Burger wegetariański

Składniki

Bułki: 250 ml mleka + 4 łyżki / 1 paczka drożdży / 370 g mąki / 30 g brązowego cukru / 1-2 łyżka kurkumy / szczypta soli / 20 g masła / garść ziaren sezamu / 1 żółtko
Burger: 265 g soczewicy gotowej do jedzenia / 180 g startej marchewki / ¼ czerwonej papryki / 6 suszonych pomidorów / sok z połowy z cytryny / pieprz / 4 łyżki octu winnego / 4 łyżki oliwy z oliwek / garść liści pietruszki / 1 jajko
Warzywa: 6 garści roszponki / 1 opakowanie łagodnego sera koziego / 6 łyżeczek musztardy pełnoziarnistej / 12 pikli / 12 pomidorków cherry 

Bułki

Rozpuść drożdże w 4 łyżkach ciepłego mleka i odstaw na 15 minut. Zagniataj makę, cukier, mleko i drożdże przez 5 minut. Dodaj posiekane masło, kurkumę i sól. Zagniataj przez kolejne 5 minut. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Uformuj 6 kulek, ponownie dostaw do wyrośnięcia na godzinę. Posmaruj bułki żółtkiem jajka i posyp sezamem. Piecz przez 18 minut (25% pary) w temperaturze 180°C.

Burgery

Wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj 6 burgerów, ułóż na papierze do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyschnięcia. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 230°C.

Warzywa

Przetnij bułkę na połowy. Jedną stronę posmaruj serem, a drugą musztardą. Pokrój pikle i pomidory. Na dolnej połowie ułóż burgera. Udekoruj sałatą, pomidorami i piklami, przykryj drugą połową bułki i gotowe!