Składniki:
2 średniej wielkości bataty, ugotowane i obrane
1/2 puszki mleka kokosowego (ok. 200 ml)
2 jajka, rozbełtane
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki masła, stopionego i ostudzonego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
dodatkowo:
kawałeczek masła, do natłuszczenia ramekinów
4 łyżki bitej śmietany
4 łyżeczki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wszystkie składniki puddingu zmiksować w blenderze na gładką masę. Rozlać masę do natłuszczonych ramekinów.
Piec ok. 40 minut, aż puddingi będę ścięte, a ich wierzch ładnie zarumieniony.
Ostudzić, a następnie dobrze schłodzić desery w lodówce.
Podawać z kleksem bitej śmietany, posypane wiórkami kokosowymi.