Zupa z soczewicy

Poznaj przepis na soczewicową zupę z imbirem, szpinakiem i marchewką według Dietetyczne Fanaberie. Porcja 100 g dostarcza jedynie 37 kalorii! Zdrowo, pysznie i dietetycznie. Możesz ją zamrozić lub zawekować i przechowywać w lodówce na później.

Składniki

150 g świeżych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
200 g marchwi
200 g czerwonej soczewicy
150 g mrożonego szpinaku
100 g cebuli
3 łyżeczki otartego imbiru
płaska łyżka soli
2/3 łyżeczki ostrej papryki
2 litry wody
1 puszka pomidorów

Sposób przygotowania

W sporym garnku np. z kolekcji Electrolux Infinite Chef ugotuj wodę, dodaj dwukrotnie opłukaną soczewicę, marchew rozdrobnioną w blenderze oraz posiekaną cebulę. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20 minut. Dodaj zblendowane pomidory z puszki (lub domowej roboty pulpę pomidorową) oraz koncentrat i pokrojone w kostkę świeże pomidory – możesz wcześniej usunąć z nich skórkę. Dodaj również szpinak (można użyć świeżego, tylko posiekaj go przed dodaniem do zupy) i gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec dopraw zupę ostrą papryką, solą oraz konkretną porcją otartego imbiru.