Składniki:
400 g dużych krewetek, w całości
2 - 3 szalotki, posiekane
5 ząbków czosnku, obrane, zmiażdżone nożem
2 - 3 małe, ostre suszone papryczki chilli
kawałek surowego boczku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
ok. 4 cm kawałek imbiru, z grubsza posiekany
3 łyżki sosu rybnego
2 - 3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 listki limonki kaffir
sól (ewentualnie), do smaku
oliwa lub olej roślinny
4 jajka, ugotowane na półtwardo (żółtko powinno zostać płynne, ok. 6 min gotowania)
200 - 300 g chińskiego makaronu jajecznego
garść kiełków fasoli mung (lub mieszanki kiełków do stir fry)
pęczek szczypiorku, posiekany
Przygotowanie:
Krewetki umyć i oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć przewód pokarmowy - cienką czarną żyłkę. Oczyszczone krewetki odłożyć na bok.
Pancerzyki i głowy przełożyć do dużego garnka, skropić oliwą. Dodać czosnek, imbir, papryczki chilli, łyżeczkę cukru, liście limonki i boczek, smażyć chwilę na dużym ogniu, po czym zalać całość wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez minimalnie godzinę, najlepiej dwie (zupa ma być na najmniejszym ogniu, powinna delikatnie pyrkać).
Doprawić do smaku sosem sojowym i sosem rybnym, ewentualnie dosolić. Pod sam koniec gotowania wrzucić oczyszczone uprzednio krewetki.
Zupę podawać gorącą, z makaronem i jajkiem, posypaną kiełkami i szczypiorkiem.