Biszkopt migdałowy z kremem marcepanowym i smażonymi jabłkami
Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżeczki cukru 6 łyżek tartych migdałów (mąki migdałowej) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 150 g śmietanki 35% 150 g mleka pełnotłustego 60 g żółtek 30 g cukru pudru 150 g marcepanu Nadzienie 4 duże jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki brązowego cukru 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie: Biszkopt Rozgrzej piekarnik do 175°C. Oddziel żółtka od białek. Ubijaj żółtka z cukrem i wanilią, aż staną się białe i puszyste. Dodaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Blachę do ciasta o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem. Piecz do uzyskania złotobrązowej barwy (ok. 30 minut). Zdejmij ciasto z blachy i odstaw do ostygnięcia. Krem Podgrzej mleko i śmietankę w małym rondelku. Ubij pianę z cukru i żółtek. Dodaj łyżkę ciepłego mleka do masy żółtkowej i przełóż ją do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony marcepan i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (możesz także użyć blendera). Obierz jabłka, pozbądź się pestek i ogryzków, a owoce pokrój w cienkie plasterki. Rozpuść masło na patelni, podsmaż jabłka, posyp je brązowym cukrem i kontynuuj smażenie do uzyskania złotego koloru. Sposób podania: porozrywaj biszkopt na małe kawałki, przekładaj warstwą kremu i jabłek. Górę posmaruj kremem i posyp przyrumienionymi na patelni płatkami migdałów.