Składniki:
Burgery
600 - 700 g mielonej wołowiny
2 małe (lub jedna duża) cebule, z grubsza pokrojone
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryczki Piri Piri (można zastąpić pieprzem cayenne lub pominąć)
1 jajko
Przygotowanie:
Cebulę zmielić na pastę.
Mięso przełożyć do miski, dodać zmiksowaną cebulę, jajko, sól, pieprz, paprykę i sos sojowy. Dokładnie wymieszać dłonią, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dłońmi zwilżonymi olejem roślinnym formować burgery, uwaga! muszą mieć średnice wyraźnie większą od średnicy naszych bułek! Podczas pieczenia, mięso wyraźnie się kurczy.
Usmażyć burgery z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Bułki
3/4 szklanki pełnotłustego ciepłego mleka
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
Do posmarowania bułek
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
W misce wymieszać ciepłe mleko, masło, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut, drożdże zaczną pracować. Dodać jajko i ok. połowę mąki, starannie wymieszać. Dodać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać tak długo, aż przestanie kleić się do rąk).
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie uformować bułeczki; ja dzieliłam ciasto na porcje o wadze 85 g każda, z każdej porcji formowałam dłońmi lekko spłaszczoną kuleczkę.
Uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 30 - 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Przed pieczeniem, posmarować bułki żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec przez ok. 15 minut.
Studzić na kratce.
Dodatki do burgerów
ulubiona sałata
1 duży pomidor, pokrojony w plasterki
ser cheddar, pokrojony w plasterki
kilka plastrów bekonu, usmażonego na chrupko na suchej patelni
majonez
sos barbecue
inne, ulubione dodatki
Składanie burgera
Bułkę przeciąć na pół, dolną połówkę posmarować majonezem. Nałożyć kilka listków sałaty, ser cheddar, bekon. Ułożyć upieczonego burgera, na górę plasterek pomidora.
Przykryć górną połówką bułki. Burgera można “spiąć’, wbijając w niego patyczek od szaszłyków.
Burgery można podawać solo lub z frytkami/chrupiącymi ziemniakami z piekarnika.