- quinoa to inaczej komosa ryżowa; jest bogatym źródłem węglowodanów; aby dwukrotnie krócej gotować tę kaszę, możesz ją namoczyć na dobę przed przygotowaniem w zminej wodzie
- z trzech rodzajów komosy ryżowej najkrócej gotujemy białą
- wiemy, że quinoa jest już gotowa, gdy pod koniec gotowania z ziaren zaczynają wychodzić „ogonki”
- komosę soli się na końcu, dodoanie jej wcześniej spowoduje, że będzie twarda
- śmietana z orzechów nerkowca jest bardzo zdrową alternatywą dla tradycyjnej i może być bazą do wielu sosów, zamiast czosnku możesz dodać ulubione zioła, aby uzyskać inny efekt
- awokado szybciej dojrzeje jeśli włożysz je do papierowej torebki z kawałkiem jabłka
- do wydrążenia miąższu lepiej użyć drewnianej lub silikonowej łyzki
- bataty są świetnym zamiennikiem dla ziemniaków; śą słodsze, zawierają więcej składników odżywczych
- jarmuż jest bardzo smaczny w wersji chipsów; umyte i osuszone liście jarmużu rozrerwij na mniejsze kawałki, uprzednio wyciąnając twarde elementy, sastępnie skrop je oliwą lub olejem kokosowym i posypyp solą, zapiekaj w piekarniku na chrupkie chipsy przez ok. 4-6 min w temp. 150 st. C
- jarmuż jest bogaty w białko, błonnik, witaminę C, PP, H, E i K, beta-karoten, witaminy z grupy B, a także sole mineralne – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, czyli elektrolity niezbędne podczas uprawiania sportu
- woda kokosowa to naturalny izotonik