Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności

Czy wiesz, że wyrzucamy 1/3 kupowanej żywności?
A gdyby tak lepiej ją wykorzystać?

Czy można uniknąć marnotrawstwa żywności?

Marnotrawstwo żywności można podzielić na trzy kategorie: do uniknięcia, nie do uniknięcia oraz możliwe do uniknięcia.

Zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Można uniknąć 61% marnotrawstwa żywności – tej, która mogłaby zostać zjedzona, gdybyśmy lepiej nią gospodarowali.

Nie da się uniknąć 19% marnotrawstwa – rzeczy takich, jak torebki z herbatą czy kości z kurczaka.

Sposoby na zmniejszenie marnotrawstwa żywności

Szacuje się, że 20% jest możliwe do uniknięcia. Dotyczy to m.in. produktów, które widzisz tutaj: skórek z ziemniaków, łodyg brokułów i pozostałości z warzyw liściastych.

Po odpowiednim przyrządzeniu można je zjeść, ciesząc się ich smakiem. Oto jak zamienić resztki w coś smacznego:

  • Chipsy ze skórek ziemniaczanych

    Gdy przygotowujemy ziemniaki, obierki często trafiają od razu do kosza. A można je wykorzystać – upiecz skórki ziemniaczane w piekarniku, skrapiając oliwą z oliwek i dodając szczyptę soli.

  • Pesto z liści buraczanych

    Liście buraków ćwikłowych mają wyjątkowe wartości odżywcze dzięki bogactwu witaminy A i K.

  • Sałatka z łodyg brokułów

    Łodygi brokułów są równie odżywcze jak jego różyczki.

Powiązane artykuły

  • JAK DŁUŻEJ ZACHOWYWAĆ ŚWIEŻOŚĆ WARZYW
    SZUFLADA Z WARZYWAMI
  • KORZYSTANIE Z FUNKCJI GRILLA W PIEKARNIKU
    ilustracja: piekarnik
  • PRZEPISY
    mężczyzna obierający ziemniaka