Pełnoziarnista focaccia

Składniki

200 g mąki 00
200 g mąki pełnoziarnistej
205 ml wody
12 g soli
45 ml oliwy z oliwek extra virgin
4 g słodu jęczmiennego
12 g drożdży piwowarskich

Krok 1

Rozpuść drożdże piwowarskie w wodzie i wymieszaj z oliwą extra virgin i słodem jęczmiennym. Zagnieć ciasto z mąki i płynnej mieszaniny. W trakcie zagniatania dodaj sól. Ukształtuj bochenek, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Krok 2

Posmaruj ręce oliwą z oliwek, umieść ciasto na blasze do pieczenia i uformuj focaccię. Przykryj ściereczkę i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Piecz przez 28 minut z wykorzystaniem funkcji pary w temperaturze 100°C. Pokrój chleb i przygotuj kanapkę.

Propozycje podania