20 pierwszych kroków do bycia zero waste
Każdą zmianę dla dobra przyszłości naszej planety warto rozpocząć od siebie i swojego domowego podwórka, a najlepiej od naszej kuchni. To właśnie tam dużo się dzieje i to tam marnujemy niestety najwięcej żywności, którą moglibyśmy uratować chociażby odpowiednio ją przechowując lub wyczarowując potrawy z resztek, które za każdym razem smakują inaczej. Gotowanie z tego co pozostaje nam w kuchni pobudza kreatywność. Takimi potrawami można zaskoczyć nie tylko domowników, ale nawet samego siebie. Uwierz w swoje możliwości, inspiruj się i edukuj, bo naprawdę możesz małymi krokami zrobić bardzo dużo dla naszej wspaniałej planety, a przy okazji też dobrze i smacznie zjeść.
1. Pamiętaj, aby idąc na zakupy zabierać ze sobą listę tego, co potrzebujesz – to uchroni Cię przed kupowaniem produktów niepotrzebnych;
2. Nie kupuj na zapas, bo wtedy istnieje większe prawdopodobieństwo, że ta żywność się zmarnuje;
3. Nie kupuj warzyw i owoców w plastikowych opakowaniach i nie korzystaj z foliowych reklamówek, które są nam potrzebne tylko na chwilę;
4. Chodź po zakupy ze swoja torbą, niech stanie się Twoją najlepszą zakupową przyjaciółką;
5. Zrezygnuj z kupowania wody w plastikowych butelkach. Woda z kranu w wielu miejscach nadaje się do spożycia, można też zainwestować w filtr do wody - to też zdrowsze rozwiązanie niż picie wody z opakowań plastikowych;
6. Kiedy przygotowujesz śniadanie do pracy, zrezygnuj z folii aluminiowej na rzecz na przykład woskowijek wielokrotnego użytku;
7. Pamiętajmy, aby zabierać ze sobą swój kubek na kawę czy herbatę i rezygnować z używania kubków papierowo – plastikowych w kawiarniach czy miejscu pracy;
8. Nie korzystaj z plastikowych słomek, życie bez nich jest naturalnie lepsze;
9. Przechowuj zakupioną żywność w odpowiedni sposób zwracając szczególną uwagę na informacje na opakowaniu: należy spożyć do, najlepiej spożyć przed. Ustawiaj ją mądrze w lodówce. Produkty, które należy zjeść najszybciej powinny być ustawione najbliżej;
10. Używaj w swoim sprzęcie jak najczęściej trybów eco, które dbają bardziej o przyszłość Ziemi i Twój domowy budżet;
11. Ogranicz spożywanie białka zwierzęcego – wędliny są jednymi z najczęściej wyrzucanych do śmieci produktów przez Polaków;
12. Używaj specjalnych szuflad w chłodziarkach, takich jak NaturalFresh w lodówkach Electrolux, która gwarantuje świeższe produkty aż do trzech razy dłużej;
13. Inwestuj w dobry sprzęt, który będzie Ci służyć przez lata i pomoże Ci oszczędzać energię i wodę, tak jak na przykład płyta indukcyjna SenseBoil;
14. Przygotowuj dania z resztek, a najlepiej do tego zadania sprawdzi się piekarnik parowy, który przyśpiesza proces pieczenia nawet o 30%, jednocześnie ograniczając zużycie energii. Po wyjęciu zapiekanki warzywnej z takiego piekarnika aż trudno uwierzyć, że to kolacja zero waste;
15. Nie włączaj pralki lub zmywarki, kiedy nie są całkowicie zapełnione. Używaj do nich środków ekologicznych, które nie będą zanieczyszczać planety;
16. Nie kupuj ubrań słabej jakości. Kupuj rzadziej, ale ubrania naturalne, które dłużej Ci posłużą. To rozwiązanie lepsze dla środowiska i Twojego zdrowia. W miarę możliwości wybieraj schody zamiast windy, rower i transport publiczny zamiast auta, a najlepiej spacer blisko drzew;
17. Segreguj śmieci i rób wszystko, aby tych śmieci produkować jak najmniej;
18. Jeżeli masz taką możliwość zrób własny kompostownik, Twój ogród będzie Ci bardzo wdzięczny;
19. Wyłączaj sprzęt, światło, wyjmuj ładowarki z kontaktu. Nie zasypiaj przy włączonym telewizorze ani telefonie. Cisza to najpiękniejsza muzyka XXI wieku;
20. To co się zepsuło zanim kupisz nowe spróbuj naprawić, to czego nie używasz oddaj, podziel się jedzeniem, jeżeli masz za dużo, zamiast wyrzucić możesz zrobić coś dobrego dla drugiego człowieka i Mamy Ziemi.