Piekarnik serii 900 CookView®

Witamy w świecie marki Electrolux!

Gratulujemy zakupu nowego, intuicyjnego w obsłudze piekarnika parowego Electrolux. Jest on owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To przydatne i stylowe urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność uzyskania doskonałych efektów.

Wyposażenie

Piekarnik jest wyposażony w akcesoria, które pomogą ci w pieczeniu.

Ruszt służy do pieczenia w naczyniach i formach do ciasta oraz do opiekania pieczeni i innych potraw.

Użyj blachy do pieczenia, aby upiec pyszne ciasta lub ciasteczka.

Głęboka blacha pomoże uzyskać doskonałe efekty pieczenia ciast i mięs. Można ją także wykorzystać do zbierania kapiącego tłuszczu.

Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania warzyw, ryby lub piersi z kurczaka, użyj zestawu do gotowania na parze.

Dołączona termosonda pozwoli ci uzyskać doskonałe efekty pieczenia. Użyj jej do pomiaru temperatury wewnątrz potraw.

Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

Osłona kamery zapobiega powstawaniu refleksów świetlnych na zdjęciach.

Wygląd piekarnika

Poznaj swój nowy piekarnik. Znając dobrze jego funkcje, z łatwością rozpoczniesz pieczenie.

  1. Panel sterowania
  2. Wyświetlacz
  3. Szuflada na wodę
  4. Gniazdo Termosonda
  5. Grzałka
  6. Oświetlenie
  7. Wentylator
  8. Wylot rurki systemu odkamieniania
  9. Prowadnice blach, wyjmowane
  10. Kamera w uchwycie
  11. Poziomy umieszczania potraw

Wygląd panelu sterowania

Panel sterowania zapewnia łatwy dostęp do wszystkich funkcji potrzebnych do przygotowania i pieczenia potraw.

  1. Wł. / Wył.
  2. Wyświetlacz

Lista Funkcje pieczenia

Wybierz spośród wielu dostępnych funkcji pieczenia, aby uzyskać najlepszy efekt. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.

Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.

Do pieczenia na jednym poziomie większych kawałków mięsa lub drobiu z kością. Funkcja ta umożliwia również przyrządzanie zapiekanek i przyrumienianie potraw.

Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech poziomach oraz do suszenia żywności. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż dla funkcji: Górna/dolna grzałka.

Do przyrządzania produktów gotowych, takich jak frytki, pieczone ziemniaki w ćwiartkach, sajgonki.

Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.

Do wypieku pizzy. Do intensywnego przyrumieniania i pieczenia potraw z chrupiącym spodem.

Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pasteryzowania żywności.

Do gotowania na parze, duszenia, delikatnego opiekania oraz pieczenia ciast i mięs.

Wygląd wyświetlacza

Zapoznaj się z pomocnymi symbolami na wyświetlaczu.

  1. Menu / Powrót
  2. Wi-Fi
  3. Aktualna godzina
  4. Informacje
  5. Timer
  6. Termosonda
  7. START/STOP
  8. Temperatura
  9. Pasek postępu / Suwak
  10. Więcej
  11. Funkcje pieczenia

Wygląd wyświetlacza

  • Potwierdzenie wyboru lub ustawienia.

    Potwierdzenie wyboru lub ustawienia.

  • Potwierdzenie wyboru lub ustawienia lub powrót do poprzedniego poziomu menu.

    Potwierdzenie wyboru lub ustawienia lub powrót do poprzedniego poziomu menu.

  • Powrót do poprzedniego poziomu menu / anulowanie ostatniej czynności.

    Powrót do poprzedniego poziomu menu / anulowanie ostatniej czynności.

  • Włączanie i wyłączanie opcji.

    Włączanie i wyłączanie opcji.

  • Funkcja jest włączona. Gdy upłynie ustawiony czas pieczenia, rozlega się sygnał dźwiękowy.

    Funkcja jest włączona. Gdy upłynie ustawiony czas pieczenia, rozlega się sygnał dźwiękowy.

  • Funkcja jest włączona. Pieczenie kończy się automatycznie.

    Funkcja jest włączona. Pieczenie kończy się automatycznie.

  • Alarm dźwiękowy jest wyłączony.

    Alarm dźwiękowy jest wyłączony.

  • Ustawianie funkcji Ustawienie czasu rozpoczęcia.

    Ustawianie funkcji Ustawienie czasu rozpoczęcia.

  • Anulowanie ustawienia.

    Anulowanie ustawienia.

  • Timer uruchamia się po zamknięciu drzwi urządzenia.

    Timer uruchamia się po zamknięciu drzwi urządzenia.

  • Alarm uruchamia się po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury.

    Alarm uruchamia się po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury.

  • Timer uruchamia się wraz z rozpoczęciem pieczenia.

    Timer uruchamia się wraz z rozpoczęciem pieczenia.

  • Drzwi piekarnika są zablokowane.

    Drzwi piekarnika są zablokowane.

  • Połączenie Wi-Fi jest włączone.

    Połączenie Wi-Fi jest włączone.

  • Połączenie Wi-Fi jest wyłączone.

    Połączenie Wi-Fi jest wyłączone.

Jak zacząć?

Aby łatwo uruchomić nowe urządzenie, postępuj z zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Przed pierwszym użyciem

Zanim wzniesiesz się na nowy poziom umiejętności kulinarnych, skorzystaj z naszej pomocy w konfiguracji urządzenia.

Przed pierwszym użyciem należy podłączyć piekarnik do zasilania, wstępnie go wyczyścić i skonfigurować ustawienia.

Czyszczenie wstępne

Rozpocznij korzystanie z piekarnika i akcesoriów od łatwego czyszczenia wstępnego.

Upewnić się, że piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć akcesoria i wyjmowane prowadnice blach.
  2. Wyczyścić akcesoria i wnętrze piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
    Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  3. Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  4. Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice blach z powrotem w piekarniku.
Gesty

Naucz się używać prostych gestów. Pozwoli to szybko i łatwo obsługiwać piekarnik.

Gest Opis

Naciśnięcie

Dotknąć powierzchni placem.

Przesunięcie

Przesunąć palcem bez odrywania go od powierzchni.

Naciśnięcie i przytrzymanie

Dotknąć powierzchni przez 3 sekundy.
Pierwsze podłączenie

Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do swoich potrzeb.

Po podłączeniu piekarnika do zasilania lub wystąpieniu przerwy w zasilaniu konieczne jest przeprowadzenie podstawowej konfiguracji.

Wstępna konfiguracja

Skonfiguruj nowy piekarnik odpowiednio do twoich potrzeb.

Przy pierwszym włączeniu piekarnika niezbędna jest konfiguracja następujących ustawień Język, Jasność wyświetlacza, Głośność sygnału, Twardość wody i Aktualna godzina.

  1. Dotknąć , aby włączyć piekarnik.
    Na wyświetlaczu pojawi się komunikat powitalny.
  2. Postępować zgodnie z komunikatami na wyświetlaczu, aby skonfigurować wstępne ustawienia.
Połączenie bezprzewodowe i zdalne sterowanie

Ciesz się wygodą kontrolowania procesu gotowania nawet wtedy, gdy nie jesteś w kuchni.

Należy zadbać o dostęp do sieci bezprzewodowej wraz z połączeniem internetowym.
  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć Menu > Ustawienia > Połączenia
  3. Przesunąć lub nacisnąć aby włączyć Wi-Fi.
  4. Należy wybrać sieć bezprzewodową z połączeniem internetowym.
    Moduł sieci bezprzewodowej piekarnika włączy się automatycznie w ciągu 90 sekund.
    Uwaga:

    Po połączeniu można skorzystać z aplikacji do wysłania ustawień i przepisów do swojego piekarnika. Jeżeli chcesz również uruchomić piekarnik korzystając z aplikacji, naciśnij na wyświetlaczu piekarnika. Aktywowane zostanie zdalne sterowanie i pojawi się .

    Aby uzyskać więcej informacji należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w aplikacji.

Ustawianie opcji Twardość wody

Aby uzyskać najlepsze efekty pieczenia parowego, należy ustawić twardość wody odpowiednio do parametrów wody w kranie.

  1. Wziąć czterokolorowy pasek dołączony do zestawu do gotowania na parze w piekarniku.
  2. Zanurzyć wszystkie strefy reagowania paska w wodzie na około 1 sekundę.
    Nie umieszczać paska pod bieżącą wodą.
  3. Wstrząsnąć paskiem, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Odczekać minutę, a następnie sprawdzić twardość wody, korzystając z tabeli.
    Kolory stref reagowania będą w dalszym ciągu się zmieniać. Nie sprawdzać twardości wody po upływie więcej niż minuty od wykonania testu.
    Pasek testowyTwardość wody
    1
    2
    3
    4
    Uwaga: Jeśli twardość wody przekracza wartości podane w tabeli twardości wody, należy napełniać szufladę wodą butelkowaną.
  5. Ustawić twardość wody w menu Menu > Ustawienia > Konfiguracja > Twardość wody.
Tabela Twardość wody

Tabela zakresów twardości wody (dH) z odpowiadającą im zawartością wapnia oraz jakością wody.

Twardość wody Zawartość wapnia (mmol/l) Zawartość wapnia (mg/l) Klasyfikacja wody
Klasa dH
1 0 - 7 0 - 1,3 0 - 50 Miękka
2 7 - 14 1,3 - 2,5 50 - 100 Średnio twarda
3 14 - 21 2,5 - 3,8 100 - 150 Twarda
4 ponad 21 ponad 3,8 ponad 150 Bardzo twarda
Wkładanie akcesoriów

Przekonaj się, jak łatwo jest umieścić akcesoria w piekarniku.

Ostrzeżenie: Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Wkładanie rusztu

Prowadnice umożliwiają płynne wsuwanie rusztu.

Wsunąć ruszt między prowadnice blachy na wybranym poziomie piekarnika.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie blachy do pieczenia ciasta lub głębokiej blachy

Prowadnice pomogą ci płynnie wsunąć blachę do pieczenia lub głęboką blachę.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy:
Wkładanie rusztu z blachą do pieczenia ciasta lub z głęboką blachą

Czysto i schludnie. Użyj blachy do pieczenia lub głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika.

Wsunąć głęboką blachę/blachę do pieczenia ciasta między prowadnice blachy, a ruszt między prowadnice powyżej.
Uwaga: Elementy zwiększające bezpieczeństwo: Niewielkie występy w górnej części rusztu zabezpieczają go przed wypadnięciem. Wysoka krawędź zapobiega zsunięciu się naczyń z rusztu.
Wkładanie rusztu przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopowych w taki sposób, aby jego nóżki były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie głębokiej blachy do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Prawdziwa wygoda. Prowadnice teleskopowe sprawiają, że wkładanie i wyjmowanie rusztów, blach i naczyń jest jeszcze łatwiejsze.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.
Wkładanie rusztu z głęboką blachą do pieczenia przy użyciu prowadnic teleskopowych

Czysto i schludnie. Użyj głębokiej blachy, aby nic nie kapało z rusztu na dno piekarnika. Umieść ją wraz z rusztem na prowadnicach teleskopowych, które ułatwiają wkładanie akcesoriów.

  1. Umieścić głęboką blachę na prowadnicach teleskopowych.
  2. Umieścić ruszt na głębokiej blasze do pieczenia, tak aby nóżki rusztu były skierowane w dół.
    Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsuwaniu się naczyń.
  3. Wsunąć prowadnice teleskopowe do piekarnika.
    UWAGA: Przed zamknięciem drzwi upewnić się, że prowadnice teleskopowe są całkowicie wsunięte do wnętrza piekarnika.

Codzienna eksploatacja

Jaką potrawę chcesz dziś przyrządzić? Znajdź informacje, jak to zrobić.
Obsługa Menu

Użyj Menu, aby korzystać ze wszystkich funkcji piekarnika.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć , aby otworzyć Menu.
  3. Nacisnąć wybraną opcję.
    Ważne: Zapoznać się z tabelami podmenu, aby zobaczyć listę wszystkich opcji.
Tabela podmenu Czyszczenie

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Pozycja menu Zastosowanie
Czyszczenie parowe Lekkie czyszczenie.
Czyszczenie parowe plus Dokładne czyszczenie.
Odkamienianie Czyszczenia obwodu generatora pary z osadzonego kamienia.
Płukanie Płukanie obwodu generatora pary. Stosować płukanie po częstym korzystaniu z funkcji pieczenia parowego.
Osuszanie Procedura osuszania komory z pozostałości skroplonej pary wodnej po użyciu funkcji parowych.
Przypomnienie Przypomina o konieczności wyczyszczenia piekarnika.
Tabela podmenu Opcje

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Pozycja menu Zastosowanie
Oświetlenie piekarnika Włączanie i wyłączanie oświetlenia.
Widoczna ikona oświetlenia Na ekranie pojawi się ikona oświetlenia.
Szybkie nagrzewanie Skrócenie czasu nagrzewania. Opcja ta jest dostępna tylko dla niektórych funkcji piekarnika.
Blokada uruchomienia Zapobiega przypadkowemu włączeniu piekarnika. Gdy ta opcja jest włączona, po włączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się wskazanie „Blokada uruchomienia”. Aby korzystać z piekarnika, należy wybrać litery kodu w kolejności alfabetycznej.
Tryb EKO Umożliwia wyłączenie funkcji Wi-Fi i wyświetlacza w celu maksymalnej oszczędności energii.
Tabela podmenu Połączenia

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Pozycja menu Zastosowanie
Wi-Fi Włączanie i wyłączanie funkcji Wi-Fi.
Sieć Kontrola stanu sieci i mocy sygnału Wi-Fi.
Zapomnij sieć Wyłączenie automatycznego nawiązywania przez piekarnik połączenia z aktualnie zapisaną siecią.
Tabela podmenu Konfiguracja

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Pozycja menu Zastosowanie
Język Ustawianie języka menu piekarnika.
Aktualna godzina Ustawianie aktualnej godziny i daty.
Wskazanie czasu Włączanie i wyłączanie zegara.
Styl cyfrowy zegara Zmiana formatu wyświetlanego wskazania czasu.
Przypominanie O Czyszczeniu Włączanie i wyłączanie przypomnienia.
Dźwięki przycisków Włączanie i wyłączanie dźwięku pól dotykowych. Nie można wyłączyć dźwięku towarzyszącemu dotknięciu pól WŁ./WYŁ. i STOP.
Alarm/sygnał błędu Włączanie i wyłączanie sygnałów alarmowych.
Głośność sygnału Regulacja głośności dźwięku przycisków i sygnałów.
Jasność wyświetlacza Regulacja jasności wyświetlacza.
Twardość wody Ustawianie twardości wody.
Tabela podmenu Serwis

Poznaj wszystkie opcje menu, aby w pełni wykorzystać możliwości piekarnika.

Pozycja menu Zastosowanie
Tryb demonstracyjny Kod włączenia/wyłączenia: 2468
Certyfikat Informacje na temat licencji.
Wersja oprogramowania Informacje na temat wersji oprogramowania.
Zresetuj wszystkie ustawienia Przywrócenie ustawień fabrycznych.
Zresetuj informacje pop-up Przywrócenie domyślnych ustawień wszystkich wyskakujących okienek.
Ustawianie funkcji pieczenia

Piekarnik może pomóc na wiele sposobów. Znajdź najbardziej przydatną funkcję i skorzystaj z niej.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Wybrać funkcję pieczenia:
    • dokonać wyboru spośród skrótów domyślnych funkcji pieczenia na wyświetlaczu;
    • nacisnąć , aby dokonać wyboru z listy wszystkich funkcji pieczenia.
  3. Nacisnąć .
    Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia temperatury.
  4. Przesunąć palcem po suwaku, aby ustawić temperaturę.
  5. Nacisnąć .
  6. Nacisnąć .
    Termosonda można podłączyć w dowolnej chwili przed rozpoczęciem lub w trakcie procesu pieczenia.
  7. Nacisnąć , aby wyłączyć funkcję pieczenia.
Ustawianie czasu pieczenia

Piekarnik wyręczy cię w kontrolowaniu czasu pieczenia.

  1. Wybrać funkcję piekarnika i ustawić temperaturę.
  2. Nacisnąć , aby ustawić czas pieczenia.
  3. Nacisnąć .
    Timer natychmiast rozpocznie odliczanie czasu.
Uwaga: Aby wybrać optymalne ustawienie dla danej potrawy, należy zapoznać się z tabelą Funkcje zegara.
Tabela Funkcje zegara

Kontroluj czas pieczenia, korzystając z wielu funkcji zegara.

Funkcja zegara Zastosowanie
Czas pieczenia Ustawianie czasu pieczenia (maksymalnie 23 godz. i 59 min).
Ustawienia startu Określenie, kiedy timer ma rozpocząć odliczanie czasu.
Kryteria zakończenia Określenie, kiedy timer ma zakończyć odliczanie czasu.
Ustawienie czasu rozpoczęcia Opóźnienie rozpoczęcia i/lub zakończenia pieczenia.
Wydłużenie czasu Wydłużenie czasu pieczenia.
Przypomnienie

Ustawianie czasu odliczania (maksymalnie 23 godz. i 59 min).

Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.

Ustawienia startu i Kryteria zakończenia

Wybierz najlepsze Ustawienia startu i Kryteria zakończenia przyrządzanej potrawy, aby pieczenie było jeszcze łatwiejsze.

  1. Wybrać funkcję piekarnika i ustawić temperaturę.
  2. Nacisnąć , aby ustawić czas pieczenia.
  3. Nacisnąć .
  4. Nacisnąć Ustawienia startu / Kryteria zakończenia.
  5. Wybrać preferowane Ustawienia startu / Kryteria zakończenia.
    Uwaga: Aby wybrać optymalne ustawienia dla danej potrawy, należy zapoznać się z tabelą ustawień startu i kryteriów zakończenia.
  6. Nacisnąć lub .

Nacisnąć , aby anulować wybrane Ustawienia startu lub Kryteria zakończenia.

Tabela ustawień startu i kryteriów zakończenia

Wybierz najlepsze Ustawienia startu i Kryteria zakończenia przyrządzanej potrawy, aby pieczenie było jeszcze łatwiejsze.

Ustawienia startu Uwagi
- Timer uruchamia się, gdy zostanie włączony.
Timer uruchamia się po zamknięciu drzwi piekarnika.
Timer uruchamia się wraz z rozpoczęciem pieczenia.
Timer uruchamia się po osiągnięciu przez piekarnik ustawionej temperatury.
Kryteria zakończenia Uwagi
Po upływie ustawionego czasu pieczenia rozlega się sygnał dźwiękowy.
Po upływie ustawionego czasu pieczenia rozlega się sygnał dźwiękowy. Pieczenie kończy się automatycznie.
Po upływie ustawionego czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat bez sygnału dźwiękowego.
Opóźnienie rozpoczęcia i zakończenia pieczenia

Zaplanuj swój dzień. Ustaw funkcję pieczenia, aby włączyła się później.

  1. Nacisnąć .
  2. Przesunąć kropkę na suwaku lub nacisnąć symbol preferowanego czasu.
  3. Nacisnąć .
Opóźnienie rozpoczęcia pieczenia bez ustawiania czasu zakończenia

Zaplanuj swój dzień. Ustaw funkcję pieczenia, aby włączyła się później.

  1. Ustawić funkcję pieczenia i temperaturę.
  2. Nacisnąć .
  3. Nacisnąć .
  4. Nacisnąć Ustawienie czasu rozpoczęcia.
  5. Przesunąć kropkę po lewej stronie na preferowaną wartość.
  6. Nacisnąć .
Ustawianie dodatkowego czasu

Potrawa nie jest jeszcze gotowa? W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.

Po upływie 90% czasu pieczenia, jeśli potrawa nie jest jeszcze gotowa, można wydłużyć czas pieczenia i zmienić funkcję piekarnika.

  1. Nacisnąć symbol preferowanego czasu, aby wydłużyć czas pieczenia.
  2. Opcjonalnie: nacisnąć preferowaną funkcję pieczenia, aby ją zmienić.
Zmiana ustawień timera

Dostosuj czas pieczenia do własnych potrzeb.

  1. Nacisnąć .
  2. Przesunąć kropkę na suwaku lub użyć skrótów, aby zmienić wartość timera.
  3. Nacisnąć lub , aby anulować zmiany.

Podczas pieczenia można w dowolnej chwili zmienić ustawiony czas.

Anulowanie ustawienia timera

Potrawa jest już gotowa? Anuluj ustawienie timera, aby natychmiast zakończyć pieczenie.

  1. Nacisnąć .
  2. Nacisnąć , aby anulować ustawienie timera.
  3. Nacisnąć .
Ustawianie Aktualna godzina

Ustaw zegar i rozpocznij pieczenie.

  1. Nacisnąć .
  2. Nacisnąć Ustawienia > Konfiguracja > Aktualna godzina.
  3. Przesunąć i nacisnąć, aby ustawić zegar.
Uruchamianie funkcji Gotowanie wspomagane

Pozwól, aby piekarnik pomógł ci przyrządzać doskonałe potrawy.

Każda potrawa w tym podmenu ma przypisaną zalecaną funkcję piekarnika i temperaturę. Temperaturę i czas można modyfikować ręcznie zależnie od preferencji użytkownika.

W przypadku niektórych potraw można również użyć do pieczenia funkcji:
  • Automatyka wag.
  • Termosonda
  1. Nacisnąć .
  2. Nacisnąć , aby przejść do menu Gotowanie wspomagane.
  3. Wybrać potrawę lub rodzaj produktu.
  4. Nacisnąć .
Gotowanie na parze
Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, jednocześnie zachowując ich smak i walory odżywcze.
Używanie Szuflada na wodę

Użyj Szuflada na wodę, aby delektować się pysznymi potrawami ugotowanymi na parze.

  1. Pokrywa

  2. Wyłącznik fal

  3. Obudowa pojemnika

  4. Otwór do wlewania wody

  5. Podziałka

  6. Przycisk przedni

  1. Nacisnąć przedni przycisk szuflady na wodę.
    Pojemnik na wodę się wysuwa.
  2. Wyjąć pojemnik na wodę z piekarnika i napełnić go wodą bieżącą do oznaczenia poziomu minimalnego.
    Uwaga: Można także pozostawić pojemnik na wodę w piekarniku i nalać wodę z jakiegoś zbiornika.
  3. Przenosić pojemnik w położeniu poziomym, aby uniknąć rozlania wody.
  4. Włożyć pojemnik na wodę do pozycji początkowej. Wciskać przycisk przedni, aż pojemnik na wodę znajdzie się w piekarniku.
  5. Opróżniać pojemnik na wodę po każdym użyciu.
    UWAGA: Ryzyko uszkodzenia.

    Trzymać pojemnik na wodę z dala od gorących powierzchni.

Piecz z dodatkiem pary – Steamify

Korzystaj z funkcji parowych, aby przyrządzać pyszne potrawy, zachowując przy tym ich smak i walory odżywcze.

Pieczenie parowe wymaga obecności wody w szufladzie na wodę. Pełna szuflada wody wystarcza na około 50 minut. Gdy konieczne jest uzupełnienie wody, rozlega się sygnał dźwiękowy.
Ostrzeżenie: Zagrożenie pożarem.

Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopalnych cieczy ani cieczy zawierających alkohol.

UWAGA: Zagrożenie uszkodzeniem piekarnika.

Używać tylko zimnej wody z kranu. Nie używać wody filtrowanej (demineralizowanej) ani destylowanej. Nie używać innych cieczy.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Nacisnąć , aby ustawić funkcję pieczenia parowego.
  3. Nacisnąć , aby ustawić temperaturę.
    Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia temperatury.
  4. Przesunąć palcem po suwaku, aby ustawić temperaturę.
    Uwaga: Aby wybrać optymalne temperaturę dla danej potrawy, należy zapoznać się z tabelą pieczenia parowego.
  5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
  6. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml). Skorzystać z podziałki na szufladzie na wodę.
  7. Osuszyć mokrą szufladę na wodę miękką ściereczką.
  8. Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego położenia.
  9. Nacisnąć .
    Para pojawi się po upływie około dwóch minut, a gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Kolejny sygnał zostanie wyemitowany po zakończeniu czasu gotowania.
  10. Wyłączyć piekarnik.
  11. Opróżniać szufladę na wodę po zakończeniu pieczenia parowego.
  12. Gdy piekarnik ostygnie, wytrzeć dno komory, aby usunąć skroploną parę wodną.
    UWAGA: Ostrożnie otworzyć drzwi, aby zapobiec wyciekowi wody.
Tabela pieczenia parowego

Rodzaj funkcji pieczenia parowego zależy od ustawionej temperatury.

Temperatura Zastosowanie

Para do gotowania na parze

50-100°C

Do gotowania na parze warzyw, produktów zbożowych i strączkowych, owoców morza, terrin i legumin.

Para do duszenia

105-130°C

Do przyrządzania potrawek i duszonego mięsa lub ryb, pieczenia chleba i drobiu, a także serników i casserole.

Para do zapiekania

135-150°C

Do pieczenia mięsa, casserole, faszerowanych warzyw, ryb i zapiekanek. Dzięki połączeniu pary i temperatury mięso jest soczyste i delikatne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.

Jeśli zostanie ustawiony timer, funkcja grilla włączy się automatycznie na ostatnie minuty pieczenia, aby delikatnie przyrumienić potrawę.

Para do pieczenia

155-230°C

Do pieczenia potraw mięsnych, rybnych i drobiowych, ciast francuskich z nadzieniem, tart, babeczek, zapiekanek, warzyw i produktów piekarniczych.

Jeśli zostanie ustawiony timer, a potrawa będzie umieszczona na pierwszym poziomie piekarnika, dolna grzałka włączy się automatycznie na ostatnie minuty pieczenia, aby potrawa miała chrupiący spód.

Tryb gotowania SousVide
Funkcja Tryb gotowania SousVide umożliwia przyrządzanie potraw w niższej temperaturze niż podczas tradycyjnego pieczenia.
Zalecenia dotyczące funkcji Tryb gotowania SousVide

Znajdź wskazówki i porady, aby uzyskać doskonałe efekty, korzystając z funkcji Tryb gotowania SousVide.

Tryb gotowania SousVide: ogólne wskazówki

  • Niskie temperatury są odpowiednie tylko dla tych rodzajów żywności, które mogą być jedzone na surowo.
  • Korzystaj ze świeżej surowej żywności wysokiej jakości. Zachowaj ostrożność przy wykorzystywaniu surowych jaj.
  • Zagotuj składniki zawierające alkohol przez pakowaniem próżniowym.
  • Ułóż worki próżniowe na siatce jeden obok drugiego.
  • Nie piecz żywności przez długi czas, kiedy używasz temperatury poniżej 60°C.
  • Upieczoną żywność można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybko schłodź żywność (w kąpieli lodowej).
  • Nie używaj tej funkcji do odgrzewania resztek żywności.

Tryb gotowania SousVide: mięso

  • Używaj wyłącznie mięsa bez kości, by uniknąć przekłucia worków próżniowych.
  • Usmaż filety drobiowe skórą do dołu przed pakowaniem próżniowym.

Tryb gotowania SousVide: ryby i owoce morza

  • Osusz filety rybne papierowym ręcznikiem przed włożeniem ich do worka próżniowego.
  • Jeśli pieczesz małże, dodaj filiżankę wody do worka próżniowego.

Tryb gotowania SousVide: warzywa

  • Aby zachować kolor karczochów, włóż je do wody z sokiem z cytryny po oczyszczeniu i pokrojeniu.

Tryb gotowania SousVide: owoce i desery

  • Aby zachować kolor jabłek i gruszek, włóż je do wody z sokiem z cytryny po oczyszczeniu i pokrojeniu.
Pakowanie próżniowe

Właściwe używanie worków próżniowych umożliwia przyrządzanie pysznych potraw.

  • Używać wyłącznie worków próżniowych i komorowej pakowarki próżniowej zalecanej dla Wspomagane SousVide. Tylko ten typ pakowarki próżniowej nadaje się do pakowania płynów.
  • Nie używać ponownie worków próżniowych.
  • Aby zagwarantować bezpieczne zamknięcie worka próżniowego, obszar zgrzewany musi być czysty. Przed zgrzewaniem upewnić się, że krawędzie wewnętrznej strony worka próżniowego są czyste.
  • Aby uzyskać szybsze i lepsze wyniki, ustawić maksymalny poziom próżni.
Ustawianie funkcji Tryb gotowania SousVide

Funkcja Tryb gotowania SousVide umożliwia przyrządzanie potraw w niższej temperaturze niż podczas tradycyjnego pieczenia.

  1. Włączyć piekarnik.
    Na wyświetlaczu pojawi się domyślna funkcji pieczenia. Aby wyświetlić więcej funkcji pieczenia, należy nacisnąć .
  2. Nacisnąć , aby wybrać funkcję Tryb gotowania SousVide.
  3. Nacisnąć , aby potwierdzić.
  4. Nacisnąć , aby ustawić timer.
  5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
  6. Nacisnąć , aby ustawić temperaturę.
  7. Nacisnąć .
  8. Po zakończeniu gotowania wyjąć woreczki próżniowe, używając talerza i ręcznika.
    UWAGA: Ostrożnie otworzyć drzwi, aby zapobiec wyciekowi wody.
  9. Gdy piekarnik ostygnie, wytrzeć dno komory gąbką, aby usunąć skroploną parę wodną. Osuszyć komorę miękką ściereczką.
Użycie funkcji Termosonda

Termosonda pomaga w bardzo precyzyjnym pieczeniu potraw.

Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę, piekarnik wyłącza się.

UWAGA: Należy używać Termosonda dostarczonej wraz z urządzeniem oraz oryginalnych części zamiennych.

Korzystanie z Termosonda wymaga ustawienia dwóch wartości temperatury:

  • temperatury piekarnika (co najmniej 120°C);
  • temperatury wewnątrz produktu.

Piekarnik obliczy przybliżony czas zakończenia pieczenia. Zależy on od wielkości potrawy, ustawionej funkcji pieczenia oraz ustawionej temperatury.

Wskazówki pozwalające uzyskać najlepsze efekty:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • Termosonda nie można używać do potraw płynnych.

  • Podczas pieczenia Termosonda powinna znajdować się w potrawie, a jej wtyczka w gnieździe.

Pieczenie mięsa, drobiu i ryb z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Ustawić funkcję pieczenia i w razie potrzeby temperaturę piekarnika.
  3. Włożyć końcówkę Termosonda w środek mięsa lub ryby – jeśli to możliwe, w najgrubszą część.
    Upewnić się, że co najmniej 3/4 Termosonda znajduje się w potrawie.
  4. Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda znajdującego się w przednim obramowaniu piekarnika.
    Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona aktualna temperatura Termosonda.
  5. Nacisnąć , aby ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
  6. Nacisnąć , aby przejść do opcji funkcji Termosonda. Nacisnąć, aby wybrać jedną z opcji:
    • Alarm dźwiękowy – gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie ustawioną wartość, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
    • Alarm dźwiękowy i wyłączenie – gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie ustawioną wartość, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się.
    • Tylko wskazanie temperatury – wyświetlacz będzie pokazywał aktualną temperaturę wewnątrz produktu.
  7. Nacisnąć lub .
  8. Nacisnąć .
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnętrzną, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Można wyłączyć piekarnik lub kontynuować pieczenie, aby uzyskać odpowiedni stopień wypieczenia potrawy.
Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda i wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.

Pieczenie casserole z wykorzystaniem funkcji Termosonda

Termosonda umożliwia pomiar temperatury wewnątrz potraw.

  1. Włączyć piekarnik.
  2. Ustawić funkcję pieczenia i w razie potrzeby temperaturę piekarnika.
  3. Umieścić końcówkę Termosonda dokładnie w środkowej części casserole.
    Termosonda nie może być przemieszczany podczas pieczenia. Aby unieruchomić Termosonda, wykorzystać składniki potrawy o stałej konsystencji, a także oprzeć sylikonowy uchwyt o krawędź naczynia.
    Ważne: Końcówka Termosonda nie powinna dotykać dna naczynia.
  4. Przykryć Termosonda pozostałymi składnikami potrawy.
  5. Włożyć wtyczkę Termosonda do gniazda w przedniej ramce piekarnika.
    Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona aktualna temperatura Termosonda.
  6. Nacisnąć , aby ustawić temperaturę wewnątrz produktu.
  7. Nacisnąć , aby przejść do opcji funkcji Termosonda. Nacisnąć, aby wybrać jedną z opcji:
    • Alarm dźwiękowy – gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie ustawioną wartość, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
    • Alarm dźwiękowy i wyłączenie – gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie ustawioną wartość, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy się.
    • Tylko wskazanie temperatury – wyświetlacz będzie pokazywał aktualną temperaturę wewnątrz produktu.
  8. Nacisnąć lub .
  9. Nacisnąć .
Gdy potrawa osiągnie ustawioną temperaturę wewnętrzną, rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Można wyłączyć piekarnik lub kontynuować pieczenie, aby uzyskać odpowiedni stopień wypieczenia potrawy.
Wyciągnąć wtyczkę Termosonda z gniazda i wyjąć potrawę z piekarnika.
Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem.

Termosonda nagrzewa się do wysokiej temperatury. Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania Termosonda z gniazda i z potrawy.

Użycie osłony kamery

Jeśli oświetlenie w pomieszczeniu sprzyja powstawaniu refleksów, najlepszą jakość zdjęć można uzyskać, stosując osłonę kamery.

  1. Wcisnąć osłonę kamery między szybę drzwi a uchwyt, w środkowym położeniu.
  2. Oprzeć dłuższe zaczepy o szybę, a krótsze o tylną cześć uchwytu.
Dodatkowe funkcje
Poznaj jeszcze ciekawsze funkcje piekarnika. Funkcje mogą się różnić zależnie od modelu urządzenia.
Korzystanie z funkcji samoczynnego wyłączenia

Twój piekarnik wyłączy się automatycznie po pewnym czasie bezczynności.

Z powodów bezpieczeństwa piekarnik wyłącza się samoczynnie po upływie pewnego czasu, jeśli włączona jest funkcja pieczenia i użytkownik nie zmieni żadnych ustawień.

Uwaga: Funkcja samoczynnego wyłączenia nie działa z następującymi funkcjami: Oświetlenie piekarnika, Termosonda, Czas lub Czas zakończenia.
Czas do samoczynnego wyłączenia

Czas do samoczynnego wyłączenia zależnie od temperatury.

Temperatura (°C) Czas wyłączenia (godz.)
30 - 115 12,5
120 - 195 8,5
200 - 230 5,5
Wentylator chłodzący

Podczas pracy piekarnika wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymywać powierzchnie piekarnika w niskiej temperaturze.

Jeśli wyłączysz piekarnik, wentylator chłodzący pracuje aż do schłodzenia piekarnika.

Oszczędność energii

Oszczędzaj bez wysiłku energię podczas codziennego gotowania.

Funkcje piekarnika, które pomagają oszczędzać energię:

Wentylator piekarnika
Jeśli to możliwe, w celu oszczędzania energii należy korzystać z funkcji pieczenia konwekcyjnego.
Termoobieg wilgotny
Funkcję tę stworzono z myślą o oszczędności energii. Oświetlenie automatycznie wyłącza się po 30 sekundach. Oświetlenie można ponownie włączyć, ale wpłynie to niekorzystnie na oszczędność energii.
Pieczenie z wyłączonym oświetleniem
Oświetlenie można wyłączyć podczas pieczenia. Oświetlenie należy włączać tylko wtedy, gdy jest potrzebne.
Wykorzystanie ciepła resztkowego
Jeśli czas pieczenia ustawiono, korzystając z funkcji Czas lub funkcji Czas zakończenia i przekracza on 30 minut, w przypadku niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączą się wcześniej. Wentylator i oświetlenie będą nadal działać.

Jeśli czas pieczenia przekracza 30 minut, ale nie użyto funkcji Czas ani funkcji Czas zakończenia, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do minimum na ostatnie 3-10 minut pieczenia (zależnie od czasu pieczenia).

Po wyłączeniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się informacja o cieple resztkowym. Ciepło resztkowe można wykorzystać do podgrzewania potraw, rozmrażania żywności, utrzymania temperatury potraw lub podgrzewania talerzy.

Tryb czuwania
Po upływie dwóch minut wyświetlacz przełącza się w tryb czuwania.

Ogólne wskazówki dotyczące oszczędzania energii:

  • Podczas działania piekarnika sprawdzić, czy jego drzwi są prawidłowo zamknięte.
  • Nie otwierać zbyt często drzwi podczas pieczenia.
  • Dbać, aby uszczelka drzwi była czysta i umieszczona prawidłowo na swoim miejscu.
  • Użycie metalowych naczyń pozwala oszczędzać energię.
  • Jeśli to możliwe, nie należy wstępnie nagrzewać piekarnika przed umieszczeniem w nim potrawy.
  • Przygotowując kolejno kilka potraw, należy skrócić do minimum przerwy między ich pieczeniem.

Konserwacja i czyszczenie

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić swoje urządzenie. Czyste i zadbane urządzenie zapewnia większe bezpieczeństwo i lepsze efekty pieczenia.
Czyszczenie piekarnika

Dowiedz się, kiedy i jak czyścić piekarnik.

Ważne: Nie należy używać do czyszczenia piekarnika myjki parowej.

Kiedy czyścić piekarnik

Po każdym użyciu:

  • Wyczyścić piekarnik ręcznie lub użyć funkcji Czyszczenie parowe.
    Ważne: Nagromadzenie się tłuszczu lub resztek potraw może spowodować pożar. Zagrożenie jest szczególnie duże w przypadku blachy do grillowania.
  • Wyczyścić użyte akcesoria.

Po każdym użyciu funkcji parowej:

  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Opróżnić szufladę na wodę.

Po wielokrotnym użyciu funkcji parowej:

  • Przepłukać system wytwarzania pary.

Gdy wyświetli się przypomnienie:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe plus.
  • Odkamienić system wytwarzania pary.
  • Osuszyć piekarnik, korzystając z funkcji Osuszanie.

W razie potrzeby:

  • Wyczyścić piekarnik, korzystając z funkcji Czyszczenie parowe lub Czyszczenie parowe plus.
    Ważne: Jeśli wyłączono funkcję przypominania o czyszczeniu, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu piekarnika.
  • Wytrzeć komorę piekarnika, aby osuszyć ją z wilgoci.
  • Wyczyścić przednią powierzchnię piekarnika.
  • Wyczyścić wewnętrzną szybę w drzwiach.
  • Wymienić żarówkę.

Ręczne czyszczenie piekarnika

Uwaga: Nie należy stosować ściernych środków czyszczących ani ostrych metalowych skrobaków. Mogą one spowodować zarysowanie szyby w drzwiach i pęknięcie szkła.
  • Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny. W przeciwnym razie może dojść do pęknięcia szyby w drzwiach.
  • Wyczyścić komorę piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem neutralnego środka czyszczącego. Nie używać żadnych produktów ściernych, myjek do szorowania, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
  • Do czyszczenia powierzchni metalowych należy stosować łagodny środek czyszczący.
  • Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekarników.
  • Wyczyścić przód piekarnika miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń.
  • Nie używać detergentów do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).

Czyszczenie akcesoriów

  • Czyścić akcesoria miękką ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka czyszczącego. Nie myć akcesoriów w zmywarce.
  • Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić agresywnymi środkami czyszczącymi, ostrymi przedmiotami ani myć w zmywarce. Mogłyby one uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
  • Nie myć prowadnic teleskopowych w zmywarce ani nie smarować ich.
Zalecane środki czyszczące

Aby zapewnić dobre efekty czyszczenia i świeżość piekarnika, używaj zalecanych środków czyszczących.

Nasze produkty można kupić w sklepie internetowym Electrolux oraz w najlepszych sklepach detalicznych.

UWAGA: Nie stosować szorstkich gąbek ani silnie działających detergentów. Mogłoby to spowodować uszkodzenie części emaliowanych lub ze stali nierdzewnej.
Przypominanie O Czyszczeniu

Gdy na wyświetlaczu pojawia się przypomnienie o czyszczeniu, należy wyczyścić piekarnik.

Gdy pojawi się przypomnienie o czyszczeniu, należy użyć funkcji Czyszczenie parowe plus, aby wyczyścić piekarnik.

Funkcję przypominania o czyszczeniu można włączyć lub wyłączyć w menu Czyszczenie > Przypominanie O Czyszczeniu.

Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.

Użyć funkcji Czyszczenie parowe do czyszczenia urządzenia, które jest lekko zabrudzone i nie było przypalone kilka razy. Czas trwania tej funkcji wynosi około 30 minut. Piekarnik musi wysychać przez maksymalnie godzinę po zakończeniu tej funkcji.

Kiedy funkcja czyszczenia parą jest aktywna, lampka w piekarniku jest zgaszona.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy się upewnić, że piekarnik jest zimny.
  1. Wyjąć akcesoria i wspornik półki, aby umyć ściany boczne.
  2. Usunąć możliwie najwięcej zabrudzeń ręcznie.
  3. Wlać zimną wodę do pojemnika na wodę do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
  4. Wybrać menu Czyszczenie > Czyszczenie parowe włączyć tę funkcję.
  5. Po procesie czyszczenia wytrzeć komorę piekarnika gąbką o nieściernej powierzchni.
  6. Usunąć pozostałą wodę z pojemnika na wodę.
  7. Pozostawić piekarnik z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wyschnięcia.
    Schnięcie piekarnika trwa około godziny.
Czyszczenie piekarnika z wykorzystaniem funkcji Czyszczenie parowe plus

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie czyścić piekarnik.

Funkcja Czyszczenie parowe plus służy do czyszczenia trudnych do usunięcia zabrudzeń z wykorzystaniem środka do czyszczenia piekarników. Czas działania funkcji wynosi około 75 minut. Po zakończeniu działania funkcji piekarnik powinien schnąć przez około godzinę.

Podczas działania funkcji czyszczenia parowego oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć akcesoria i prowadnice blach, aby wyczyścić boczne ścianki.
  2. Usunąć ręcznie jak najwięcej zabrudzeń.
  3. Napełnić szufladę na wodę zimną wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
  4. Równomiernie rozprowadzić odpowiedni środek czyszczący na emaliowanych i stalowych powierzchniach w komorze piekarnika.
  5. Wybrać menu Czyszczenie > Czyszczenie parowe plus i włączyć funkcję.
  6. Po zakończeniu procesu czyszczenia przetrzeć komorę piekarnika miękką gąbką do czyszczenia.
  7. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
    Do wyschnięcia piekarnika potrzeba około godziny.
Osuszanie piekarnika

Użyj funkcji Osuszanie, aby łatwo osuszyć piekarnik po zakończeniu pieczenia parowego lub czyszczenia parowego.

Ważne: Przed rozpoczęciem procedury czyszczenia należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł.
  1. Wyjąć wszystkie akcesoria.
  2. Wybrać menu Czyszczenie > Osuszanie i włączyć funkcję.
  3. Postępować zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu.
Przypomnienie Osuszanie

Pamiętaj o osuszeniu piekarnika po każdym pieczeniu parowym.

Po zakończeniu pieczenia parowego na wyświetlaczu pojawia się komunikat przypominający o konieczności osuszenia piekarnika. Nacisnąć TAK, aby osuszyć piekarnik.

Demontaż i montaż prowadnic blach

Wymontuj prowadnice blach, aby łatwo wyczyścić wnętrze piekarnika.

Ostrzeżenie: Zagrożenie poparzeniem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy upewnić się, że piekarnik jest chłodny.
  1. Pociągnąć prowadnice w górę i zdjąć z przedniego zaczepu.
  2. Odciągnąć przednią część prowadnic blach od bocznej ścianki.
  3. Wysunąć prowadnice z tylnego zaczepu.
  4. Aby zamontować prowadnice blach, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Demontaż i montaż szyb drzwi

Wymontuj drzwi w celu wyczyszczenia wewnętrznych szyb lub wykonania czynności serwisowych.

i wewnętrzne szyby można wymontować w celu ich wyczyszczenia. Liczba szyb różni się w zależności od modelu urządzenia.

W uchwycie drzwi znajduje się moduł kamery. Należy uważać, aby nie uszkodzić przewodu kamery między drzwiami a komorą piekarnia. Delikatnie przetrzeć obiektyw kamery miękką szmatką.

  1. Całkowicie otworzyć drzwi.
  2. Docisnąć do oporu dźwignie zaciskowe (A) na obu zawiasach drzwi.
  3. Zamknąć drzwi piekarnika do pierwszego położenia otwarcia (kąt około 70°).
  4. Nacisnąć po obu stronach listwy drzwi (B), aby zwolnić zatrzaski, i delikatnie ściągnąć listwę z drzwi.
  5. Wyjąć po kolei szyby: chwytając każdą z nich za górną krawędź, wyciągnąć ją w górę z prowadnicy.
  6. Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Ostrożnie wytrzeć szybę do sucha.
  7. Aby zamontować drzwi, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności. Zamontować najpierw mniejszą, a następnie większą szybę.
    Ostrzeżenie: Zagrożenie nadmiernym nagrzewaniem. Wkładając szyby, należy upewnić się, że znajdują się one w prawidłowym położeniu – w przeciwnym razie może dojść do nadmiernego nagrzewania się powierzchni drzwi piekarnika.

Wymiana żarówki górnego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę górnego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Obrócić szklany klosz oświetlenia, aby go zdjąć.
  6. Zdjąć metalowy pierścień, a następnie wyczyścić szklany klosz.
  7. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  8. Zamocować metalowy pierścień do szklanego klosza.
  9. Zamontować szklany klosz nad żarówką.
Wymiana bocznego oświetlenia

Jeśli światło w piekarniku przygasa, sprawdź żarówkę bocznego oświetlenia i w razie potrzeby ją wymień.

Ostrzeżenie:
  • Zagrożenie porażeniem prądem. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy wyłączyć piekarnik.
  • Żarówka może być gorąca.
  1. Wyłączyć piekarnik.
  2. Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
  3. Odłączyć piekarnik od głównego źródła zasilania.
  4. Umieścić ściereczkę na dnie komory.
  5. Wymontować prowadnice blach po lewej stronie, aby uzyskać dostęp do oświetlenia.
  6. Do demontażu osłony użyć śrubokręta z końcówką Torx 20.
  7. Zdjąć metalowe obramowanie i uszczelkę z klosza oświetlenia i wyczyścić je.
  8. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do piekarnika i odporną na działanie wysokiej temperatury (do 300°C).
  9. Założyć metalowe obramowanie i uszczelkę na klosz oświetlenia. Dokręcić wkręty.
  10. Zamontować prowadnice blach po lewej stronie.
Konserwacja systemu wytwarzania pary
Dbaj o system wytwarzania pary, aby cieszyć się doskonałym smakiem potraw.
Przepłukiwanie systemu wytwarzania pary

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie przepłukiwać system wytwarzania pary.

Czas działania funkcji Płukanie wynosi około 30 minut.

Gdy funkcja jest aktywna, oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

  1. Wyjąć wszystkie akcesoria. Pozostawić tylko blachę do pieczenia na pierwszym poziomie piekarnika.
  2. Wlać świeżą wodę do szuflady na wodę.
  3. Wybrać menu Czyszczenie > Płukanie i włączyć funkcję.
    Interfejs użytkownika wyświetli wskazówki dotyczące przebiegu procedury.
  4. Wyjąć blachę do pieczenia po zakończeniu działania funkcji.
Regularne odkamienianie

Dbaj o system wytwarzania pary – odkamieniaj go, gdy przypomni o tym piekarnik.

Aby zapobiec nagromadzeniu kamienia w systemie wytwarzania pary, należy uruchomić funkcję czyszczenia w możliwie najkrótszym czasie po wyświetleniu się przypomnienia o odkamienianiu.

Kamień osadza się wewnątrz generatora pary na skutek obecności wapnia w wodzie. Nagromadzenie kamienia może negatywnie wpływać na działanie funkcji parowych, wydajność generatora pary oraz jakość potraw.

Przypomnienie o odkamienianiu

Korzystanie z funkcji parowych wymaga regularnego odkamieniania systemu wytwarzania pary. Przypomni o tym funkcja przypomnienia o odkamienianiu.

Gdy konieczne jest użycie funkcji Odkamienianie, przy każdym wyłączeniu piekarnika wyświetla się przypomnienie.

Przypomnienia o odkamienianiu nie można wyłączyć.

Występują dwa rodzaje przypomnień:

  • Wstępne przypomnienie z zaleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
  • Właściwe przypomnienie z poleceniem uruchomienia funkcji Odkamienianie.
    Ważne: Jeśli po wyświetleniu właściwego przypomnienia piekarnik nie zostanie odkamieniony, nie będzie można używać funkcji parowych.
Odkamienianie systemu wytwarzania pary

Aby zapewnić dobre efekty pieczenia, należy regularnie odkamieniać system wytwarzania pary.

Czas trwania całej procedury odkamieniania wynosi około 2 godzin.

Gdy działa funkcja Odkamienianie, oświetlenie piekarnika jest wyłączone.

Ważne: Jeśli Odkamienianie nie zostanie przeprowadzone prawidłowo, na wyświetlaczu pojawi się komunikat, aby powtórzyć procedurę.
  1. Wyjąć wszystkie akcesoria. Pozostawić tylko blachę do pieczenia na pierwszym poziomie piekarnika.
  2. Upewnić się, że szuflada na wodę jest pusta.
  3. Wlać 250 ml środka do usuwania kamienia do szuflady na wodę.
  4. Dolać wody do szuflady, aby uzupełnić ją do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
  5. Włożyć szufladę na wodę.
  6. Wybrać Czyszczenie > Odkamienianie i włączyć funkcję.
    Rozpocznie się pierwszy etap działania funkcji Odkamienianie. Czas trwania tego etapu wynosi około 1 godzinę i 40 minut.
  7. Postępować zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu. Interfejs użytkownika wyświetli wskazówki dotyczące przebiegu procedury.
  8. Po zakończeniu pierwszej części procedury należy opróżnić blachę do pieczenia i ponownie umieścić ją na pierwszym poziomie piekarnika.
    Rozpocznie się drugi etap działania funkcji Odkamienianie. Czas trwania tego etapu wynosi około 35 minut.
  9. Napełnić szufladę na wodę wodą do maksymalnego poziomu (około 950 ml).
    Uwaga: Upewnić się, że w szufladzie na wodę nie pozostały resztki środka do usuwania kamienia.
  10. Włożyć szufladę na wodę.
  11. Po zakończeniu drugiej części procedury wyjąć blachę do pieczenia.
  12. Jeśli komora piekarnika jest mokra lub wilgotna, należy ją wytrzeć suchą ściereczką.
  13. Pozostawić w pełni otwarte drzwi piekarnika, aby umożliwić jego wyschnięcie.
    Do wyschnięcia piekarnika potrzeba około godziny.

Pierwsze kroki – materiały filmowe

Dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać możliwości swojego urządzenia, oglądając filmy instruktażowe.


Funkcje

Kamera CookView pozwoli mieć na oku pieczone potrawy

Obraz na żywo na telefonie komórkowym
Nasza innowacyjna technologia zapewnia podgląd na żywo na ekranie telefonu, nie ma więc potrzeby otwierania drzwi piekarnika. Dzięki temu można skupić się na przygotowaniu pysznego sosu lub dodatków do potrawy. Wszystko z myślą o najlepszym smaku.

Steamify– Twój asystent pieczenia parowego

Twój doradca, który pomoże wykorzystać parę do przyrządzania zdrowszych i smaczniejszych potraw
Wprowadź temperaturę, którą zwykle ustawiasz do pieczenia, a piekarnik automatycznie dostosuje ilość pary, aby zapewnić idealnie przyrządzoną potrawę.

Łatwe przyrządzanie pysznych potraw dzięki połączeniu sieciowemu

Wygodny sposób na kontrolowanie pieczenia
Zdalnie ustawiaj i zmieniaj czas pieczenia i temperaturę piekarnika. Korzystaj z wygody kontrolowania procesu pieczenia, nawet gdy jesteś poza kuchnią.

Precyzja pieczenia, którą zapewnia Termosonda

Precyzyjne monitorowanie z myślą o idealnych efektach
Termosonda umożliwia precyzyjne monitorowanie procesu pieczenia i uzyskanie idealnych efektów zależnie od indywidualnych upodobań. Gdy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, piekarnik sygnalizuje zakończenie procesu pieczenia.

Niezawodne pieczenie
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy, zapewniając niezawodne efekty pieczenia.

Dotknij wyświetlacza, aby uzyskać fachową pomoc

Łatwy dostęp do ulubionych funkcji
Nasz kolorowy wyświetlacz dotykowy zapewnia intuicyjną obsługę piekarnika i skróty do trzech najważniejszych funkcji. Dzięki temu nie trzeba przewijać menu, aby znaleźć ulubione ustawienia. To najkrótsza droga do wspaniałych potraw.