Składniki:
2 łyżki masła
1 niewielki por, pokrojony w cienkie półplasterki
1 cebula, drobno posiekana
4 - 5 ziemniaków, pokrojonych w ok. 2,5 cm kostkę
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
ok. 1,5 l bulionu warzywnego
300 - 400 g świeżego łososia, bez skóry i ości, pokrojonego w grubą kostkę
150 ml śmietanki 30%
świeży koperek, do posypania zupy
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i pory. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 min, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją.
Wlać bulion, dodać ziemniaki i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zupełnie zmiękną. Na sam koniec włożyć do zupy pokrojonego łososia, gotować kolejne 2 - 3 minuty, ściągnąć z ognia.
Zupę zabielić śmietanką, delikatnie wymieszać.
Podawać gorącą, obficie posypaną posiekanym koperkiem.