Łosoś

Łosoś

Poznaj przepis Krystiana na pysznego łososia przygotowanego metodą SousVide.

Składniki:
filet z  Łososia bez skóry 400 g
cukier 40 g
sól 80 g
ogórek 300 g
miód 50 g
cytryna 80 g
listki świeżej mięty 10 szt.
sól do smaku
jabłko 300g
sok żurawinowy 100 ml

Przygotowanie:
Sól i cukier rozpuszczamy w 1 litrze zimnej wody (5C). Łososia wkładamy do roztworu na 20 min, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pakujemy próżniowo z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Gotujemy sous vide 52C przez 20 min. Po tym czasie szybko schładzamy w wodzie z lodem.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż w cienkie paski, dodajemy posiekane listki mięty, miód, sok z cytryny, sól do smaku i pakujemy próżniowo.
Jabłko obieramy, kroimy w równe kostki i pakujemy próżniowo z sokiem żurawinowym.

Rybę podajemy na zimno z kompresowaną sałatką z ogórka i kompresowanym jabłkiem w soku.

Sugestia: możena użyć smakowej soli np. wędzonej.

 

Czytaj więcej
  • Rostbef wołowy SousVide
    Rostbef wołowy SousVide
  • Comber SousVide
    Comber SousVide
  • Turbot SousVide
    Turbot SousVide