Sałatka z buraków z niebieskim serem pleśniowym i borówkami amerykańskimi

Prosta i efektowna

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. Połączenie słodyczy buraków i bogatego, złożonego smaku dojrzałego niebieskiego sera jest wyśmienite. Borówki dodają odrobinę cierpkości w tym prostym przepisie, który na pewno zrobi wielkie wrażenie.

Składniki (4 porcje)

Sałata

250 g świeżych jagód amerykańskich 4-6 dużych buraków w różnych kolorach
100 g czerwonej kapusty
200 g sałaty – mieszanka młodych listków
100 g kiełków
1/3 filiżanki posiekanej natki pietruszki
200 g niebieskiego sera pleśniowego (np. Bleu d'Auvergne)

Sos

5 łyżek stołowych tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
1 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli do smaku, czarny pieprz

Przygotowanie

Obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą szatkownicy. Włóż je n chwilę do zimnej wody, aby stały się chrupiące. Poszatkuj czerwoną kapustę i włóż do zimnej wody.

Wymieszaj składniki dressingu w oddzielnej misce i odstaw.

Przełóż plastry buraka i czerwoną kapustę do durszlaka. Po osuszeniu, umieść wraz z mieszaniną młodych listków salaty w dużej salaterce.

Dodaj kiełki, borówki amerykańskie, natkę pietruszki i pokruszony ser. Skrop dressingiem i podawaj.