki piekarnikowi parowemu Electrolux. Idealna baza do roślinnego hot doga.

Składniki (ok. 10 szt.)

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2000
1½ szklanki mąki pszennej 550
2 – 2 ½ szklanki mleka sojowego
4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
opcjonalnie ulubione dodatki: sezam, mak, ziarna

Sposób przygotowania

1. Makę przesiej do dużej misy miksera. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko porządnie wymieszaj.

2. Mleko sojowe wraz z olejem odrobinę podgrzej w rondelku – jednak uwaga, aby mleko nie było wrzące, ma być lekko ciepłe po sprawdzeniu na ciele.

3. Do suchych składników przelej mokre i zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Po pewnym czasie zeskrob ciasto z boków miski i wyrabiaj ponownie, aż ciasto będzie wilgotne, ale miękkie i gładkie.

4. Przykryj je wilgotną ścierką lub owiń miskę folią spożywczą i przełóż do ciepłego miejsca bez przeciągów na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Świetnie sprawdza się piekarnik tylko z zapaloną żarówką.

5. Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrób rękoma, podziel na blacie oprószonym mąką na około 10 części, z których wyrób podłużne paluchy. Odstaw je ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, przykryte ściereczką.

6. Piekarnik nagrzej do 190°C, nastaw tryb pieczenia chleba i włącz funkcję parową – jeśli jednak nie masz tego typu opcji w piekarniku, na jego dno dodaj kilka kostek lodu.

7. Bułeczki piecz przez około 25 minut, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu. Ostudź je na kratce, a potem używaj do stworzenia swoich ulubionych wariacji na temat wegańskich hot dogów – baza gotowa!

Czytaj więcej