Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki pasty sezamowej tahini
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki bardzo zimnej wody
3 ząbki czosnku
sól, do smaku
Przygotowanie:
Do podania: oliwa extra vergine, papryka czerwona w proszku, posiekana natka pietruszki, świeżo mielony pieprz.
Zalać cieciorkę wodą (tak, żeby wody było dwukrotnie więcej niż ciecierzycy), dodać łyżeczkę sody, wymieszać. Odstawić na całą noc do namoczenia.
Namoczoną ciecierzycę odcedzić, wypłukać, ponownie zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczką sody, zagotować.
Gotować ok. 30 min - ciecierzyca musi być zupełnie miękka.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, umieścić w blenderze. Dodać tahinę, sok z cytryny i sól, do smaku. Zmiksować 2 - 3 minuty na najwyższych obrotach, na bardzo gładką masę. Na koniec, wciąż miksując, wlać powoli bardzo zimną wodę. Całość ucierać przez kolejne 2 - 3 minuty, aż pasta będzie idealnie gładka i kremowa.
Odstawić hummus do wystudzenia.
Gotowy hummus, podawać w płaskiej miseczce / rozsmarowany na talerzyku, skropiony oliwą, posypany świeżą natką pietruszki. Opcjonalnie, można dodać szczyptę czerwonej papryki lub orzechy piniowe.