Składniki:
250 g białego tłustego twarogu
160 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
12 sztuk dojrzałych śliwek węgierek
2 łyżki roztopionego masła, do polania
cukier, do posypania
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
W malakserze zmiksować twaróg z jajkiem, solą i masłem, dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Śliwki umyć i wyciągnąć z nich pestki.
Każdą wypestkowaną śliwę zawijać w ciasto, dłońmi formując zgrabną kulkę.
Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody przez ok. 5 minut, aż knedle wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć na talerz cedzakową łyżką.
Polać roztopionym masłem, posypać cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu.