Poczuj się lekko na lato
Dłuższe dni, słoneczne poranki i zapach wiosenno-letniego powietrza udowadniają, że za oknem zagościła najcieplejsza pora roku. Wszystko dookoła budzi się do życia, a my nabieramy chęci, aby czuć się świeżo i lekko. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, na straganach zagościły świeże owoce i warzywa, które poza codzienną dawką ruchu, są kluczem do osiągnięcia zdrowo wyglądającej sylwetki. Pomocne mogą także okazać się urządzenia zaprojektowane z myślą o osobach aktywnych. Blender ESB2900 marki Electrolux został stworzony, aby ułatwić życie tym, którzy na co dzień szukają prostych sposobów na zachowanie kondycji oraz przygotowywanie lekkich i pożywnych posiłków.
Jedz zdrowo, czuj się lekko
Wraz z początkiem wiosny pojawiły się długo wyczekiwane owoce i warzywa, których życiodajna moc kryje się w kolorowym soczystym miąższu oraz chrupiących skórkach. Właśnie dlatego wiosenno-letni czas to najlepsza okazja, żeby zadbać o swój organizm. Regularne spożywanie zbilansowanych posiłków, opartych na tzw. nowalijkach, dostarcza nam cennych witamin, antyoksydantów i błonnika, które pozwalają oczyścić organizm z toksyn, przyspieszając metabolizm i nadając naszej skórze zdrowego kolorytu. Warto pamiętać, że to, czym odżywiamy nasze ciała, wpływa nie tylko na nasz wygląd, ale przede wszystkim na nasze samopoczucie. Wśród osób, które przykładają dużą wagę do zdrowego odżywiania, coraz popularniejsze staje się przygotowywanie owocowo-warzywnych koktajli, smoothies czy zup kremów. Te niskokaloryczne przekąski, to naturalne źródło witamin i energii oraz świetne rozwiązanie dla tych, którzy na co dzień nie mają czasu na przygotowywanie czasochłonnych posiłków. Koktajle można urozmaicać na nieskończenie wiele sposobów, dodając ulubione orzechy lub ziarna, a także miód, kiełki czy zioła. Lista możliwych do przygotowania zup za pomocą blendera jest również bardzo długa i różnorodna. Poniżej przedstawiamy kalendarz sezonowo pojawiających się warzyw i owoców oraz propozycje posiłków do przyrządzenia w domu.
Czerwiec
Pierwszy letni miesiąc to czas świeżych truskawek. Ich niewątpliwym atutem, jest intensywny słodko-kwaskowaty smak, a także duża zawartość witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na wygląd i pracę organizmu. Truskawki są przede wszystkim źródłem cennych polifenoli, poprawiających pamięć i spowalniających starzenie się mózgu. Posiadają także przeciwutleniacze, chroniące narządy układu pokarmowego przed licznymi chorobami, w tym nowotworem jelita grubego. Co więcej, truskawki odkwaszają organizm oraz ułatwiają spalanie tłuszczów
i węglowodanów, skutecznie wspomagając odchudzanie. Poza truskawkami, w czerwcu obecne są również świeża rukola, kalarepa oraz delikatne szparagi.
Składniki na koktajl z truskawek:
Szklanka truskawek
Szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
Szczypta wanilii
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj pod bieżącą chłodną wodą i obierz z szypułek. Przelej kefir lub jogurt naturalny do pojemnika. Dodaj umyte truskawki. Dopraw szczyptą wanilii. Danie będzie bardziej pożywne i sycące jeśli dodamy do niego np. płatki owsiane błyskawiczne. Całość zblenduj w blenderze ESB2900, aż do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
Lipiec
W lipcu wśród sezonowych owoców znajdziemy m.in.: maliny, morele, czereśnie czy agrest. Z kolei warzywa to m.in.: brokuły, cukinia, fasola, sałata, rzodkiewka czy wreszcie bób. Ten ostatni wielu z nas kojarzy się z wakacyjną przekąską. Bób nie tylko dobrze smakuje, ale jest także bogaty w wartości odżywcze, takie jak żelazo, magnez, miedź czy sód. Ponadto, jest doskonałym wyborem dla osób, dbających o linię, ponieważ odznacza się niską zawartością kalorii (ok. 200 kcal w 1 ugotowanej szklance bobu) przy jednocześnie wysokiej zawartości błonnika. Zupa krem z bobu będzie znakomitym pomysłem na lekki, wakacyjny obiad.
Składniki na zupę krem z bobu:
750 g bobu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
0,5 l wody
0,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bób gotuj przez ok. 15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do garnka wlej bulion, wodę i dodaj bób. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj przyprawy, a następnie zblenduj na gładką masę przy użyciu blendera ESB2900.
Sierpień
W tym miesiącu na warzywnych straganach znajdą się m.in.: bakłażan, buraki, papryka czy szpinak. Wśród owoców dominować będą m.in.: arbuzy, brzoskwinie, nektarynki, a także słodkie winogrona. Zarówno wymienione owoce, jak i warzywa, są kopalnią pożytecznych wartości odżywczych. Dlatego by zachować zdrowie i dobre samopoczucie warto połączyć wartości z obu tych grup. Pomysłem na smaczne i pożywne danie będzie koktajl owocowo-warzywny, np. szpinakowo-arbuzowy. Arbuz jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę A i witaminę C. Ponadto to doskonały wybór na cieplejsze dni, ponieważ ma orzeźwiający smak i gasi pragnienie. Z kolei szpinak zawiera żelazo, kwas foliowy, a także błonnik pokarmowy. Co więcej, szpinak dzięki zawartości antyoksydantów ma działanie antynowotworowe.
Składniki na koktajl szpinakowo-arbuzowy:
150 g szpinaku
350 g arbuza
1 banan
200 ml wody
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Owoce obierz i pokrój. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Wszystkie składniki włóż do pojemnika i zmiksuj przy pomocy blendera ESB2900. Koktajl podawaj schłodzony.
Moda na zdrowie
Z każdym rokiem w Polsce przybywa osób dbających o zdrowie i aktywnie spędzających wolny czas. Dzięki blenderowi ESB2900 zaopatrzonemu w przenośny bidon, zawsze możesz mieć przy sobie swój ulubiony posiłek. Dodatkowo możesz go wzbogacić o białko, dzięki któremu spalanie tkanki tłuszczowej przebiegnie szybciej, a mięśnie nie zanikną, tylko się wzmocnią. Blender kielichowy ESB2900 cechuje się sportowym wyglądem i butelką take-away, dzięki której zabierzesz swoje smoothie gdziekolwiek chcesz. Dzięki wkładce chłodzącej, koktajl zachowa niską temperaturę i stanie się orzeźwiającą przekąską niezależnie od pory dnia. Blender został wyposażony w dwie butelki z tworzywa sztucznego Tritan bez BPA, które nie pochłania zapachów ani smaków. Ponadto, zestaw posiada dodatkowe akcesoria, takie jak ostrze do mielenia kawy czy orzechów oraz butelki w różnych rozmiarach: 300 ml (2 szt.) i 600 ml. W efekcie, można go używać nie tylko do przygotowania posiłków, ale także do usprawniania swojej pracy w kuchni. Zarówno blender, jak i ostrza, zostały wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapewniającej trwałość i bezpieczeństwo. Trzy poziomy prędkości: wolny, szybki i pulsacyjny, pozwalają dostosować gęstość posiłków do indywidualnych upodobań użytkownika. W trosce o oszczędność czasu, poszczególne części wystarczy opłukać wodą lub umieścić w zmywarce – i można biec dalej.