Składniki:
filet z Łososia bez skóry 400 g
cukier 40 g
sól 80 g
ogórek 300 g
miód 50 g
cytryna 80 g
listki świeżej mięty 10 szt.
sól do smaku
jabłko 300g
sok żurawinowy 100 ml
Przygotowanie:
Sól i cukier rozpuszczamy w 1 litrze zimnej wody (5⁰C). Łososia wkładamy do roztworu na 20 min, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pakujemy próżniowo z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Gotujemy sous vide 52⁰C przez 20 min. Po tym czasie szybko schładzamy w wodzie z lodem.
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż w cienkie paski, dodajemy posiekane listki mięty, miód, sok z cytryny, sól do smaku i pakujemy próżniowo.
Jabłko obieramy, kroimy w równe kostki i pakujemy próżniowo z sokiem żurawinowym.
Rybę podajemy na zimno z kompresowaną sałatką z ogórka i kompresowanym jabłkiem w soku.
Sugestia: możena użyć smakowej soli np. wędzonej.