Składniki: Ciasto 170 g mąki 240 g cukru 70 g niesłodzonego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 ml wody 125 ml maślanki 150 ml oleju 2 jajka Masa 300 g czekolady o 60% zawartości kakao 300 ml śmietanki 4 łyżki kwaskowatego dżemu (porzeczkowy, wiśniowy itp.)
Przygotowanie: Ciasto Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, na środku zrób wgłębienie. W mniejszej misce połącz płynne składniki z jajkami i przelej je do dużej miski. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, używając płaskiej końcówki dołączonej do robota. Wyłóż tortownicę o średnicy 18 cm papierem do pieczenia, wlej połowę ciasta i piecz przez 30 minut. To samo zrób z pozostałym ciastem. Odstaw do ostygnięcia. Masa Połam czekoladę na kawałki. Podgrzewaj śmietankę w rondelku, aż zacznie się gotować, wtedy dodaj czekoladę. Podgrzewaj przez minutę, a potem mieszaj do uzyskania błyszczącej i jedwabistej konsystencji. Ostudź do temperatury pokojowej. Przy pomocy pędzelka posmaruj jedną z warstw tortu dżemem i 1/3 masy czekoladowej. Przykryj drugą warstwą tortu, posmaruj ją masą. Włóż do lodówki, aż czekolada stwardnieje, następnie wyjmij i pokryj cały tort pozostałą czekoladą. Zanim podzielisz tort na porcje, włóż go do lodówki na co najmniej pół godziny.