Stir-fry z wędzonym tofu

Sprawdź jak zrobić doskonały i prosty stir-fry z wędzonym tofu i warzywami w woku na płycie indukcyjnej Electrolux z przepisu erVegan!

Składniki

1 kostka wędzonego tofu, pokrojonego w kwadratowe kawałki lub paseczki
2 porcje (średnie garści) suchego makaronu ryżowego (grube wstążki)
kawałek (10 cm) biało-zielonej części pora, posiekany w piórka
kawałek (1 cm) imbiru, starty na małej tarce
około 1 szklanka grzybów (boczniaki, shitake, mun, pieczarki), pokrojonych w paski
1 średnia marchew, pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju roślinnego (rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub czarnego
odrobina chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw go do namoczenia, aż zmięknie.

2. Na woku rozgrzej olej, podsmaż najpierw samo tofu. Gdy będzie rumiane, odłóż na bok, a na woku podsmaż marchewkę, a następnie dorzuć pora, imbir oraz grzyby. Smaż na dużym ogniu, aż składniki zaczną się rumienić i lekko przypalać.

3. Wtedy całą zawartość woka przesuń na jego brzegi, tak aby w środku podsmażyć sam makaron ryżowy.

4. Do makaronu dodaj mieszankę sosu sojowego, klonowego oraz syczuańskiego pieprzu, ewentualnie dodając odrobinę chili.

5. Kolejno połącz wszystkie składniki na woku i porządnie wymieszaj, jednocześnie nadal smażąc. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane, danie jest gotowe. Smacznego!