Ciastko z jabłkiem
Ciastko z jabłkiem
„Chausson aux pommes”, czyli ciastko z nadzieniem owocowym, jest tradycyjnym francuskim wypiekiem z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Do przepisu można wykorzystać różne nadzienia owocowe. Podawane na ciepło jest idealną przekąską w chłodne dni.
Porcje: 12
Przygotowanie: 1 godz.
Łączny czas gotowania: 1 godz. 20 min
Składniki
Ciasto francuskie
500 g mąki, 75 g masła, 250 ml wody, 1,5 łyżeczki soli
Do warstwowania
300 g masła
Nadzienie jabłkowe
3 duże jabłka bramley, 50 g drobnego cukru, 2,5 g pasty waniliowej, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, starta skórka z 1/2 cytryny
Roztrzepane jajko
1 całe jajko, 1 żółtko jajka, 10 ml wody, szczypta soli, szczypta cukru
Syrop
75 g drobnego cukru, 50 ml wody
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie
- Umieścić suche składniki w blenderze Masterpiece.
- Roztopić, a następnie ostudzić masło.
- Dodać szybko całe roztopione, ostudzone masło i wodę do blendera i wymieszać, aby powstało ciasto.
- Przełożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieść, aby uzyskać gładką konsystencję. Owinąć folią spożywczą i odłożyć na 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie rozwałkować masło na prostokąt 30 x 40 cm między dwoma arkuszami pergaminu.
- Połączyć masło z ciastem, najpierw nadając schłodzonemu ciastu kształt o 1/3 dłuższy i nieco szerszy od kształtu masła.
- Następnie położyć masło w taki sposób, aby zakryć 2/3 dolnej części ciasta, po czym złożyć ciasto, aby zamknąć w nim masło.
- Obrócić ciasto o 1/4 obrotu i rozwałkować je.
- Po wykonaniu powyższych czynności umieścić ciasto w lodówce, aby się schłodziło. Powtórzyć opisaną procedurę czterokrotnie.
- Na koniec ponownie lekko spłaszczyć ciasto za pomocą wałka. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do czasu, aż będzie potrzebne.
Nadzienie jabłkowe
- Obrać i wydrążyć jabłka. Do czasu wykorzystania trzymać je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
- Pokroić jabłka na jednakowe kawałki.
- Rozgrzać masło w rondlu i dodać cukier, cytrynę i cynamon.
- Dodać połowę pokrojonych jabłek i gotować na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Za pomocą blendera Electrolux Explore 7 rozdrobnić ugotowane jabłka na puree, przełożyć je z powrotem do rondla, dodać pozostałe jabłka i gotować, aż zmiękną. W razie potrzeby dodać wody, jeśli nadzienie stanie się zbyt gęste.
- Odstawić do ostygnięcia przed użyciem.
Roztrzepane jajko
- Wymieszać wszystkie składniki i przetrzeć przez drobne sito.
Syrop
- W małym rondlu zagotować wodę z drobnym cukrem. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia przed użyciem.
Składanie potrawy
- Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką powierzchni na grubość 5 mm.
- Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 12 cm i odłożyć je do lodówki. Lekko rozwałkować każde z kółek, aby je wydłużyć i uzyskać owalny kształt.
- Posmarować jeden z krótszych brzegów ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Nałożyć łyżkę przecieru jabłkowego na środek każdego z krążków ciasta, a następnie złożyć je na pół, aby uformować zawijane ciastko.
- Ułożyć wszystkie ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i używając tępej krawędzi noża, wykonać wzór liścia.
- Umieścić w piekarniku wstępnie nagrzanym do temperatury 190°C i piec przez 15-20 min lub do uzyskania złocistobrązowego koloru po każdej stronie.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i używając pędzla, posmarować złocistym syropem, aby uzyskać trwały połysk.
Dobór wina
Do francuskiego „Chausson aux Pommes”, zwykle traktowanego jako słodka przekąska na wynos, Le Cordon Bleu poleca gorący, doskonały o każdej porze dnia napój – czarną herbatę z dodatkiem suszonego jabłka, cynamonu i anyżu gwiazdkowego. Zalać w dużym dzbanku litrem wrzącej wody (99°C) 6 g chińskiej herbaty liściastej Keemun, 6 pokrojonych krążków suszonego jabłka, pół laski cynamonu, pół gwiazdki anyżu i pół strączka kardamonu. Zaparzać przez 3 minuty, a następnie przecedzić herbatę do dzbanka lub termosu, zbierając cząstki jabłka, aby z powrotem dodać je do naparu. Teraz można delektować się jego smakiem w połączeniu z wykwintną szarlotką.
