Składniki: 110 g masła 20 g czekolady 125 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 20 g jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów 1 jajko
Przygotowanie: Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce i odstaw. Przy użyciu robota wymieszaj masło, jasny brązowy cukier i ekstrakty z wanilii i migdałów. Ustaw średnią prędkość i miksuj przez ok. 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ustaw wysoką prędkość obrotów i mieszaj składniki jeszcze przez 15 sekund. Wyłącz robota, zgarnij mieszaninę z brzegów miski do środka i dodaj jajko. Przestaw prędkość na średnią i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj wcześniej przygotowane suche składniki i mieszaj na wolnych obrotach. Tuż przed uzyskaniem jednolitej konsystencji dodaj pokruszoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Upewnij się, że ciasto rozlało się równomiernie i nie ma grudek. Piecz przez 18-22 minuty do uzyskania złotawej barwy. Brzegi ciasta powinny być puszyste (środek nadal miękki). Poczekaj 10 minut, aż wystygnie, a potem małym nożem przejedź wzdłuż brzegów tortownicy, by odkleić ciasto od formy. Przed wyjęciem z formy i nałożeniem tortu na paterę, poczekaj co najmniej 4 godziny, aż wystygnie.