Piekarnik serii 800 SteamBoost

Witamy w świecie marki Electrolux!

Gratulujemy zakupu nowego, intuicyjnego w obsłudze piekarnika parowego Electrolux. Jest on owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To przydatne i stylowe urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność uzyskania doskonałych efektów.

Wyposażenie

Piekarnik jest wyposażony w akcesoria, które pomogą ci w pieczeniu.

Ruszt służy do pieczenia w naczyniach i formach do ciasta oraz do opiekania pieczeni i innych potraw.

Użyj blachy do pieczenia, aby upiec pyszne ciasta lub ciasteczka.

Głęboka blacha pomoże uzyskać doskonałe efekty pieczenia ciast i mięs. Można ją także wykorzystać do zbierania kapiącego tłuszczu.

Dołączona termosonda pozwoli ci uzyskać doskonałe efekty pieczenia. Użyj jej do pomiaru temperatury wewnątrz potraw.

Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

Wygląd piekarnika

Poznaj swój nowy piekarnik. Znając dobrze jego funkcje, z łatwością rozpoczniesz pieczenie.

  1. Panel sterowania
  2. Wyświetlacz
  3. Szuflada na wodę
  4. Gniazdo Termosonda
  5. Grzałka
  6. Oświetlenie
  7. Wentylator
  8. Wylot rurki systemu odkamieniania
  9. Prowadnice blach, wyjmowane
  10. Poziomy umieszczania potraw

Wygląd panelu sterowania

Panel sterowania zapewnia łatwy dostęp do wszystkich funkcji potrzebnych do przygotowania i pieczenia potraw.

  1. WŁ./WYŁ.
  2. Opcje
  3. Oświetlenie piekarnika
  4. Temperatura
  5. Ulubiony program
  6. Wyświetlacz
  7. Przycisk „W górę”
  8. Przycisk „W dół”
  9. Zegar
  10. Minutnik
  11. OK

Lista Funkcje pieczenia

Wybierz spośród wielu dostępnych funkcji pieczenia, aby uzyskać najlepszy efekt. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.

Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech poziomach oraz do suszenia żywności. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż dla funkcji: Górna/dolna grzałka.

Do wypieku pizzy. Do intensywnego przyrumieniania i pieczenia potraw z chrupiącym spodem.

Do przyrządzania delikatnych, soczystych pieczeni.

Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.

Do przyrządzania produktów gotowych, takich jak frytki, pieczone ziemniaki w ćwiartkach, sajgonki.

Do pieczenia na jednym poziomie większych kawałków mięsa lub drobiu z kością. Funkcja ta umożliwia również przyrządzanie zapiekanek i przyrumienianie potraw.

Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.

Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do opiekania pieczywa.

Do utrzymywania temperatury potraw.

Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pasteryzowania żywności.

Do rozmrażania żywności (warzyw i owoców).

Do oszczędzania energii podczas pieczenia.

Do wypieku chleba i bułek, które chrupkością, kolorem i połyskiem skórki będą przypominać pieczywo z profesjonalnej piekarni.

Do delikatnego i równomiernego odgrzewania potraw, które pozwala zachować ich smak i aromat, jednocześnie zapobiegając wyschnięciu powierzchni.

Do wypieku chleba, pieczenia dużych kawałków mięsa lub podgrzewania potraw schłodzonych i mrożonych.

Do potraw o dużej zawartości wody oraz do przyrządzania sosu królewskiego, terrin oraz ryby z wody.

Do warzyw, ryb, ziemniaków, ryżu, makaronów i innych dań specjalnych.

Wygląd wyświetlacza

Zapoznaj się z pomocnymi symbolami na wyświetlaczu.

  1. Funkcja pieczenia
  2. Numer funkcji pieczenia/programu piekarnika
  3. Wskaźniki funkcji zegara
  4. Zegar/wskaźnik ciepła resztkowego
  5. Wskazanie temperatury/aktualnego czasu

Wygląd wyświetlacza

  • Program automatyczny

    Program automatyczny

  • Ulubiony program

    Ulubiony program

  • godz. / min

    godz. / min

  • Wskaźnik nagrzewania / Wskaźnik ciepła resztkowego

    Wskaźnik nagrzewania / Wskaźnik ciepła resztkowego

  • Temperatura

    Temperatura

  • Termosonda

    Termosonda

  • Minutnik

    Minutnik

  • Wskaźnik szuflady na wodę

    Wskaźnik szuflady na wodę

Jak zacząć?

Aby łatwo uruchomić nowe urządzenie, postępuj z zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Przed pierwszym użyciem

Zanim wzniesiesz się na nowy poziom umiejętności kulinarnych, skorzystaj z naszej pomocy w konfiguracji urządzenia.

Przed pierwszym użyciem należy podłączyć piekarnik do zasilania, wstępnie go wyczyścić i skonfigurować ustawienia.

Czyszczenie wstępne

Rozpocznij korzystanie z piekarnika i akcesoriów od łatwego czyszczenia wstępnego.

Upewnić się, że piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć akcesoria i wyjmowane prowadnice blach.
  2. Wyczyścić akcesoria i wnętrze piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
    Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  3. Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  4. Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice blach z powrotem w piekarniku.
Pierwsze podłączenie

Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do swoich potrzeb.

Po podłączeniu piekarnika do zasilania lub wystąpieniu przerwy w zasilaniu konieczne jest przeprowadzenie podstawowej konfiguracji.

Ustawianie zegara

Ustaw zegar piekarnika, aby kontrolować czas.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Zaczekać, aż na wyświetlaczu pojawi się wskazanie i 12:00.
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
  4. Nacisnąć , aby potwierdzić.
    Uwaga: W dowolnej chwili można zmienić aktualny czas, naciskając .
Ustawianie opcji Twardość wody

Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia parowego, należy ustawić twardość wody odpowiednio do parametrów wody w kranie.

  1. Wziąć czterokolorowy pasek.
  2. Zanurzyć wszystkie strefy reagowania paska w wodzie na około 1 sekundę.
    Nie umieszczać paska pod bieżącą wodą.
  3. Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Odczekać minutę, a następnie sprawdzić twardość wody, korzystając z tabeli.
    Kolory stref reagowania będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twardości wody po upływie więcej niż minuty od wykonania testu.
    Pasek testowyTwardość wody
    1
    2
    3
    4
    Uwaga: Jeśli twardość wody przekracza wartości podane w tabeli twardości wody, należy napełniać szufladę wodą butelkowaną.
  5. Ustawić twardość wody w menu Ustawienia.
    1. Nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy.
    2. Nacisnąć lub , aby wybrać Twardość wody. Nacisnąć .
    3. Nacisnąć lub , aby zmienić wartość. Nacisnąć .
Tabela Twardość wody

Tabela zakresów twardości wody (dH) z odpowiadającą im zawartością wapnia oraz jakością wody.

Twardość wody Zawartość wapnia (mmol/l) Zawartość wapnia (mg/l) Klasyfikacja wody
Klasa dH
1 0 - 7 0 - 1,3 0 - 50 Miękka
2 7 - 14 1,3 - 2,5 50 - 100 Średnio twarda
3 14 - 21 2,5 - 3,8 100 - 150 Twarda
4 ponad 21 ponad 3,8 ponad 150 Bardzo twarda
Wkładanie akcesoriów

Przekonaj się, jak łatwo jest umieścić akcesoria w piekarniku.

Ostrzeżenie: Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Wkładanie rusztu

Prowadnice umożliwiają płynne wsuwanie rusztu.

Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybranym poziomie piekarnika.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie blachy do pieczenia ciasta lub głębokiej blachy

Prowadnice pomogą ci płynnie wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką blachę.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy:
Wkładanie rusztu z blachą do pieczenia ciasta lub z głęboką blachą

Czysto i schludnie. Użyj blachy do pieczenia lub głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy, a ruszt między prowadnice powyżej.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie rusztu przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopowych w taki sposób, aby jego nóżki były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie głębokiej blachy do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie rusztu z głęboką blachą do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Czysto i schludnie. Użyj głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Umieść ją wraz z rusztem na prowadnicach teleskopowych, które ułatwiają wkładanie akcesoriów.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Umieścić ruszt na głębokiej blasze do pieczenia, tak aby nóżki rusztu były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  3. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.

Codzienna eksploatacja

Jaką potrawę chcesz dziś przyrządzić? Znajdź informacje, jak to zrobić.
Poruszanie się po menu ustawień

Użyj menu, aby korzystać ze wszystkich funkcji piekarnika.

W menu ustawień można włączać lub wyłączać funkcje menu głównego. Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie SET i numer ustawienia.

  1. Nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy.
    Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie SET1 i zacznie migać „1”.
  2. Nacisnąć lub , aby wybrać opcję menu.
    Uwaga: Tabela menu ustawień przedstawia listę wszystkich opcji.
  3. Nacisnąć .
  4. Nacisnąć lub , aby zmienić wartość ustawienia.
  5. Nacisnąć .
  6. Nacisnąć lub nacisnąć i przytrzymać , aby zamknąć menu ustawień.
Tabela menu ustawień

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Opis

Wartość do ustawienia

1

WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO

WŁ./WYŁ.

2
DŹWIĘKI PRZYCISKÓW1

KLIK / SYGNAŁ / WYŁĄCZONE

3

DŹWIĘKI BŁĘDÓW

WŁ./WYŁ.

4

TRYB DEMO

Kod aktywacji: 2468

5

JASNOŚĆ

NISKA / ŚREDNIA / WYSOKA

6

TWARDOŚĆ WODY

1 - 4

7

PRZYPOMINANIE O CZYSZCZ.

WŁ./WYŁ.

8

MENU SERWISOWE

-

9

PRZYWRÓCENIE USTAWIEŃ

TAK / NIE

Ustawianie funkcji pieczenia

Twój piekarnik może pomóc ci na wiele sposobów. Znajdź najbardziej pomocną funkcję i skorzystaj z niej.

  1. Włączyć piekarnik.
    Na wyświetlaczu pojawi się ustawiona temperatura, symbol oraz numer funkcji pieczenia.
  2. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję pieczenia.
  3. Nacisnąć lub zaczekać, aż po upływie 5 sekund piekarnik uruchomi się automatycznie.
    Uwaga: Jeśli po włączeniu piekarnika nie zostanie ustawiona żadna funkcja pieczenia ani program, piekarnik wyłączy się automatycznie po upływie 20 sekund.
Zmiana temperatury

Wybierz idealną temperaturę dla swojej potrawy i delektuj się wspaniałym smakiem.

Nacisnąć lub .
Wartość temperatury zmienia się co 5°C.
Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i zniknie Wskaźnik nagrzewania.
Sprawdzanie temperatury

Wybierz idealną temperaturę dla swojej potrawy i delektuj się wspaniałym smakiem.

Aktualną temperaturę w piekarniku można sprawdzić, gdy działa funkcja lub program.

  1. Nacisnąć .
    Wyświetlacz wskaże temperaturę w piekarniku.
  2. Nacisnąć .

    Podczas pieczenia z wykorzystaniem funkcji Termosonda można wybrać, jaka temperatura będzie pokazywana na wyświetlaczu. Po podłączeniu Termosonda do gniazda i ustawieniu funkcji piekarnika oraz temperatury, na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna temperatura wewnątrz produktu.

    Dotknąć kilkakrotnie , aby wyświetlić jedną z trzech wartości temperatury: ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, aktualną temperaturę piekarnika lub aktualną temperaturę wewnątrz produktu.

Ustawianie czasu pieczenia

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

Czas pieczenia można ustawić, korzystając z funkcji Czas.
  1. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę.
  2. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie migać .
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
  4. Nacisnąć lub zaczekać, aż po upływie 5 sekund funkcja uruchomi się automatycznie.
Nastąpi uruchomienie funkcja pieczenia. Po upływie ustawionego czasu:
  • Przez dwie minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
  • Na wyświetlaczu pojawi się migające wskazanie .
  • Piekarnik wyłączy się.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Ustawianie funkcji Koniec

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

Można ustawić czas zakończenia pieczenia, korzystając z funkcji Koniec.
  1. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę.
  2. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie migać .
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
  4. Nacisnąć .
Nastąpi uruchomienie funkcja pieczenia. Po upływie ustawionego czasu:
  • Przez dwie minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
  • Na wyświetlaczu pojawi się migające wskazanie .
  • Piekarnik wyłączy się.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Ustawianie funkcji Opóźnienie rozpoczęcia programu

Zaplanuj swój dzień. Ustaw funkcję pieczenia, aby włączyła się później.

Można połączyć działanie funkcji Czas i Koniec. Piekarnik włączy się później automatycznie, będzie działać przez ustawiony Czas i zakończy pracę o godzinie ustawionej dla funkcji Koniec.
  1. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę.
  2. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie migać .
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić Czas.
  4. Nacisnąć .
    Na wyświetlaczu pojawi się migające wskazanie .
  5. Nacisnąć lub , aby ustawić czas dla funkcji Koniec.
  6. Nacisnąć .
Funkcja pieczenia uruchomi się automatycznie o określonej godzinie. Po upływie ustawionego czasu pieczenia:
  • Przez dwie minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
  • Na wyświetlaczu pojawi się migające wskazanie .
  • Piekarnik wyłączy się.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Ustawianie odliczania czasu z wykorzystaniem funkcji Minutnik

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

Minutnik można ustawić w dowolnej chwili – również wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Odliczanie czasu nie ma żadnego wpływu na działanie piekarnika.
  1. Nacisnąć .
    Na wyświetlaczu pojawi się migające wskazanie i 00:00.
  2. Nacisnąć , aby przełączyć opcje.
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas. Nacisnąć , aby potwierdzić.
  4. Nacisnąć lub zaczekać, aż po upływie 5 sekund funkcja uruchomi się automatycznie.
Rozpocznie się odliczanie czasu. Po upływie ustawionego czasu:
  • Przez dwie minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
  • Na wyświetlaczu pojawi się i migające wskazanie 00:00.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Stoper

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

Stoper wskazuje, jak długo działa piekarnik i uruchamia się natychmiast po rozpoczęciu nagrzewania urządzenia.

Stoper nie ma żadnego wpływu na działanie piekarnika.

Aby wyzerować Stoper, należy nacisnąć jednocześnie i . Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie 00:00 i Stoper uruchomi się ponownie.

Uwaga: Stoper nie działa, jeśli ustawiono funkcje Czas i Koniec.
Zmiana ustawienia aktualnego czasu

Ustaw zegar i rozpocznij pieczenie.

  1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż wskazanie zacznie migać.
  2. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
  3. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Na wyświetlaczu pojawi się nowo ustawiony czas.
Gotowanie na parze
Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Gotowanie na parze

Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.

Gotowanie na parze wymaga obecności wody w szufladzie na wodę. Pełna szuflada wody wystarcza na około 50 minut. Gdy konieczne jest ponowne napełnienie szuflady, rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ostrzeżenie: Zagrożenie pożarem.

Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopalnych cieczy ani cieczy zawierających alkohol.

UWAGA: Zagrożenie uszkodzeniem piekarnika.

Używać tylko zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używać innych cieczy.

  1. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę, aby ją otworzyć.
  2. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    UWAGA: Nie przekraczać maksymalnej pojemności szuflady na wodę. Grozi to wyciekiem wody, jej rozlaniem i uszkodzeniem mebli.
    O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
  3. Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego położenia.
  4. Włączyć piekarnik.
  5. Ustawić funkcję pieczenia parowego i temperaturę.
  6. Opcjonalnie: ustawić czas pieczenia, korzystając z funkcji Czas lub Koniec.
  7. Zaczekać do czasu zakończenia pieczenia parowego.
    Po około dwóch minutach pojawi się para, a gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Kolejny sygnał dźwiękowy zostanie wyemitowany po upływie ustawionego czasu pieczenia.
    UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.

    Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.

  8. Wyłączyć piekarnik.
    Jeśli użyto funkcji Koniec, piekarnik wyłączy się samoczynnie.
  9. Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnić szufladę na wodę.
    Zapoznać się z informacjami dotyczącymi opróżniania szuflady na wodę.
    UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.

    Zachować ostrożność podczas opróżniania szuflady na wodę. Piekarnik może być gorący.

  10. Po ostygnięciu piekarnika wytrzeć dno komory, aby usunąć skroploną parę wodną.
  11. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
    Można przyspieszyć schnięcie piekarnika. Zamknąć drzwi urządzenia, wybrać Funkcje pieczenia > Termoobieg i nagrzać piekarnik do temperatury 150°C na około 15 minut.
Gotowanie z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze

Przyrządzaj wszystkie rodzaje potraw – świeże lub mrożone. Używaj tej funkcji do gotowania, podgrzewania, rozmrażania lub blanszowania warzyw, mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kaszy manny i jajek.

Można jednocześnie gotować potrawy o podobnym czasie gotowania. Użyć maksymalnej wymaganej ilości wody.
  1. Użyć drugiego poziomu piekarnika.
  2. W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
    UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
    Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
Łączenie działania funkcji Turbo grill i Gotowanie na parze

Przyrządzaj jednocześnie mięso, warzywa i dodatki.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
  3. Umieścić w piekarniku przygotowane warzywa i dodatki.
  4. Schłodzić piekarnik do temperatury około 90°C.
    Uchylić na pierwsze 15 minut drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia.
  5. Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze i ustawić odpowiedni czas i temperaturę.
    UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
  6. Gotować razem wszystkie potrawy, aż będą gotowe.
Sterylizacja naczyń z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze

Sposób na łatwą sterylizację. Wykorzystaj piekarnik do sterylizacji butelek do karmienia dziecka lub innych naczyń.

  1. Umieścić czyste naczynia do góry dnem, na środku rusztu, na pierwszym poziomie piekarnika.
  2. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
  3. W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić czas na 40 minut.
    Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
Użycie funkcji Termosonda

Termosonda pomaga w bardzo precyzyjnym pieczeniu potraw.

Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę, piekarnik wyłącza się.

UWAGA: Należy używać Termosonda dostarczonej wraz z urządzeniem oraz oryginalnych części zamiennych.

Korzystanie z Termosonda wymaga ustawienia dwóch wartości temperatury:

  • temperatury piekarnika (co najmniej 120°C);
  • temperatury wewnątrz produktu.

Piekarnik obliczy przybliżony czas zakończenia pieczenia. Zależy on od wielkości potrawy, ustawionej funkcji pieczenia oraz ustawionej temperatury.

Umieszczenie wtyczki Termosonda w gnieździe powoduje anulowanie ustawień funkcji zegara.

Wskazówki pozwalające uzyskać najlepsze efekty:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Termosonda nie można używać do potraw płynnych.

  • Podczas pieczenia Termosonda powinna znajdować się w potrawie, a jej wtyczka w gnieździe.

Pieczenie mięsa, drobiu i ryb z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Włożyć końcówkę Termosonda w środek mięsa lub ryby – jeśli to możliwe, w najgrubszą część.
    Upewnić się, że co najmniej 3/4 Termosonda znajduje się w potrawie.
  3. Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
    Na wyświetlaczu zacznie migać i pojawi się domyślnie ustawiona temperatura wewnątrz produktu. Przy pierwszym użyciu będzie to 60°C, natomiast przy każdym kolejnym – ostatnio ustawiona wartość.
  4. Nacisnąć lub , aby ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
  5. Nacisnąć lub zaczekać 5 sekund na automatyczne zapisanie ustawienia.
    Uwaga: Temperaturę wewnątrz produktu można ustawić tylko wtedy, gdy miga . Jeśli przed ustawieniem temperatury wewnątrz produktu na wyświetlaczu nie miga , należy dotknąć i lub , aby ustawić nową wartość.
  6. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę piekarnika.
    Na wyświetlaczu pojawi się aktualna temperatura wewnątrz produktu oraz symbol nagrzewania .

Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się automatycznie.

Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.

Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda, a następnie wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.

Pieczenie casserole z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
  3. Umieścić końcówkę Termosonda dokładnie w środkowej części casserole.
    Termosonda nie może przemieszczać się podczas pieczenia. Wykorzystać składniki potrawy o stałej konsystencji do unieruchomienia Termosonda i oprzeć sylikonowy uchwyt o krawędź naczynia.
    Ważne: Końcówka Termosonda nie powinna dotykać dna naczynia.
  4. Przykryć Termosonda pozostałymi składnikami potrawy.
  5. Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
    Na wyświetlaczu zacznie migać i pojawi się domyślnie ustawiona temperatura wewnątrz produktu. Przy pierwszym użyciu będzie to 60°C, natomiast przy każdym kolejnym – ostatnio ustawiona wartość.
  6. Nacisnąć lub , aby ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
  7. Nacisnąć lub zaczekać 5 sekund na automatyczne zapisanie ustawienia.
    Uwaga: Temperaturę wewnątrz produktu można ustawić tylko wtedy, gdy miga . Jeśli przed ustawieniem temperatury wewnątrz produktu na wyświetlaczu nie miga , należy dotknąć i lub , aby ustawić nową wartość.
  8. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę piekarnika.
    Na wyświetlaczu pojawi się aktualna temperatura wewnątrz produktu oraz symbol nagrzewania .
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się automatycznie.

Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.

Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda, a następnie wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.

Dodatkowe funkcje
Poznaj jeszcze ciekawsze funkcje piekarnika. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.
Szybkie nagrzewanie piekarnika

Masz mało czasu? Funkcja Szybkie nagrzewanie sprawi, że piekarnik szybciej osiągnie ustawioną temperaturę.

Uwaga: Gdy włączona jest funkcja Szybkie nagrzewanie, nie należy wkładać potraw do piekarnika.
Przytrzymać przez 3 sekundy.
Zacznie migać wskaźnik nagrzewania.
Włączy się funkcja Szybkie nagrzewanie.
Uwaga: Opcja Szybkie nagrzewanie jest dostępna tylko dla niektórych funkcji pieczenia. W menu ustawień można włączyć opcję sygnału dźwiękowego błędu, który będzie sygnalizował, że opcja szybkiego nagrzewania jest niedostępna dla danej funkcji pieczenia.
Wskaźnik nagrzewania

Dowiedz się, kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę.

Po włączeniu funkcji pieczenia na wyświetlaczu pojawia się pasek. Pasek pokazuje wzrost temperatury piekarnika.

Po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury pasek znika.

Ulubiony program
Program Ulubiony program umożliwi ci szybki dostęp do preferowanych ustawień.
Zapisywanie ulubionego programu

Oszczędzaj czas, przyrządzając ulubione potrawy – zapisz potrzebne ustawienia jako ulubiony program.

W celu szybkiego dostępu można zapisać ustawienie czasu i temperatury dla funkcji lub programu piekarnika.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Ustawić temperaturę i czas dla funkcji lub programu piekarnika.
  3. Dotknąć i przytrzymać przez ponad trzy sekundy.
    Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
  4. Wyłączyć piekarnik.
Korzystanie z funkcji Ulubiony program

Użyj zapisanego w pamięci ulubionego programu, aby zaoszczędzić czas podczas pieczenia.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Dotknąć .
    Piekarnik uruchomi ulubiony program użytkownika.
    Uwaga: Gdy funkcja jest włączona, istnieje możliwość zmiany czasu i temperatury.
  3. Dotknąć .
    Piekarnik wyłączy ulubiony program użytkownika.
Korzystanie z funkcji Blokada uruchomienia

Włączona Blokada uruchomienia uniemożliwia przypadkowe włączenie piekarnika.

Uwaga: Funkcję tę można włączyć, gdy piekarnik jest wyłączony. Nie ustawiać funkcji pieczenia.
  1. Nacisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy.
  2. Nacisnąć jednocześnie i przez 2 sekundy.
    Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się
Blokada uruchomienia jest włączona. Powtórzyć krok 2, aby wyłączyć blokadę.
Korzystanie z funkcji Blokada panelu

Włączona Blokada panelu uniemożliwia przypadkową zmianę wybranej funkcji.

Uwaga: Funkcję można włączyć tylko wtedy, gdy działa piekarnik.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać funkcję pieczenia lub ustawienie.
  3. Nacisnąć jednocześnie i przez 2 sekundy.
    Rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się wskazanie Blokada panelu.
Powtórzyć krok 3, aby wyłączyć blokadę.
Korzystanie z funkcji samoczynnego wyłączenia

Twój piekarnik wyłączy się automatycznie po pewnym czasie bezczynności.

Z powodów bezpieczeństwa piekarnik wyłącza się samoczynnie po upływie pewnego czasu, jeśli włączona jest funkcja pieczenia i użytkownik nie zmieni żadnych ustawień.

Po samoczynnym wyłączeniu się piekarnika należy dotknąć pola czujnika, aby ponownie go włączyć.

Uwaga: Funkcja samoczynnego wyłączenia nie działa z następującymi funkcjami: Oświetlenie piekarnika, Termosonda, Czas, Opóźnienie rozpoczęcia programu lub Koniec.
Czas do samoczynnego wyłączenia

Czas do samoczynnego wyłączenia zależnie od temperatury.

Temperatura (°C) Czas wyłączenia (godz.)
30 - 115 12,5
120 - 195 8,5
200 - 230 5,5
Oszczędność energii

Oszczędzaj bez wysiłku energię podczas codziennego gotowania.

Funkcje piekarnika, które pomagają oszczędzać energię:

Wentylator piekarnika
Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania energii należy korzystać z funkcji pieczenia konwekcyjnego.
Termoobieg wilgotny
Funkcję tę stworzono z myślą o oszczędności energii. Oświetlenie automatycznie wyłącza się po 30 sekundach. Oświetlenie można ponownie włączyć, ale wpłynie to niekorzystnie na oszczędność energii.
Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
Oświetlenie można wyłączyć podczas pieczenia. Oświetlenie należy włączać tylko wtedy, gdy jest potrzebne.
Wykorzystanie ciepła resztkowego
Jeśli czas pieczenia ustawiono, korzystając z funkcji Czas lub funkcji Koniec i przekracza on 30 minut, w przypadku niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączą się wcześniej. Wentylator i oświetlenie będą nadal działać.

Jeśli czas pieczenia przekracza 30 minut, ale nie użyto funkcji Czas ani funkcji Koniec, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do minimum na ostatnie 3-10 minut pieczenia (zależnie od czasu pieczenia).

Po wyłączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się informacja o cieple resztkowym. Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, rozmrażania żywności, utrzymania temperatury potraw lub podgrzewania talerzy.

Wyłączanie wyświetlacza
Wyświetlacz można wyłączyć. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać i . Powtórzyć tę czynność, aby ponownie włączyć wyświetlacz.

Ogólne wskazówki dotyczące oszczędzania energii:

  • Podczas działania piekarnika sprawdzić, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte.
  • Nie otwierać zbyt często drzwi podczas pieczenia.
  • Dbać, aby uszczelka drzwi była czysta i umieszczona prawidłowo na swoim miejscu.
  • Użycie metalowych naczyń pozwala oszczędzać energię.
  • Jeśli to możliwe, nie należy wstępnie nagrzewać piekarnika przed umieszczeniem w nim potrawy.
  • Przygotowując kolejno kilka potraw, należy skrócić do minimum przerwy między ich pieczeniem.

Konserwacja i czyszczenie

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić swoje urządzenie. Czyste i zadbane urządzenie zapewnia większe bezpieczeństwo i lepsze efekty pieczenia.
Czyszczenie piekarnika

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić piekarnik.

Ważne: Nie należy używać do czyszczenia piekarnika myjki parowej.

Kiedy czyścić piekarnik

Po każdym użyciu:

  • Wyczyścić piekarnik ręcznie lub użyć funkcji Czyszczenie parowe.
    Ważne: Nagromadzenie się tłuszczu lub resztek potraw może spowodować pożar. Zagrożenie jest szczególnie duże w przypadku blachy do grillowania.
  • Wyczyścić użyte akcesoria.

Po każdym użyciu funkcji parowej:

  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Opróżnić szufladę na wodę.

Po wielokrotnym użyciu funkcji parowej:

  • Przepłukać system wytwarzania pary.

Gdy wyświetli się przypomnienie:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe.
  • Odkamienić system wytwarzania pary.

W razie potrzeby:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe.
    Ważne: Jeśli wyłączono funkcję przypominania o czyszczeniu, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu piekarnika.
  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Wyczyścić przednią powierzchnię piekarnika.
  • Wyczyścić wewnętrzną szybę w drzwiach.
  • Wymienić żarówkę.

Ręczne czyszczenie piekarnika

Uwaga: Nie należy stosować ściernych środków czyszczących ani ostrych metalowych skrobaków. Mogą one spowodować zarysowanie szyby w drzwiach i pęknięcie szkła.
  • Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny. W przeciwnym razie może dojść do pęknięcia szyby w drzwiach.
  • Wyczyścić komorę piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem neutralnego środka czyszczącego. Nie używać żadnych produktów ściernych, myjek do szorowania, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
  • Do czyszczenia powierzchni metalowych należy stosować łagodny środek czyszczący.
  • Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników.
  • Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  • Nie używać detergentów do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).

Czyszczenie akcesoriów

  • Czyścić akcesoria miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego. Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  • Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić agresywnymi środkami czyszczącymi, ostrymi przedmiotami ani myć w zmywarce. Mogłyby one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
  • Nie myć prowadnic teleskopowych w zmywarce ani nie smarować ich.
Zalecane środki czyszczące

Aby zapewnić dobre efekty czyszczenia i świeżość piekarnika, używaj zalecanych środków czyszczących.

Nasze produkty można kupić w sklepie internetowym Electrolux oraz w najlepszych sklepach detalicznych.

UWAGA: Nie stosować szorstkich gąbek ani silnie działających detergentów. Mogłoby to spowodować uszkodzenie części emaliowanych lub ze stali nierdzewnej.
Przypominanie o czyszcz.

Gdy na wyświetlaczu pojawia się przypomnienie o czyszczeniu, należy wyczyścić piekarnik.

Gdy pojawi się przypomnienie o czyszczeniu, należy użyć funkcji Czyszczenie parowe, aby wyczyścić piekarnik.

Funkcję przypominania o czyszczeniu można włączyć lub wyłączyć w menu Ustawienia > Przypominanie o czyszcz..

Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe – S2

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.

Czas działania funkcji Czyszczenie parowe wynosi około 30 minut. Po zakończeniu działania funkcji piekarnik powinien schnąć przez około godzinę.

Podczas działania funkcji czyszczenia parowego oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć akcesoria i prowadnice blach, aby wyczyścić boczne ścianki.
  2. Usunąć ręcznie jak najwięcej zabrudzeń.
  3. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
  4. Wybrać opcję menu > Czyszczenie parowe–S2 i włączyć funkcję.
  5. Po zakończeniu działania funkcji rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
  6. Przetrzeć komorę piekarnika miękką gąbką do czyszczenia. Do czyszczenia można użyć ciepłej wody.
  7. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
    Do wyschnięcia piekarnika potrzeba około godziny.
    Uwaga: Można przyspieszyć schnięcie piekarnika. Zamknąć drzwi urządzenia, wybrać funkcję Termoobieg i nagrzać piekarnik do temperatury 150°C na około 15 minut.
    Ważne: Najlepszy efekt działania funkcji czyszczenia parowego można uzyskać, czyszcząc urządzenie ręcznie tuż po zakończeniu jej działania.

Przy dużym zabrudzeniu piekarnika należy powtórzyć procedurę.

Demontaż i montaż prowadnic blach

Wymontuj prowadnice blach, aby łatwo wyczyścić wnętrze piekarnika.

Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny.
  1. Pociągnąć prowadnice w górę i zdjąć z przedniego zaczepu.
  2. Odciągnąć przednią część prowadnic blach od bocznej ścianki.
  3. Wysunąć prowadnice z tylnego zaczepu.
  4. Aby zamontować prowadnice blach, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Demontaż i montaż szyb drzwi

Wymontuj drzwi w celu wyczyszczenia wewnętrznych szyb lub wykonania czynności serwisowych.

Drzwi i wewnętrzne szyby można wymontować w celu ich wyczyszczenia. Liczba szyb różni się w zależności od modelu urządzenia.
Ostrzeżenie: Drzwi są ciężkie.
  1. Całkowicie otworzyć drzwi.
  2. Docisnąć do oporu dźwignie zaciskowe (A) na obu zawiasach drzwi.
  3. Zamknąć drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia (kąt około 70°).
  4. Chwycić drzwi rękoma po obu stronach i odciągnąć je pod kątem do góry od piekarnika.
  5. Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w dół na miękkim i stabilnym podłożu.
  6. Nacisnąć po obu stronach listwy drzwi (B), aby zwolnić zatrzaski, i delikatnie ściągnąć listwę z drzwi.
  7. Wyjąć po kolei szyby: chwytając każdą z nich za górną krawędź, wyciągnąć ją w górę z prowadnicy.
  8. Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wytrzeć szybę do sucha.
  9. Aby zamontować drzwi, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności. Zamontować najpierw mniejszą, a następnie większą szybę.
    Ostrzeżenie: Zagrożenie nadmiernym nagrzewaniem. Wkładając szyby, należy upewnić się, że znajdują się one w prawidłowym położeniu – w przeciwnym razie może dojść do nadmiernego nagrzewania się powierzchni drzwi piekarnika.

Wymiana żarówki górnego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę górnego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Obrócić szklany klosz oświetlenia, aby go zdjąć.
  6. Zdjąć metalowy pierścień, a następnie wyczyścić szklany klosz.
  7. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  8. Zamocować metalowy pierścień do szklanego klosza.
  9. Zamontować szklany klosz nad żarówką.
Wymiana bocznego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę bocznego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Wymontować prowadnice blach po lewej stronie, aby uzyskać dostęp do oświetlenia.
  6. Do demontażu osłony użyć śrubokręta z końcówką Torx 20.
  7. Zdjąć metalowe obramowanie i uszczelkę z klosza oświetlenia i wyczyścić je.
  8. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  9. Założyć metalowe obramowanie i uszczelkę na klosz oświetlenia. Dokręcić wkręty.
  10. Zamontować prowadnice blach po lewej stronie.
Konserwacja systemu wytwarzania pary
Dbaj o system wytwarzania pary, aby cieszyć się doskonałym smakiem potraw.
Opróżnianie szuflady na wodę

Utrzymuj swój piekarnik w czystości. Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnić szufladę na wodę, korzystając z funkcji Opróżnianie zbiornika.

Funkcja Opróżnianie zbiornika służy do usuwania resztek wody z szuflady na wodę. Należy z niej skorzystać po użyciu funkcji pieczenia parowego.

Czas działania funkcji wynosi około 6 minut. Podczas działania tej funkcji oświetlenie jest wyłączone.

  1. Wyjąć wszystkie akcesoria.
  2. Umieścić blachę do pieczenia na pierwszym poziomie piekarnika.
  3. Wybrać opcję menu > Opróżnianie zbiornika – S1.
  4. Nacisnąć .
  5. Po zakończeniu procedury wyjąć blachę do pieczenia.
Przepłukiwanie systemu wytwarzania pary – S4

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie przepłukiwać system wytwarzania pary.

Czas działania funkcji Płukanie wynosi około 30 minut.

Podczas działania funkcji oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

  1. Wyjąć wszystkie akcesoria.
  2. Umieścić blachę do pieczenia na pierwszym poziomie piekarnika.
  3. Napełnić szufladę na wodę świeżą wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
  4. Wybrać opcję menu > Płukanie–S4.
  5. Po zakończeniu działania funkcji wyjąć blacha do pieczenia.
Regularne odkamienianie

Dbaj o system wytwarzania pary – odkamieniaj go, gdy przypomni o tym piekarnik.

Aby zapobiec nagromadzeniu kamienia w systemie wytwarzania pary, należy uruchomić funkcję czyszczenia w możliwie najkrótszym czasie po wyświetleniu się przypomnienia o odkamienianiu.

Kamień osadza się wewnątrz generatora pary na skutek obecności wapnia w wodzie. Nagromadzenie kamienia może negatywnie wpływać na działanie funkcji parowych, wydajność generatora pary oraz jakość potraw.

Przypomnienie o odkamienianiu

Korzystanie z funkcji parowych wymaga regularnego odkamieniania systemu wytwarzania pary. Przypomni o tym funkcja przypomnienia o odkamienianiu.

Gdy konieczne jest użycie funkcji Odkamienianie, przy każdym wyłączeniu piekarnika wyświetla się przypomnienie. Gdy przypomnienie jest aktywne, na wyświetlaczu miga S3.

Przypomnienia o odkamienianiu nie można wyłączyć.

Występują dwa rodzaje przypomnień:

  • Wstępne przypomnienie z zaleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
  • Właściwe przypomnienie z poleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
    Ważne: Jeśli po wyświetleniu właściwego przypomnienia piekarnik nie zostanie odkamieniony, nie będzie można używać funkcji parowych.
Odkamienianie systemu wytwarzania pary – S3

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie odkamieniać system wytwarzania pary.

Czas trwania całej procedury odkamieniania wynosi około 2 godzin.

Podczas działania funkcji Odkamienianie oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

Ważne: Jeśli procedura odkamieniania nie zostanie przeprowadzona prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się komunikat informujący o konieczności jej powtórzenia.
  1. Wyjąć wszystkie akcesoria.
  2. Upewnić się, że szuflada na wodę jest pusta. W razie potrzeby włączyć funkcję Opróżnianie zbiornika–S1.
  3. Umieścić blachę do pieczenia na pierwszym poziomie piekarnika.
  4. Wlać 250 ml środka do usuwania kamienia do szuflady na wodę.
  5. Dopełnić szufladę wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
  6. Wybrać opcję menu > Odkamienianie–S3.
    Rozpocznie się pierwszy etap działania funkcji Odkamienianie. Czas trwania tego etapu wynosi około 1 godzinę i 40 minut.
  7. Po zakończeniu pierwszego etapu opróżnić blachę do pieczenia i ponownie umieścić ją na pierwszym poziomie.
  8. Włączyć funkcję Płukanie. Wybrać opcję menu > Płukanie–S4.
  9. Po zakończeniu drugiego etapu wyjąć blachę do pieczenia.
  10. Jeśli wnętrze piekarnika jest mokre lub wilgotne, należy je wytrzeć suchą ściereczką.
  11. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.

Pierwsze kroki – materiały filmowe

Dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać możliwości swojego urządzenia, oglądając filmy instruktażowe.

  • Jak korzystać z różnych poziomów pary dostępnych w piekarniku?

    Jak korzystać z różnych poziomów pary dostępnych w piekarniku?

    Programy parowe w Twoim piekarniku krok po kroku.

    Następny

  • Jak używać funkcji podgrzewnia talerzy?

    Jak używać funkcji podgrzewnia talerzy?

    Dowiedz się jak korzystać z funkcji podgrzewania talerzy w piekarniku parowym, aby Twoje potrawy dłużej pozostały ciepłe.

    Następny

  • Jak podrzewać potrawy?

    Jak podgrzewać potrawy?

    Dowiedz się krok po kroku jak podgrzewać potrawy w piekarniku parowym.

    Następny

  • Jak przygotować zdrowe przekąski w piekarniku?

    Jak przygotować zdrowe przekąski w piekarniku?

    Teraz zdrowe przekąski możesz przygotować w domu, korzystając z funkcji suszenia lub wekowania. Obejrzyj film, aby dowiedzieć się jak to zrobić.

    Następny

  • Wyrastanie ciasta

    Wyrastanie ciasta

    Wyrośnięte ciasto w 20 minut.

    Następny

  • Jak zrobić jogurt?

    Jak zrobić jogurt?

    Zrób jogurt w domu, korzystając z piekarnika parowego. Obejrzyj film, aby dowiedzieć się jak to zrobić!

    Następny

  • Jak piec z użyciem pary?

    Jak piec z użyciem pary?

    Nowy piekarnik parowy zapewni Ci jeszcze lepsze doświadczenia. Możesz upiec bardziej wyrośnięte, wilgotne wewnątrz i chrupiące na zewnątrz ciasto lub muffiny dla całej rodziny i przyjaciół.

    Następny

  • Jak piec z użyciem pary?

    Jak piec z użyciem pary?

    Z nowym piekarnikiem parowym nie trzeba zgadywać jak gotować. Po prostu wybierz potrawę, a piekarnik podpowie Ci właściwe ustawienia i odpowiednią temperaturę.

    Następny

  • Jak przygotować deser przy użyciu pary - tarta z morelami i riccotą?

    Jak przygotować deser przy użyciu pary - tarta z morelami i riccotą?

    Instrukcja przygotowywania deseru (ciasta) w piekarniku parowym.

    Następny

  • Jak przygotować rybę na parze -  okoń morski w soli?

    Jak przygotować rybę na parze - okoń morski w soli?

    Instrukcja przygotowania ryby na parze.

    Następny

  • Jak przygotać mięso na parze - faszerowana papryka?

    Jak przygotać mięso na parze - faszerowana papryka?

    Dowiedz się jakie ustawienia są najlepsze do przygotowania mięsa i stwórz takie same warunki w piekarniku parowym, aby przygotować swoje ublubione danie.

    Następny

  • Jak przygotować danie wegetariańskie - sałatka z kaszą bulgur?

    Jak przygotować danie wegetariańskie - sałatka z kaszą bulgur?

    Dowiedz się jakie są najlepsze ustawienia, aby przygotować ryż lub kaszę i stwórz takie same warunki w piekarniku parowym, aby przygotować swoje ulubione dania.

    Następny


Funkcje

Gotowanie na parze i pieczenie z wykorzystaniem funkcji SteamBoost

Cztery poziomy wytwarzania pary, aby zapewnić jeszcze lepszy smak potraw
Piekarnik SteamBoost oferuje cztery poziomy wytwarzania pary: do gotowania na parze, duszenia, delikatnego opiekania oraz do pieczenia ciast i mięs. Dzięki temu pozwala uzyskać chrupiące wypieki, soczyste pieczenie i delikatne potrawy rybne.

Sposób na zachowanie smaku, konsystencji i składników odżywczych
Pieczenie z dodatkiem pary pozwala na ustawienie niższej temperatury, umożliwiając zachowanie smaku, konsystencji i składników odżywczych.

Precyzja pieczenia, którą zapewnia Termosonda

Precyzyjne monitorowanie z myślą o idealnych efektach
Termosonda umożliwia precyzyjne monitorowanie procesu pieczenia i uzyskanie idealnych efektów zależnie od indywidualnych upodobań. Gdy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, piekarnik sygnalizuje zakończenie procesu pieczenia.

Niezawodne pieczenie
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy, zapewniając niezawodne efekty pieczenia.

Pełna czytelność dzięki wyświetlaczowi LCD

Intuicyjny wyświetlacz
Nasz wyświetlacz LCD zapewnia dostęp do zaprogramowanych przepisów, co znacznie ułatwia pieczenie. Wybierz potrawę, a urządzenie automatycznie dostosuje pozostałe parametry, aby uzyskać idealny efekt.

Oszczędność czasu dzięki funkcji Szybkie nagrzewanie

Szybkie nagrzewanie
Dzięki funkcji Szybkie nagrzewanie piekarnik nagrzewa się szybciej niż tradycyjne urządzenia.

Szybkie, efektywne i równomierne pieczenie

Równomiernie upieczone potrawy
Obieg gorącego powietrza zapewnia równomierne pieczenie w całej komorze piekarnika.

Niższa temperatura pieczenia
Temperatura pieczenia może być niższa nawet o 20%, co oznacza oszczędność czasu i energii w porównaniu z tradycyjnym pieczeniem.