Składniki:
2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego, brązowego)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
* Uwaga! Pamiętajcie, żeby odmierzać wszystkie składniki tym samym naczyniem.
3 duże jajka
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki miodu
2 szklanki pełnotłustego mleka
200 g suszonych fig, pokrojone w paski
3 duże (lub 4 mniejsze) jabłka, obrane, pokrojone w plasterki lub kostkę
skórka otarta z 2 pomarańcz
skórka otarta z 2 cytryn
cukier puder, do posypania ciasta
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (kaszę kukurydzianą, mąkę, bułkę tartą, cukier, sól i cynamon). Dodać jajka, oliwę i miód, wymieszać (masa będzie bardzo gęsta). Wlać mleko, trzepaczką balonową ubić starannie całość, aż do otrzymania gładkiej masy, gęstością zbliżonej do masy naleśnikowej.
Dodać jabłka, figi (garść fig odłożyć do dekoracji), skórkę z cytryny i pomarańczy. Starannie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić odrobiną oliwy. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki fig.
Piec ok. 50 - 55 minut, aż ciasto się zetnie, a wierzch będzie ładnie zarumieniony.
Studzić na kuchennej kratce.
Wystudzone ciasto przyprószyć cukrem pudrem.