Tarta o smaku matcha z wiśniami

Tarta o smaku matcha z wiśniami

Ten deser jest zaproszeniem do kulinarnej podróży, która łączy smak tradycyjnej tarty wiśniowej z japońskim akcentem w postaci herbaty matcha.

Porcje: 8
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 40 min

Składniki

Kruche ciasto
300 g mąki pszennej, 1 g soli, 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 90 g cukru pudru, 2 lekko ubite jajka

Nadzienie matcha do ciasta
100 g masła, 100 g cukru, 2 jajka, 100 g przesianej mąki, 1 łyżki herbaty matcha w proszku, 50 ml mleka, 100 g wiśni (z puszki lub słoika), starta skórka z ½ cytryny

Polewa
50 g dżemu morelowego, 20 ml wody

Sposób przygotowania

Kruche ciasto

  • Rozgrzać wstępnie piekarnik do temperatury 185°C.
  • Umieścić pierścień do tart na blasze do pieczenia i odstawić.
  • Przesiać mąkę i sól przez drobne sitko i odstawić. W dużej misce o zaokrąglonym dnie dokładnie wymieszać masło z cukrem pudrem, używając ręcznego blendera Masterpiece z końcówką do ubijania. Stopniowo dodać jajko, a na koniec ostrożnie przesianą mąkę, tak aby powstała masa o konsystencji pasty.
  • Rozwałkować ciasto na blacie i delikatnie zagnieść, aby uzyskać jednorodną konsystencję (nie zagniatać za mocno). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, aż ciasto stwardnieje.
  • Zdjąć folię spożywczą i na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem formę do tart o średnicy 20 cm i falistym brzegu, a następnie schłodzić je, aż stwardnieje.
  • Wyłożyć tartę żaroodporną folią spożywczą i obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C lub do czasu, aż brzegi się przyrumienią, a spód będzie suchy w dotyku. Wyjąć ceramiczne kulki przed dodaniem nadzienia.

Ciasto matcha

  • Za pomocą ręcznego blendera Masterpiece z końcówką do ubijania wymieszać masło z cukrem, aby powstała jasna, puszysta masa. Stopniowo dodawać jajka, aż będą dobrze wymieszane.
  • Przesiać mąkę, sól i sproszkowaną herbatę matcha do miski. Dodać mąkę i wymieszać z masą maślaną.
  • Dodać mleko i wymieszać. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego ze średnią płaską końcówką i odstawić. Wskazówka! Zamiast rękawa cukierniczego można użyć woreczka foliowego z obciętym rogiem.

Składanie potrawy

  • Po upieczeniu i ostudzeniu tarty, napełnić ciasto masą matcha z rękawa cukierniczego, tak aby powstała równa warstwa. Odsączyć wiśnie i rozłożyć je równomiernie na masie.
  • Umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym wstępnie do 175°C i piec przez ok. 20 minut lub do czasu, gdy włożony w ciasto szpikulec będzie po wyjęciu czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Zagotować w rondlu morelową polewę. Posmarować wierzch tarty gorącą polewą, aby nadać jej połysk.
noże na desce kuchennej

Inne przepisy ze szkoły Le Cordon Bleu

  • Tradycyjna szarlotka
  • Krem chantilly z mango
  • Duszona wołowina z chrupiącymi ostrygami