Poza oczywistymi funkcjami dobrego piekarnika parowego do zabudowy, wspólnymi z modelami tradycyjnymi, takimi jak termoobieg, ciche zamykanie drzwi czy prowadnice teleskopowe, urządzenia Electrolux mają wiele technologii, które pomagają w codziennym użytkowaniu i jeszcze łatwiejszym użytkowaniu!
Każdy kto ma w domu dzieci lub zwierzęta wie, że chłodna szyba piekarnika (Safe to Touch) jest czymś bardzo ważnym.
Warto zwrócić uwagę na tę funkcję, bo pozwala ona uniknąć dotknięcia gorącej szyby i drobnych poparzeń – niezależnie od tego, czy piekarnik jest zamontowany pod płytą (grzewczą, gazową, indukcyjną), czy w zabudowie.
Kolejną ważną funkcją dobrego piekarnika jest system czyszczenia – proste modele piekarników mają najczęściej specjalną emaliowaną powłokę wnętrza, która ułatwia usuwanie zabrudzeń.
Bardziej zaawansowane modele mają funkcję czyszczenia katalitycznego – po wyborze odpowiedniego programu piekarnik rozgrzewa się do 250°C i wypala zabrudzenia.
Można je potem łatwo usunąć ściereczką z detergentem.
Inną formą czyszczenia automatycznego jest pyroliza, czyli specjalny program, który rozgrzewa wnętrze piekarnika do 500 stopni Celsjusza (czyli dwa razy wyższej temperatury niż w przypadku katalizy).
Zabrudzenia są wypalane, a po zakończeniu programu i ostudzeniu piekarnika możesz z łatwością usunąć drobny pył i cieszyć się nieskazitelnie czystym piekarnikiem.
Warto wspomnieć o unikalnej dla piekarników parowych Electrolux funkcji czyszczenia parowego Aqua Clean.
Wykorzystuje ona parę wodną do zmiękczenia zabrudzeń, a w efekcie pozwala na szybkie czyszczenie piekarnika bez szorowania czy detergentów.
Najlepsze piekarniki parowe w naszym rankingu mają wbudowaną termosondę, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy z dokładnością do 1 stopnia Celsjusza, dzięki czemu znika ryzyko niedopieczenia czy przypieczenia.
Gdy wnętrze potrawy osiągnie odpowiednią temperaturę, piekarnik automatycznie się wyłączy, a Ty możesz cieszyć się idealnym smakiem potrawy, doskonałą teksturą i chrupką skórką!
Inną sprawą jest energooszczędność – piekarniki parowe Electrolux mają wysoką klasę sprawności energetycznej.
Dodatkowo – funkcja szybkiego nagrzewania pozwala na sprawne gotowanie w piekarniku, a funkcja pary pozwala skrócić czas pracy piekarnika nawet o 20%, dzięki czemu zużyje on mniej energii elektrycznej.
Wybierając piekarnik parowy warto zastanowić się, czy lepiej sprawdzi się dla Ciebie model z funkcją pary (na dnie piekarnika ma zbiornik, który uzupełniasz przed pieczeniem), czy wybierzesz model wyposażony w pojemnik na wodę, z którego zasilany jest generator pary.
Czy warto kupić piekarnik parowy?
Oczywiście!
Zwłaszcza jeśli zastanawiasz się nad wymianą urządzenia lub chcesz przekonać się jak wygląda pieczenie z użyciem pary w nowym domu lub mieszkaniu.
Chcesz dowiedzieć się więcej o piekarnikach parowych Electrolux?
Przegląd funkcji i kompletny poradnik zakupowy znajdziesz na naszej stronie!