Wegańskie nalesniki z jagodami

Składniki

200 gr mąki
60 gr brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka migdałowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżka oleju sezamowego
1 banan
300 gr mrożonych jagów 

Krok 1

Odmroź jagody i zmiksuj w blenderze. Przetrzyj przez sito i dodaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję soku.

Krok 2

Rozetrzyj banana. Wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj puree z banana, masło orzechowe, olej i mleko. Ponownie wymieszaj.

Krok 3

Na natłuszczonej patelni lekko przyrumień dwa naleśniki. Dodaj jedną łyżkę soku jagodowego do ciasta i dobrze wymieszaj. Usmaź kolejne dwa naleśniki. Ponownie dodaj łyżkę soku i przygotuj kolejne dwa naleśniki. Postępuj w ten sposób, aż do zużycia całego ciasta.

Krok 4

Ułóż naleśniki jeden na drugim, tworząc wysoki stos. Polej karmelem i podawaj póki gorące.