Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Zdrowa alternatywa

Makaron z cukinii jest zdrową, bezglutenową alternatywą zwykłego makaronu. Jest on smaczny, delikatny i prosty do wykonania. Cukinie należy pokroić na paski przypominające makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Wymieszaj je z prostym i prawdziwym sosem pomidorowym domowej roboty, aby przygotować smaczne wegetariańskie danie, które polubi cała rodzina.

Składniki

3 cukinie (zielone)
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1/4 szklanki wody 



Sól i zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Potnij cukinię w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Odwróć cukinię i kontynuuj „obieranie”, aż cała cukinia zostanie pocięta na cieniutkie paski. Usuń nasiona. Pokrój plasterki na jeszcze cieńsze paski przypominające spagetti.

Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu na średnim ogniu; podsmażaj cukinię na gorącej oliwie przez 1 minutę, stale mieszając. Dodaj wodę i gotuj cukinię do miękkości przez około 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.