Piekarnik serii 800 SteamBoost

Witamy w świecie marki Electrolux!

Gratulujemy zakupu nowego, intuicyjnego w obsłudze piekarnika parowego Electrolux. Jest on owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To przydatne i stylowe urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność uzyskania doskonałych efektów.

Wyposażenie

Piekarnik jest wyposażony w akcesoria, które pomogą ci w pieczeniu.

Ruszt służy do pieczenia w naczyniach i formach do ciasta oraz do opiekania pieczeni i innych potraw.

Użyj blachy do pieczenia, aby upiec pyszne ciasta lub ciasteczka.

Głęboka blacha pomoże uzyskać doskonałe efekty pieczenia ciast i mięs. Można ją także wykorzystać do zbierania kapiącego tłuszczu.

Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania warzyw, ryby lub piersi z kurczaka, użyj zestawu do gotowania na parze.

Dołączona termosonda pozwoli ci uzyskać doskonałe efekty pieczenia. Użyj jej do pomiaru temperatury wewnątrz potraw.

Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

Wygląd piekarnika

Poznaj swój nowy piekarnik. Znając dobrze jego funkcje, z łatwością rozpoczniesz pieczenie.

  1. Panel sterowania
  2. Wyświetlacz
  3. Szuflada na wodę
  4. Gniazdo Termosonda
  5. Grzałka
  6. Oświetlenie
  7. Wentylator
  8. Wylot rurki systemu odkamieniania
  9. Prowadnice blach, wyjmowane
  10. Poziomy umieszczania potraw

Przegląd panelu sterowania

Panel sterowania zapewnia łatwy dostęp do wszystkich funkcji potrzebnych do przygotowania i pieczenia potraw.

  1. WŁĄCZONE/WYŁĄCZONE
  2. Funkcje pieczenia albo Gotowanie wspomagane
  3. Klawisz powrotu
  4. Wybór temperatury
  5. Ulubione
  6. Wyświetlacz
  7. Klawisz strzałki w górę
  8. Klawisz strzałki dół
  9. Czas i Funkcje dodatkowe
  10. Minutnik
  11. OK

Lista Funkcje pieczenia (podstawowe i specjalne)

Wybierz spośród wielu dostępnych funkcji pieczenia, aby uzyskać najlepszy efekt. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.

Do pieczenia maksymalnie trzech artykułów w tym samym czasie i do suszenia żywności. Ustawiać temperaturę o 20-40°C niższą niż w przypadku funkcji: Górna/dolna grzałka.

Do pieczenia żywności w jednym położeniu półki dla uzyskania bardziej intensywnego brązowienia i chrupiącej podstawy. Ustawiać temperaturę o 20-40°C niższą niż w przypadku funkcji: Górna/dolna grzałka.

Do pieczenia i opiekania żywności w położeniu półki.

Do uzyskiwania chrupiących dań gotowych (np. frytek, łódeczek lub sajgonek).

Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.

Do opiekania większych kawałków mięsa lub drobiu z kośćmi w jednym położeniu półki. Tę funkcję można także wykorzystywać do przyrządzania zapiekanek i brązowienia żywności.

Do pieczenia ciast z chrupiącym spodem i konserwowania żywności.

Aby oszczędzać energię w trakcie pieczenia potraw.

Do pieczenia chleba, opiekania dużych kawałków mięsa lub podgrzewania schłodzonych i zamrożonych potraw.

Do dań o dużej zawartości wilgoci, custard royale i pasztetów oraz do powolnego pieczenia ryby.

Do warzyw, ryby, ziemniaków, ryżu, dań z makaronu lub specjalnych przystawek.

Przegląd wyświetlacza

Zapoznaj się z pomocnymi symbolami na wyświetlaczu.

  1. Funkcja podgrzewania:
  2. Pora dnia
  3. Wskaźnik podgrzewania
  4. Temperatura
  5. Czas trwania lub godzina zakończenia funkcji

Przegląd wyświetlacza

  • Minutnik

    Minutnik

  • Pora dnia

    Pora dnia

  • Czas

    Czas

  • Godzina zakończenia

    Godzina zakończenia

  • Temperatura.

    Temperatura.

  • Wskazanie czasu

    Wskazanie czasu

  • Obliczanie

    Obliczanie

  • Wskaźnik podgrzewania

    Wskaźnik podgrzewania

  • Szybkie nagrzewanie

    Szybkie nagrzewanie

  • Automatyka ważenia

    Automatyka ważenia

  • Pieczenie+utrzym. temp.

    Pieczenie+utrzym. temp.

Jak zacząć?

Aby łatwo uruchomić nowe urządzenie, postępuj z zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Przed pierwszym użyciem

Zanim wzniesiesz się na nowy poziom umiejętności kulinarnych, skorzystaj z naszej pomocy w konfiguracji urządzenia.

Przed pierwszym użyciem należy podłączyć piekarnik do zasilania, wstępnie go wyczyścić i skonfigurować ustawienia.

Czyszczenie wstępne

Rozpocznij korzystanie z piekarnika i akcesoriów od łatwego czyszczenia wstępnego.

Upewnić się, że piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć akcesoria i wyjmowane prowadnice blach.
  2. Wyczyścić akcesoria i wnętrze piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
    Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  3. Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  4. Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice blach z powrotem w piekarniku.
Pierwsze podłączenie

Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do swoich potrzeb.

Po podłączeniu piekarnika do zasilania lub wystąpieniu przerwy w zasilaniu konieczne jest przeprowadzenie podstawowej konfiguracji.

Ustawienia wstępne

Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do potrzeb.

Po pierwszym włączeniu piekarnika konieczne jest ustawienie Język, Kontrast wyświetlacza, Jasność wyświetlacza i godziny.

  1. Dotknąć , aby włączyć piekarnik.
  2. Wybrać swój preferowany Język. Nacisnąć .
  3. Wybrać swój preferowany poziom Kontrast wyświetlacza. Nacisnąć .
  4. Wybrać swój preferowany poziom Jasność wyświetlacza. Nacisnąć .
  5. Ustawić opcję Aktualna godzina na aktualny czas. Nacisnąć .
Uwaga: Ustawienia można zmienić w dowolnym momencie w menu Ustawienia podstawowe.
Ustawianie opcji Twardość wody

Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia parowego, należy ustawić twardość wody odpowiednio do parametrów wody w kranie.

  1. Wziąć czterokolorowy pasek dołączony do zestawu do gotowania na parze w piekarniku.
  2. Zanurzyć wszystkie strefy reagowania paska w wodzie na około 1 sekundę.
    Nie umieszczać paska pod bieżącą wodą.
  3. Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Odczekać minutę, a następnie sprawdzić twardość wody, korzystając z tabeli.
    Kolory stref reagowania będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twardości wody po upływie więcej niż minuty od wykonania testu.
    Pasek testowyTwardość wody
    1
    2
    3
    4
    Uwaga: Jeśli twardość wody przekracza wartości podane w tabeli twardości wody, należy napełniać szufladę wodą butelkowaną.
  5. Ustawić twardość wody na wyświetlaczu piekarnika.
    1. Za pomocą lub wybrać opcję menu Ustawienia podstawowe. Nacisnąć .
    2. Wybrać Twardość wody. Nacisnąć .
    3. Ustawić twardość wody. Nacisnąć .
Tabela Twardość wody

Tabela zakresów twardości wody (dH) z odpowiadającą im zawartością wapnia oraz jakością wody.

Twardość wody Zawartość wapnia (mmol/l) Zawartość wapnia (mg/l) Klasyfikacja wody
Klasa dH
1 0 - 7 0 - 1,3 0 - 50 Miękka
2 7 - 14 1,3 - 2,5 50 - 100 Średnio twarda
3 14 - 21 2,5 - 3,8 100 - 150 Twarda
4 ponad 21 ponad 3,8 ponad 150 Bardzo twarda
Wkładanie akcesoriów

Przekonaj się, jak łatwo jest umieścić akcesoria w piekarniku.

Ostrzeżenie: Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Wkładanie rusztu

Prowadnice umożliwiają płynne wsuwanie rusztu.

Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybranym poziomie piekarnika.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie blachy do pieczenia ciasta lub głębokiej blachy

Prowadnice pomogą ci płynnie wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką blachę.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy:
Wkładanie rusztu z blachą do pieczenia ciasta lub z głęboką blachą

Czysto i schludnie. Użyj blachy do pieczenia lub głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy, a ruszt między prowadnice powyżej.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie rusztu przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopowych w taki sposób, aby jego nóżki były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie głębokiej blachy do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie rusztu z głęboką blachą do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Czysto i schludnie. Użyj głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Umieść ją wraz z rusztem na prowadnicach teleskopowych, które ułatwiają wkładanie akcesoriów.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Umieścić ruszt na głębokiej blasze do pieczenia, tak aby nóżki rusztu były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  3. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.

Codzienna eksploatacja

Jaką potrawę chcesz dziś przyrządzić? Znajdź informacje, jak to zrobić.
Nawigować po menu.

Użyj menu, aby korzystać ze wszystkich funkcji piekarnika.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć przycisk lub , aby wybrać tę opcję menu.
  3. Nacisnąć OK, aby przejść do podmenu lub zaakceptować ustawienie.
    Ważne: Aby w dowolnej chwili powrócić do menu głównego, należy użyć .
Lista Ustawienia podstawowe

Dostosuj ustawienia piekarnika, aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia. Ustawienia mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.

Symbol / Pozycja menu

Opis

Ustaw aktualną godzinę

Ustawia aktualną godzinę.

Wskazanie czasu

Pokazuje aktualną godzinę na wyświetlaczu po dezaktywacji piekarnika.

Szybkie nagrzewanie

Skraca czas nagrzewania.

Ustaw + start

Do ustawiania funkcji i aktywowania jej później za naciśnięciem dowolnego symbolu.

Pieczenie+utrzym. temp.

Utrzymuje ciepłotę przygotowanej żywności przez 30 minut od zakończenia procedury pieczenia.
Wydłużenie czasu Umożliwia wydłużenie czasu pieczenia po zakończeniu procedury pieczenia.

Kontrast wyświetlacza

Reguluje kontrast wyświetlacza.

Jasność wyświetlacza

Reguluje jasność wyświetlacza.

Język

Ustawia język piekarnika.

Głośność sygnału

Reguluje głośność dźwięków klawiszy i sygnałów.

Dźwięki przycisków

Włącza i wyłącza dźwięk pól dotykowych.

Nie jest możliwe wyłączenie dźwięku przycisku WŁĄCZONE/WYŁĄCZONE.

Alarm/sygnał błędu

Włącza i wyłącza dźwięki alarmów.

Twardość wody

Ustawia twardość wody.

Przypominanie o czyszcz.

Przypomina, kiedy należy wyczyścić piekarnik.

Tryb DEMO

Włącza i wyłącza tryb demo. Kod aktywacji / dezaktywacji: 2468.

Serwis

Pokazuje wersję oprogramowania i konfigurację.

Ustawienia fabryczne

Przywraca ustawienia fabryczne.
Ustawić Funkcję podgrzewania.

Twój piekarnik może pomóc ci na wiele sposobów. Znajdź najbardziej pomocną funkcję i skorzystaj z niej.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć .
  3. Wybrać menu Funkcje podgrzewania.
  4. Wybrać jakąś funkcję podgrzewania. Nacisnąć .
  5. Ustawić temperaturę. Nacisnąć .
    Na wyświetlaczu pokaże się pasek wskaźnika podgrzewania, kiedy temperatura będzie rosnąć.
Wybrać czas pieczenia.

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

Można ustawić:
  • czas pieczenia z funkcją Czas (maksymalnie 23 godziny 59 minut),
  • godzina zakończenia funkcji podgrzewania z funkcją Koniec (maksymalne wyprzedzenie: 23 godz. 59 min);

piekarnik wyłączy się automatycznie po zakończeniu funkcji Koniec;

można używać obu funkcji równocześnie do automatycznego włączania i wyłączania piekarnika o zadanej godzinie;

Funkcje Czas i Koniec nie działają podczas korzystania z funkcji Termosonda.

Ważne: Kiedy korzysta się z Czas i Koniec, piekarnik wyłącza elementy grzewcze po 90% ustawionego czasu. Piekarnik wykorzystuje ciepło resztkowe do kontynuacji procesu pieczenia aż do upłynięcia czasu.
  1. Ustawić funkcję podgrzewania.
  2. Kilkakrotnie naciskać , aby wybrać funkcję Czas lub funkcję Koniec.
  3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas. Nacisnąć .
    Uwaga: Aby zresetować czas, nacisnąć równocześnie i .
  4. Opcjonalnie: aby używać równocześnie Czas i Koniec, należy powtórzyć kroki 2 i 3.
Rozpoczyna się funkcja ogrzewania. Odliczanie czasu rozpoczyna się po 5 sekundach. Po upływie czasu:
  • rozlega się sygnał dźwiękowy.
  • Na wyświetlaczu pokazuje się jakiś komunikat.
  • Jeśli funkcja Koniec jest aktywna, piekarnik się wyłącza.
Ważne: Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał.
Używanie funkcji Wydłużenie czasu

Potrawa nie jest jeszcze gotowa? W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.

Funkcja Wydłużenie czasu utrzymuje działającą funkcję podgrzewania po zakończeniu Czas.

Wydłużenie czasu nie może być używane razem z Termosonda.

  1. Po zakończeniu czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy, Nacisnąć dowolny symbol.
    Na wyświetlaczu pokazuje się jakiś komunikat.
  2. Nacisnąć:
    • , aby włączyć funkcję;
    • , aby anulować.
  3. Ustawić godzinę. Nacisnąć .
Utrzymuj ciepłotę żywności dzięki funkcji Pieczenie+utrzym. temp.

Utrzymuj temperaturę gotowej potrawy (80°C) przez 30 minut po zakończeniu procesu pieczenia.

Możesz włączyć lub wyłączyć funkcję Pieczenie+utrzym. temp. w menu Ustawienia podstawowe. Ta funkcja pozostaje włączona, jeśli użytkownik zmieni wybraną funkcję ogrzewania.

Ostrzeżenie: Funkcja Pieczenie+utrzym. temp. działa tylko wtedy, kiedy ustawiona temperatura przekracza 80°C.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać jakąś funkcję podgrzewania.
  3. Ustawić temperaturę na więcej niż 80°C.
  4. Kilkakrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pokaże się Pieczenie+utrzym. temp..
  5. Nacisnąć.
Temperatura piekarnika utrzymuje się na 80°C przez 30 minut po zakończeniu wybranej funkcji podgrzewania. Po zakończeniu tej funkcji rozlega się sygnał dźwiękowy.
Użyć funkcji Ustaw + start

Zaplanuj swój dzień. Ustaw funkcję pieczenia i włącz ją później, naciskając dowolny symbol.

Możesz włączyć lub wyłączyć funkcję Ustaw + start w menu Ustawienia podstawowe.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Ustaw funkcję podgrzewania.
  3. Naciskaj , aż na wyświetlaczu pokaże się Czas.
  4. Ustawić godzinę.
  5. Naciskaj , aż na wyświetlaczu pokaże się Ustaw + start.
  6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
    Ustaw + start jest ustawiona.
  7. Nacisnąć dowolny symbol (za wyjątkiem ), aby rozpocząć wstępne ustawianie funkcji ogrzewania.
    Ważne: Blokada panelu jest włączona, kiedy funkcja ogrzewania jest aktywna.
Po zakończeniu funkcji ogrzewania rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ustawić odliczanie z Minutnik

Pozwól, aby piekarnik odliczał czas.

Maksymalne czas odliczania wynosi 2 godz. 30 min. Odliczanie nie ma wpływu na używanie piekarnika.

  1. Nacisnąć na panelu sterowania.
  2. Użyć lub do ustawienia minut. Nacisnąć .
Odliczanie rozpoczyna się po 5 sekundach.
Rozpocząć Gotowanie wspomagane

Pozwól, aby piekarnik pomógł ci przyrządzać doskonałe potrawy.

Gotowanie wspomagane zapewnia wstępne ustawienia czasu i temperatury do różnych potraw. Te ustawienia stanowią wytyczne do uzyskiwania lepszych wyników, a użytkownik może je ustawiać zgodnie z własnymi preferencjami. Optymalny czas i temperatura zależą od przepisu oraz jakości i ilości użytych składników.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć .
  3. Wybrać Gotowanie wspomagane.
  4. Wybrać kategorię żywności. Nacisnąć .
  5. Wybrać potrawę z listy.
Gotowanie na parze
Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Gotowanie na parze

Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.

Gotowanie na parze wymaga obecności wody w szufladzie na wodę. Pełna szuflada wody wystarcza na około 50 minut. Gdy konieczne jest ponowne napełnienie szuflady, rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ostrzeżenie: Zagrożenie pożarem.

Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopalnych cieczy ani cieczy zawierających alkohol.

UWAGA: Zagrożenie uszkodzeniem piekarnika.

Używać tylko zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używać innych cieczy.

  1. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę, aby ją otworzyć.
  2. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    UWAGA: Nie przekraczać maksymalnej pojemności szuflady na wodę. Grozi to wyciekiem wody, jej rozlaniem i uszkodzeniem mebli.
    O całkowitym napełnieniu szuflady na wodę informuje sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu.
  3. Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego położenia.
  4. Włączyć piekarnik.
  5. Ustawić funkcję pieczenia parowego i temperaturę.
  6. Opcjonalnie: ustawić czas pieczenia, korzystając z funkcji Czas lub Koniec.
  7. Zaczekać do czasu zakończenia pieczenia parowego.
    Po około dwóch minutach pojawi się para, a gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Kolejny sygnał dźwiękowy zostanie wyemitowany po upływie ustawionego czasu pieczenia.
    UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.

    Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.

  8. Wyłączyć piekarnik.
    Jeśli użyto funkcji Koniec, piekarnik wyłączy się samoczynnie.
  9. Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnić szufladę na wodę.
    Zapoznać się z informacjami dotyczącymi opróżniania szuflady na wodę.
    UWAGA: Zagrożenie poparzeniem.

    Zachować ostrożność podczas opróżniania szuflady na wodę. Piekarnik może być gorący.

  10. Po ostygnięciu piekarnika wytrzeć dno komory, aby usunąć skroploną parę wodną.
  11. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
    Można przyspieszyć schnięcie piekarnika. Zamknąć drzwi urządzenia, wybrać Funkcje pieczenia > Termoobieg i nagrzać piekarnik do temperatury 150°C na około 15 minut.
Gotowanie z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze

Przyrządzaj wszystkie rodzaje potraw – świeże lub mrożone. Używaj tej funkcji do gotowania, podgrzewania, rozmrażania lub blanszowania warzyw, mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kaszy manny i jajek.

Można jednocześnie gotować potrawy o podobnym czasie gotowania. Użyć maksymalnej wymaganej ilości wody.
  1. Użyć drugiego poziomu piekarnika.
  2. W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić temperaturę 99°C (jeśli nie wskazano inaczej).
    UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
    Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
Łączenie działania funkcji Turbo grill i Gotowanie na parze

Przyrządzaj jednocześnie mięso, warzywa i dodatki.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Turbo grill i ustawić odpowiedni czas i temperaturę do pieczenia mięsa.
  3. Umieścić w piekarniku przygotowane warzywa i dodatki.
  4. Schłodzić piekarnik do temperatury około 90°C.
    Uchylić na pierwsze 15 minut drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia.
  5. Wybrać funkcję Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze i ustawić odpowiedni czas i temperaturę.
    UWAGA: Upewnić się, że szuflada na wodę nie jest pusta.
  6. Gotować razem wszystkie potrawy, aż będą gotowe.
Sterylizacja naczyń z wykorzystaniem funkcji Gotowanie na parze

Sposób na łatwą sterylizację. Wykorzystaj piekarnik do sterylizacji butelek do karmienia dziecka lub innych naczyń.

  1. Umieścić czyste naczynia do góry dnem, na środku rusztu, na pierwszym poziomie piekarnika.
  2. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą z kranu do maksymalnego poziomu.
  3. W menu Funkcje pieczenia > Gotowanie na parze ustawić czas na 40 minut.
    Ostrzeżenie: Gdy funkcja jest włączona, należy zachować ostrożność przy otwieraniu drzwi urządzenia. Może dojść do uwolnienia pary.
Użycie funkcji Termosonda

Termosonda pomaga w bardzo precyzyjnym pieczeniu potraw.

Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę, piekarnik wyłącza się.

UWAGA: Należy używać Termosonda dostarczonej wraz z urządzeniem oraz oryginalnych części zamiennych.

Korzystanie z Termosonda wymaga ustawienia dwóch wartości temperatury:

  • temperatury piekarnika (co najmniej 120°C);
  • temperatury wewnątrz produktu.

Piekarnik obliczy przybliżony czas zakończenia pieczenia. Zależy on od wielkości potrawy, ustawionej funkcji pieczenia oraz ustawionej temperatury.

Wskazówki pozwalające uzyskać najlepsze efekty:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Termosonda nie można używać do potraw płynnych.

  • Podczas pieczenia Termosonda powinna znajdować się w potrawie, a jej wtyczka w gnieździe.

Pieczenie mięsa, drobiu i ryb z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wprowadzić wierzchołek Termosonda do środka mięsa lub ryby w najgrubszej części (jeśli jest to możliwe).
    Upewnić się, że co najmniej 3/4 Termosonda znajduje się w potrawie.
  3. Podłączyć wtyczkę Termosonda do gniazda w przedniej ramie piekarnika.
    Na wyświetlaczu pokaże się symbol Termosonda.
  4. Aby ustawić temperaturę wnętrza żywności, naciskać lub przez mniej niż 5 sekund.
    Temperaturę wnętrza żywności można zmienić w dowolnej chwili.
  5. Ustawić funkcję ogrzewania oraz, jeśli jest to potrzebne, temperaturę piekarnika.
Kiedy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnętrzną, rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a piekarnik wyłączy się automatycznie.

Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyciszyć ten sygnał.

Odłączyć wtyczkę Termosonda od gniazda przed wyjęciem potrawy z piekarnika.
Ostrzeżenie: Ryzyko poparzeń.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Zachować ostrożność podczas odłączania Termosonda i wyjmowania jej z żywności.

Pieczenie casserole z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Umieścić połowę składników w naczyniu do zapiekania.
  3. Umieścić końcówkę Termosonda dokładnie w środkowej części casserole.
    Termosonda nie może przemieszczać się podczas pieczenia. Wykorzystać składniki potrawy o stałej konsystencji do unieruchomienia Termosonda i oprzeć sylikonowy uchwyt o krawędź naczynia.
    Ważne: Końcówka Termosonda nie powinna dotykać dna naczynia.
  4. Przykryć Termosonda pozostałymi składnikami potrawy.
  5. Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
    Na wyświetlaczu pojawi się symbol Termosonda.
  6. Aby ustawić temperaturę wewnątrz potrawy, należy nacisnąć lub w czasie krótszym niż 5 sekund.
    Temperaturę wewnątrz potrawy można zmienić w dowolnej chwili.
  7. Ustawić funkcję pieczenia i w razie potrzeby temperaturę piekarnika.
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnątrz produktu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się automatycznie.

Dotknąć dowolnego symbolu, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.

Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda, a następnie wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.

Dodatkowe funkcje
Poznaj jeszcze ciekawsze funkcje piekarnika. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.
Szybkie nagrzewanie piekarnika

Masz mało czasu? Funkcja Szybkie nagrzewanie sprawi, że piekarnik szybciej osiągnie ustawioną temperaturę.

Uwaga: Gdy włączona jest funkcja Szybkie nagrzewanie, nie należy wkładać potraw do piekarnika.
Przytrzymać przez 3 sekundy.
Zacznie migać wskaźnik nagrzewania.
Włączy się funkcja Szybkie nagrzewanie.
Wskaźnik nagrzewania

Dowiedz się, kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę.

Po włączeniu funkcji pieczenia na wyświetlaczu pojawia się pasek. Pasek pokazuje wzrost temperatury piekarnika.

Po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury rozlega się trzykrotnie sygnał dźwiękowy, pasek zaczyna migać, a następnie znika.

Wykorzystaj ciepło resztkowe

Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, utrzymywania temperatury potraw lub do podgrzewania talerzy.

Po wyłączeniu piekarnika wyświetlacz wskazuje bieżącą temperaturę tak długo, jak długo zostaje zachowane jakiekolwiek ciepło.

Użyć tego programu Automatyczne przepisy.

Piekarnik ma zapisany w pamięci zestaw automatycznych przepisów. Wybierz potrawę, którą chcesz przyrządzić, a następnie postępuj zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu.

Przepisy w programach automatycznych są ustalone i nie można ich zmienić.
Uwaga: Przepisy dla programów automatycznych w naszej witrynie. Aby znaleźć odpowiednią Książkę kucharską, sprawdzić numer PNC swojego piekarnika. Jest on umieszczony na tabliczce znamionowej na przedniej ramie komory piekarnika.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać Przepisy w menu głównym. Nacisnąć .
  3. Wybrać kategorię i potrawę. Nacisnąć .
  4. Wybrać przepis. Nacisnąć .
Ulubione
Program Ulubione umożliwi ci szybki dostęp do preferowanych ustawień.
Zapisać ulubiony program.

Oszczędzaj czas, przyrządzając ulubione potrawy – zapisz potrzebne ustawienia jako ulubiony program.

Aby zapewnić sobie szybszy dostęp, zapisać takie ustawienia jak czas trwania, temperatura lub funkcja ogrzewania. Można zapisać maksymalnie 20 programów. Programy są dostępne w menu Ulubione.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Ustawić funkcję ogrzewania lub program automatyczny.
  3. Kilkukrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pojawi się ZAPISZ.
    Na wyświetlaczu pokazuje się pierwsza wolna pozycja w pamięci.
  4. Wybierz pozycję pamięci:
    • Nacisnąć , aby wybrać pierwszą wolną pozycję w pamięci.
    • Nacisnąć lub , aby zmienić tę pozycję i ją nadpisać. Nacisnąć , aby potwierdzić.
    Pierwsza litera nazwy programu miga.
  5. Nacisnąć lub , aby zmienić tę literę.
  6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
    Miga następna litera.
  7. Powtarzać kroki 6 i 7 aż do ukończenia nazwy programu.
  8. Nacisnąć i przytrzymać , aby zapisać ten program.
    Nazwę programu można zmienić w menu Edycja nazwy programu.
Używanie programu Ulubione.

Użyj zapisanego ulubionego programu, aby zaoszczędzić czas podczas pieczenia.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać menu Ulubione na wyświetlaczu. Nacisnąć .
  3. Wybrać nazwę swojego ulubionego programu. Nacisnąć .
Używanie Blokada uruchomienia

Włączona Blokada uruchomienia uniemożliwia przypadkowe włączenie piekarnika.

  1. Nacisnąć , aby włączyć wyświetlacz.
  2. Nacisnąć równocześnie i , aż na wyświetlaczu pokaże się jakiś komunikat.
Blokada uruchomienia jest włączona. Powtórzyć krok 2, aby ją wyłączyć.
Użyć Blokada panelu

Włączona Blokada panelu uniemożliwia przypadkową zmianę wybranej funkcji.

Uwaga: Można ją włączyć tylko wtedy, kiedy piekarnik działa.
  1. Włączyć Blokadę Funkcji:
    1. Włączyć piekarnik.
    2. Wybrać funkcję ogrzewania lub ustawienie.
    3. Kilkukrotnie naciskać , aż na wyświetlaczu pojawi się Blokada panelu.
    4. Nacisnąć , aby potwierdzić.
  2. Wyłączyć Blokada panelu:
    1. Nacisnąć .
      Na wyświetlaczu pokazuje się jakiś komunikat.
    2. Ponownie nacisnąć .
    3. Nacisnąć , aby potwierdzić.

    Blokada Funkcji wyłącza się także wyłączasz piekarnik.

Korzystanie z funkcji samoczynnego wyłączenia

Twój piekarnik wyłączy się automatycznie po pewnym czasie bezczynności.

Z powodów bezpieczeństwa piekarnik wyłącza się samoczynnie po upływie pewnego czasu, jeśli włączona jest funkcja pieczenia i użytkownik nie zmieni żadnych ustawień.

Uwaga: Funkcja samoczynnego wyłączenia nie działa z następującymi funkcjami: Oświetlenie piekarnika, Termosonda, Czas lub Koniec.
Czas do samoczynnego wyłączenia

Czas do samoczynnego wyłączenia zależnie od temperatury.

Temperatura (°C) Czas wyłączenia (godz.)
30 - 115 12,5
120 - 195 8,5
200 - 230 5,5
Wentylator chłodzący

Podczas pracy piekarnika wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymywać powierzchnie piekarnika w niskiej temperaturze.

Jeśli wyłączysz piekarnik, wentylator chłodzący pracuje aż do schłodzenia piekarnika.

Oszczędność energii

Oszczędzaj bez wysiłku energię podczas codziennego gotowania.

Funkcje piekarnika, które pomagają oszczędzać energię:

Wentylator piekarnika
Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania energii należy korzystać z funkcji pieczenia konwekcyjnego.
Termoobieg wilgotny
Funkcję tę stworzono z myślą o oszczędności energii. Oświetlenie automatycznie wyłącza się po 30 sekundach. Oświetlenie można ponownie włączyć, ale wpłynie to niekorzystnie na oszczędność energii.
Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
Oświetlenie można wyłączyć podczas pieczenia. Oświetlenie należy włączać tylko wtedy, gdy jest potrzebne.
Wykorzystanie ciepła resztkowego
Jeśli czas pieczenia ustawiono, korzystając z funkcji Czas lub funkcji Koniec i przekracza on 30 minut, w przypadku niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączą się wcześniej. Wentylator i oświetlenie będą nadal działać.

Jeśli czas pieczenia przekracza 30 minut, ale nie użyto funkcji Czas ani funkcji Koniec, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do minimum na ostatnie 3-10 minut pieczenia (zależnie od czasu pieczenia).

Po wyłączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się informacja o cieple resztkowym. Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, rozmrażania żywności, utrzymania temperatury potraw lub podgrzewania talerzy.

Ogólne wskazówki dotyczące oszczędzania energii:

  • Podczas działania piekarnika sprawdzić, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte.
  • Nie otwierać zbyt często drzwi podczas pieczenia.
  • Dbać, aby uszczelka drzwi była czysta i umieszczona prawidłowo na swoim miejscu.
  • Użycie metalowych naczyń pozwala oszczędzać energię.
  • Jeśli to możliwe, nie należy wstępnie nagrzewać piekarnika przed umieszczeniem w nim potrawy.
  • Przygotowując kolejno kilka potraw, należy skrócić do minimum przerwy między ich pieczeniem.

Konserwacja i czyszczenie

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić swoje urządzenie. Czyste i zadbane urządzenie zapewnia większe bezpieczeństwo i lepsze efekty pieczenia.
Czyszczenie piekarnika

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić piekarnik.

Ważne: Nie należy używać do czyszczenia piekarnika myjki parowej.

Kiedy czyścić piekarnik

Po każdym użyciu:

  • Wyczyścić piekarnik ręcznie lub użyć funkcji Czyszczenie parowe.
    Ważne: Nagromadzenie się tłuszczu lub resztek potraw może spowodować pożar. Zagrożenie jest szczególnie duże w przypadku blachy do grillowania.
  • Wyczyścić użyte akcesoria.

Po każdym użyciu funkcji parowej:

  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Opróżnić szufladę na wodę.

Po wielokrotnym użyciu funkcji parowej:

  • Przepłukać system wytwarzania pary.

Gdy wyświetli się przypomnienie:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe plus.
  • Odkamienić system wytwarzania pary.

W razie potrzeby:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe lub Czyszczenie parowe plus.
    Ważne: Jeśli wyłączono funkcję przypominania o czyszczeniu, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu piekarnika.
  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Wyczyścić przednią powierzchnię piekarnika.
  • Wyczyścić wewnętrzną szybę w drzwiach.
  • Wymienić żarówkę.

Ręczne czyszczenie piekarnika

Uwaga: Nie należy stosować ściernych środków czyszczących ani ostrych metalowych skrobaków. Mogą one spowodować zarysowanie szyby w drzwiach i pęknięcie szkła.
  • Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny. W przeciwnym razie może dojść do pęknięcia szyby w drzwiach.
  • Wyczyścić komorę piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem neutralnego środka czyszczącego. Nie używać żadnych produktów ściernych, myjek do szorowania, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
  • Do czyszczenia powierzchni metalowych należy stosować łagodny środek czyszczący.
  • Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników.
  • Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  • Nie używać detergentów do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).

Czyszczenie akcesoriów

  • Czyścić akcesoria miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego. Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  • Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić agresywnymi środkami czyszczącymi, ostrymi przedmiotami ani myć w zmywarce. Mogłyby one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
  • Nie myć prowadnic teleskopowych w zmywarce ani nie smarować ich.
Zalecane środki czyszczące

Aby zapewnić dobre efekty czyszczenia i świeżość piekarnika, używaj zalecanych środków czyszczących.

Nasze produkty można kupić w sklepie internetowym Electrolux oraz w najlepszych sklepach detalicznych.

UWAGA: Nie stosować szorstkich gąbek ani silnie działających detergentów. Mogłoby to spowodować uszkodzenie części emaliowanych lub ze stali nierdzewnej.
Przypominanie o czyszcz.

Gdy na wyświetlaczu pojawia się przypomnienie o czyszczeniu, należy wyczyścić piekarnik.

Gdy pojawi się przypomnienie o czyszczeniu, należy użyć funkcji Czyszczenie parowe plus, aby wyczyścić piekarnik.

Funkcję przypominania o czyszczeniu można włączyć lub wyłączyć w menu Ustawienia podstawowe > Przypominanie o czyszcz..

Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.

Użyć funkcji Czyszczenie parowe do czyszczenia urządzenia, które jest lekko zabrudzone i nie było przypalone kilka razy. Czas trwania tej funkcji wynosi około 30 minut. Piekarnik musi wysychać przez maksymalnie godzinę po zakończeniu tej funkcji.

Kiedy funkcja czyszczenia parą jest aktywna, lampka w piekarniku jest zgaszona.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy się upewnić, że piekarnik jest zimny.
  1. Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
  2. Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
  3. Wlać zimną wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
  4. Wybrać menu Czyszczenie > Czyszczenie parowe włączyć tę funkcję.
  5. Po zakończeniu funkcji rozlega się sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny symbol, aby wyłączyć sygnał.
  6. Po procesie czyszczenia wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Można użyć ciepłej wody.
  7. Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.
    Schnięcie piekarnika trwa około godziny.
    Uwaga: Można przyspieszyć schnięcie. Zamknąć drzwiczki i rozgrzać piekarnik, używając opcji Funkcje pieczenia > Termoobieg w temperaturze 150°C przez około 15 minut.
    Ważne: Aby uzyskać maksymalny efekt czyszczenia parą, należy ręcznie oczyścić piekarnik natychmiast po zakończeniu funkcji czyszczenia parą.
Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe plus

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.

Użyć funkcji Czyszczenie parowe plus do czyszczenia uporczywych zabrudzeń przy użyciu środka do czyszczenia piekarników. Czas trwania tej funkcji wynosi około 75 minut. Piekarnik musi wysychać przez maksymalnie godzinę po zakończeniu tej funkcji.

Kiedy funkcja czyszczenia parą jest aktywna, lampka w piekarniku jest zgaszona.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy się upewnić, że piekarnik jest zimny.
  1. Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
  2. Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
  3. Wlać zimną wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
  4. Równomiernie rozpylić odpowiedni detergent w komorze piekarnika na częściach stalowych i emaliowanych.
  5. Wybrać Czyszczenie > Czyszczenie parowe plus i włączyć tę funkcję.
    Pierwsza część tej funkcji kończy się po około 50 minutach.
  6. Nacisnąć .
  7. Postępować zgodnie z instrukcjami ekranowymi.
  8. Wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Użyć ciepłej wody lub detergentów odpowiednich do piekarnika.
  9. Nacisnąć .
    Uruchamia się ostatnia część funkcji. Czas trwania tego kroku wynosi około 25 minut.
  10. Wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni. Użyć ciepłej wody.
  11. Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.
    Schnięcie piekarnika trwa około godziny.
    Uwaga: Można przyspieszyć schnięcie. Zamknąć drzwiczki i rozgrzać piekarnik, używając opcji Funkcje pieczenia > Termoobieg w temperaturze 150°C przez około 15 minut.
    Ważne: Aby uzyskać maksymalny efekt czyszczenia parą, należy ręcznie oczyścić piekarnik natychmiast po zakończeniu funkcji czyszczenia parą. Uporczywe zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.
Demontaż i montaż prowadnic blach

Wymontuj prowadnice blach, aby łatwo wyczyścić wnętrze piekarnika.

Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny.
  1. Pociągnąć prowadnice w górę i zdjąć z przedniego zaczepu.
  2. Odciągnąć przednią część prowadnic blach od bocznej ścianki.
  3. Wysunąć prowadnice z tylnego zaczepu.
  4. Aby zamontować prowadnice blach, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Demontaż i montaż szyb drzwi

Wymontuj drzwi w celu wyczyszczenia wewnętrznych szyb lub wykonania czynności serwisowych.

Drzwi i wewnętrzne szyby można wymontować w celu ich wyczyszczenia. Liczba szyb różni się w zależności od modelu urządzenia.
Ostrzeżenie: Drzwi są ciężkie.
  1. Całkowicie otworzyć drzwi.
  2. Docisnąć do oporu dźwignie zaciskowe (A) na obu zawiasach drzwi.
  3. Zamknąć drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia (kąt około 70°).
  4. Chwycić drzwi rękoma po obu stronach i odciągnąć je pod kątem do góry od piekarnika.
  5. Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w dół na miękkim i stabilnym podłożu.
  6. Nacisnąć po obu stronach listwy drzwi (B), aby zwolnić zatrzaski, i delikatnie ściągnąć listwę z drzwi.
  7. Wyjąć po kolei szyby: chwytając każdą z nich za górną krawędź, wyciągnąć ją w górę z prowadnicy.
  8. Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wytrzeć szybę do sucha.
  9. Aby zamontować drzwi, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności. Zamontować najpierw mniejszą, a następnie większą szybę.
    Ostrzeżenie: Zagrożenie nadmiernym nagrzewaniem. Wkładając szyby, należy upewnić się, że znajdują się one w prawidłowym położeniu – w przeciwnym razie może dojść do nadmiernego nagrzewania się powierzchni drzwi piekarnika.

Wymiana żarówki górnego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę górnego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Obrócić szklany klosz oświetlenia, aby go zdjąć.
  6. Zdjąć metalowy pierścień, a następnie wyczyścić szklany klosz.
  7. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  8. Zamocować metalowy pierścień do szklanego klosza.
  9. Zamontować szklany klosz nad żarówką.
Wymiana bocznego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę bocznego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Wymontować prowadnice blach po lewej stronie, aby uzyskać dostęp do oświetlenia.
  6. Do demontażu osłony użyć śrubokręta z końcówką Torx 20.
  7. Zdjąć metalowe obramowanie i uszczelkę z klosza oświetlenia i wyczyścić je.
  8. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  9. Założyć metalowe obramowanie i uszczelkę na klosz oświetlenia. Dokręcić wkręty.
  10. Zamontować prowadnice blach po lewej stronie.
Konserwacja systemu wytwarzania pary
Dbaj o system wytwarzania pary, aby cieszyć się doskonałym smakiem potraw.
Opróżnić pojemnik na wodę.

Utrzymuj swój piekarnik w czystości. Po zakończeniu pieczenia parowego opróżnij szufladę na wodę, korzystając z funkcji Opróżnianie zbiornika.

Funkcja Opróżnianie zbiornika powoduje usunięcie wody resztkowej z pojemnika na wodę. Użyć tej funkcji po użyciu funkcji gotowania na parze.

Czas trwania tej funkcji wynosi około 6 minut. Światło jest wyłączone w trakcie tej funkcji.

  1. Usunąć wszystkie akcesoria.
  2. Wybrać Czyszczenie > Opróżnianie zbiornika.
    Interfejs użytkownika przeprowadza przez tę procedurę.
  3. Umieścić blachę do pieczenia w miejscu na pierwszą półkę.
  4. Nacisnąć .
  5. Po zakończeniu procedury wyjąć blachę do pieczenia.
Przepłucz system generowania pary.

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie przepłukiwać system wytwarzania pary.

Czas trwania tej funkcji Płukanie wynosi około 30 minut.

Kiedy ta funkcja jest aktywna, lampka w piekarniku jest zgaszona.

  1. Usunąć wszystkie akcesoria.
  2. Wybierz menu Czyszczenie > Płukanie i włącz tę funkcję.
    Interfejs użytkownika przeprowadzi Cię przez tę procedurę.
  3. Umieścić blachę do pieczenia w miejscu na pierwszą półkę.
  4. Nacisnąć .
  5. Wlać świeżą wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
  6. Nacisnąć .
  7. Wyjąć blachę do pieczenia po zakończeniu funkcji.
Regularne odkamienianie

Dbaj o system wytwarzania pary – odkamieniaj go, gdy przypomni o tym piekarnik.

Aby zapobiec nagromadzeniu kamienia w systemie wytwarzania pary, należy uruchomić funkcję czyszczenia w możliwie najkrótszym czasie po wyświetleniu się przypomnienia o odkamienianiu.

Kamień osadza się wewnątrz generatora pary na skutek obecności wapnia w wodzie. Nagromadzenie kamienia może negatywnie wpływać na działanie funkcji parowych, wydajność generatora pary oraz jakość potraw.

Przypomnienie o odkamienianiu

Korzystanie z funkcji parowych wymaga regularnego odkamieniania systemu wytwarzania pary. Przypomni o tym funkcja przypomnienia o odkamienianiu.

Gdy konieczne jest użycie funkcji Odkamienianie, przy każdym wyłączeniu piekarnika wyświetla się przypomnienie.

Przypomnienia o odkamienianiu nie można wyłączyć.

Występują dwa rodzaje przypomnień:

  • Wstępne przypomnienie z zaleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
  • Właściwe przypomnienie z poleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
    Ważne: Jeśli po wyświetleniu właściwego przypomnienia piekarnik nie zostanie odkamieniony, nie będzie można używać funkcji parowych.
Usunąć złogi kamienia z systemu generowania pary.

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie odkamieniać system wytwarzania pary.

Czas trwania całej procedury odkamienianie wynosi około 2 godzin.

Kiedy ta funkcja jest uruchomiona Odkamienianie, lampka w piekarniku jest zgaszona.

Ważne: Jeśli Odkamienianie nie zostanie wykonane prawidłowo, wyświetlany komunikat będzie przypominać o konieczności powtórzenia procedury.
  1. Usunąć wszystkie akcesoria.
  2. Wybrać Czyszczenie > Odkamienianie i włączyć tę funkcję.
    Interfejs użytkownika zawiera wskazówki niezbędne do wykonania tej procedury.
  3. Upewnić się, że pojemnik na wodę jest pusty.
  4. Nacisnąć .
  5. Umieścić blachę do pieczenia w miejscu na pierwszą półkę.
  6. Nacisnąć .
  7. Wlać 250 ml odkamieniacza do pojemnika na wodę.
  8. Napełnić pozostałą część pojemnika wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
  9. Wstawić pojemnik na wodę.
  10. Nacisnąć .
    Uruchamia się pierwsza część funkcji Odkamienianie. Czas trwania tego kroku wynosi około 1 godz. 40 minut.
  11. Po wykonaniu pierwszej części opróżnić blachę do pieczenia i wstawić ją z powrotem w miejsce na pierwszą półkę.
  12. Nacisnąć .
  13. Wlać wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Sygnał dźwiękowy lub komunikat na wyświetlaczu wskazuje, kiedy pojemnik z wodą jest pełny.
  14. Wstawić pojemnik na wodę.
  15. Nacisnąć .
    Uruchamia się druga część funkcji Odkamienianie. Czas trwania tego kroku wynosi około 35 minut.
  16. Po zakończeniu drugiej części wyjąć blachę do pieczenia.
  17. Jeśli komora piekarnika jest wilgotna lub mokra, wytrzeć ją suchą szmatką.
  18. Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.

Pierwsze kroki – materiały filmowe

Dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać możliwości swojego urządzenia, oglądając filmy instruktażowe.

  • Jak korzystać z różnych poziomów pary dostępnych w piekarniku?

    Jak korzystać z różnych poziomów pary dostępnych w piekarniku?

    Programy parowe w Twoim piekarniku krok po kroku.

    Następny

  • Jak używać funkcji podgrzewnia talerzy?

    Jak używać funkcji podgrzewnia talerzy?

    Dowiedz się jak korzystać z funkcji podgrzewania talerzy w piekarniku parowym, aby Twoje potrawy dłużej pozostały ciepłe.

    Następny

  • Jak podrzewać potrawy?

    Jak podgrzewać potrawy?

    Dowiedz się krok po kroku jak podgrzewać potrawy w piekarniku parowym.

    Następny

  • Jak przygotować zdrowe przekąski w piekarniku?

    Jak przygotować zdrowe przekąski w piekarniku?

    Teraz zdrowe przekąski możesz przygotować w domu, korzystając z funkcji suszenia lub wekowania. Obejrzyj film, aby dowiedzieć się jak to zrobić.

    Następny

  • Jak zrobić jogurt?

    Jak zrobić jogurt?

    Zrób jogurt w domu, korzystając z piekarnika parowego. Obejrzyj film, aby dowiedzieć się jak to zrobić!

    Następny

  • Wyrastanie ciasta

    Wyrastanie ciasta

    Wyrośnięte ciasto w 20 minut.

    Następny

  • Jak piec z użyciem pary?

    Jak piec z użyciem pary?

    Z nowym piekarnikiem parowym nie trzeba zgadywać jak gotować. Po prostu wybierz potrawę, a piekarnik podpowie Ci właściwe ustawienia i odpowiednią temperaturę.

    Następny

  • Jak przygotować deser przy użyciu pary - tarta z morelami i riccotą?

    Jak przygotować deser przy użyciu pary - tarta z morelami i riccotą?

    Instrukcja przygotowywania deseru (ciasta) w piekarniku parowym.

    Następny

  • Jak przygotować rybę na parze -  okoń morski w soli?

    Jak przygotować rybę na parze - okoń morski w soli?

    Instrukcja przygotowania ryby na parze.

    Następny

  • Jak przygotać mięso na parze - faszerowana papryka?

    Jak przygotać mięso na parze - faszerowana papryka?

    Dowiedz się jakie ustawienia są najlepsze do przygotowania mięsa i stwórz takie same warunki w piekarniku parowym, aby przygotować swoje ublubione danie.

    Następny

  • Jak przygotować danie wegetariańskie - sałatka z kaszą bulgur?

    Jak przygotować danie wegetariańskie - sałatka z kaszą bulgur?

    Dowiedz się jakie są najlepsze ustawienia, aby przygotować ryż lub kaszę i stwórz takie same warunki w piekarniku parowym, aby przygotować swoje ulubione dania.

    Następny


Funkcje

Gotowanie na parze i pieczenie z wykorzystaniem funkcji SteamBoost

Cztery poziomy wytwarzania pary, aby zapewnić jeszcze lepszy smak potraw
Piekarnik SteamBoost oferuje cztery poziomy wytwarzania pary: do gotowania na parze, duszenia, delikatnego opiekania oraz do pieczenia ciast i mięs. Dzięki temu pozwala uzyskać chrupiące wypieki, soczyste pieczenie i delikatne potrawy rybne.

Sposób na zachowanie smaku, konsystencji i składników odżywczych
Pieczenie z dodatkiem pary pozwala na ustawienie niższej temperatury, umożliwiając zachowanie smaku, konsystencji i składników odżywczych.

Precyzja pieczenia, którą zapewnia Termosonda

Precyzyjne monitorowanie z myślą o idealnych efektach
Termosonda umożliwia precyzyjne monitorowanie procesu pieczenia i uzyskanie idealnych efektów zależnie od indywidualnych upodobań. Gdy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, piekarnik sygnalizuje zakończenie procesu pieczenia.

Niezawodne pieczenie
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy, zapewniając niezawodne efekty pieczenia.

Intuicyjny wyświetlacz i funkcja Gotowanie wspomagane

Intuicyjny wyświetlacz
Nasz wyświetlacz LCD z Gotowanie wspomagane pomoże Ci tworzyć doskonale wykończone posiłki. Wystarczy wybrać danie, aby piekarnik ustawił odpowiedni czas i temperaturę. A w razie potrzeby można łatwo ręcznie regulować ustawienia odpowiednio do swojego gustu. Gwarantując zawsze imponujące efekty.

Gotowanie wspomagane z myślą o doskonałych efektach kulinarnych
Wystarczy wybrać żywność, którą chce się piec, a ta funkcja piekarnika przedstawi zalecenia kucharzy, jak uzyskać doskonale pyszny efekt. Jeśli chce się uzyskać nieco inną lub bardziej chrupiącą potrawę – żaden problem. Temperaturę i czas można dostosować do własnego gustu. Można się cieszyć wstępnymi ustawieniami i automatycznym szybkim podgrzewaniem.

Oszczędność czasu dzięki funkcji Szybkie nagrzewanie

Szybkie nagrzewanie
Dzięki funkcji Szybkie nagrzewanie piekarnik nagrzewa się szybciej niż tradycyjne urządzenia.

Szybkie, efektywne i równomierne pieczenie

Równomiernie upieczone potrawy
Obieg gorącego powietrza zapewnia równomierne pieczenie w całej komorze piekarnika.

Niższa temperatura pieczenia
Temperatura pieczenia może być niższa nawet o 20%, co oznacza oszczędność czasu i energii w porównaniu z tradycyjnym pieczeniem.


Napisz opinię

Twoje urządzenie

Istnieje kilka modeli tego produktu. Aby Twoja opinia była przydatna dla innych konsumentów, musimy wiedzieć, który model posiadasz. Informacje dotyczące modelu i kodu produktu (PNC) znajdują się na tabliczce znamionowej.

Gdzie znajdę te informacje?

{{ props.errorNickname }}

Ten tekst pojawi się obok Twojej recenzji. Nie wpisuj swojego pełnego imienia i nazwiska. W takim wypadku, opinia nie będzie mogła być opublikowana

Twój adres e-mail jest niezbędny do potwierdzenia recenzji.

{{ props.errorEmoji }}

Nagradzamy najbardziej przydatne opinie dotyczą jakości, wzornictwa i łatwości korzystania z urządzenia. Zapoznaj się z warunkami promocji: "Podziel się opinią i wygraj atrakcyjne akcesoria" i weź udział w akcji. Aby zaopiniować obsługę klienta, wysyłkę lub instalację urządzeń, prosimy o kontakt z Infolinią. Opinie są moderowane przed publikacją. Więcej informacji znajduje się w zasadach zamieszczania opinii.

Wyrażam zgodę na warunki zawarte w Regulaminie

Dziękujemy bardzo za opinię.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą. Na Twój adres e-mail zostanie wysłana wiadomość weryfikacyjna.