Krem chantilly z mango

Krem chantilly z mango


Taka ilość kremu z mango wystarcza do napełnienia 12 ptysiów, w taki sposób, jak pokazano na filmie. Można go także podawać w kieliszkach, jako mus przybrany świeżymi owocami. Sprawdzi się również jako nadzienie do takich wypieków, jak np. ciastko St. Honoré lub tarta. Można go nawet wykorzystać do inspirowanej kuchnią tropikalną babki rumowej.

Porcje: odpowiednia ilość do 12 ciastek
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

400 ml śmietany kremówki, 90 g cukru pudru, 1 g pasty waniliowej, 100 g mango rozdrobnionego na puree, sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  • Przygotować mango, usuwając skórkę i pestkę.
  • Zmiksować miąższ mango w misce ręcznym blenderem.
  • Dodać do smaku sok z cytryny.
  • Umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem mango w oddzielnej misce.
  • Za pomocą ręcznego blendera Masterpiece ubić śmietanę z cukrem pudrem i wanilią, aż na jej powierzchni utworzą się łagodne wzniesienia.
  • Umieścić śmietanę w rękawie cukierniczym z założoną średnią prostą końcówką. Wskazówka! Zamiast rękawa cukierniczego można wykorzystać woreczek foliowy z obciętym rogiem.

Dobór wina

Jeśli kremu użyto jako nadzienia do ptysiów, Le Cordon Bleu poleca podanie deseru z winem musującym. W tym przypadku należy wybrać wino, które dobrze komponuje się ze słodkim smakiem. Większość win musujących nosi oznaczenie „brut” (lekko wytrawne), jednak w tym przypadku najlepiej sprawdzi się to z oznaczeniem „sec” (półwytrawne), zawierające od 17 do 32 g cukru. Doskonale zrównoważy ono chrupkość ciasta, nie kłócąc się ze słodyczą nadzienia z mango. Świetnym wyborem będzie wino Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG z regionu Veneto lub szampan. Należy podać je schłodzone w tradycyjnym kieliszku o kształcie tulipana, aby w pełni poczuć aromat i delikatną konsystencję bąbelków.

noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Ciastko z jabłkiem
  • Tarta o smaku matcha z wiśniami
  • Dressing sezamowo-pomarańczowy