Love Food, Hate Waste. Dzielimy się pomysłami na ograniczenie marnowania żywności

Love Food, Hate Waste.

Na przełomie maja i czerwca wzięliśmy udział w 2 konferencjach poświęconych problemowi marnowania żywności – AIESEC YouthSpeak Forum i Central Europe Food Waste Conference 2018.

We wrześniu 2015 roku na Zgromadzeniu Narodów Zjednoczonych uchwalono 17 celów zrównoważonego rozwoju. Cel 12-sty z tej listy dotyczy odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji. W ramach realizacji tego celu określono Target 12.3, który zakłada zmniejszenie o połowę marnowanej żywności na osobę w handlu oraz gospodarstwach domowych, a także ograniczenie strat na poziomie produkcji i dystrybucji. Jak wyraźnie widać kluczowym czynnikiem sukcesu do osiągnięcia Targetu 12.3 jest zachęcenie konsumentów do ograniczenia marnowania żywności w domach. Nasza firma, która ma w swoje DNA, wpisane kształtowanie lepszego życia, postanowiła aktywnie włączyć się w promowanie uważniejszego podejścia do jedzenia i dzielenia się jego nadmiarem. W tym celu w 2016 roku stworzono Electrolux Food Foundation - fundację wspierającą lokalne inicjatywy pracowników związane z ograniczeniem marnowania żywności.

W 2017 roku udało się rozpocząć 8 projektów, zaangażować 10.000 osób, podarować 50.000 posiłków i dotrzeć z informacją o potrzebie szanowania jedzenia do ponad 9.000.000 osób. I - co warte podkreślenia – problem jest globalny, ale działania są podejmowane lokalnie i dopasowane do potrzeb i specyfiki każdej społeczności. I tak w Singapurze prowadzony jest program „SeasonYourEx”, w którym ludzie są zachęcani do zamieszczania w internecie zdjęć resztek żywności, która wkrótce się przeterminuje. Za każde 5 postów Electrolux opłaca 1 dzień jazdy singapurskiego vana Banku Żywności, a szef kuchni Eric Low na podstawie zdjęć przygotował 10 przepisów, wykorzystujących najczęściej wyrzucane produkty. W Brazylii wdrożono program edukacyjny dla bezrobotnych „Better Food”. Bezrobotni w centrum kulinarnym Electrolux, pod okiem profesjonalnych szefów kuchni uczą się jak dobrze i mądrze gotować. Dzięki zdobyciu nowych umiejętności wielu uczestnikom udało się znaleźć pracę. W Peru, z kolei, nawiedzonym przez deszcze i powodzie zorganizowano pomoc dla ofiar kataklizmu dostarczając pokrzywdzonym jedzenie.

W Polsce nasze działania skupiają się na pokazywaniu jak w prosty sposób i praktycznie „bezboleśnie” ograniczyć marnowanie żywności w domu. Edukujemy konsumentów jak w rozsądny sposób robić zakupy, jak właściwie przechowywać żywności, jak przygotowywać smaczne dania z resztek, które zalegają w naszych lodówkach. Zachęcamy ich też do dzielenie się z innymi żywnością, której nie jesteśmy w stanie zjeść. W ramach tych działań powstała broszura edukacyjna Taste & Share z poradami jak kupować i przechowywać żywność, jak korzystać z urządzeń kuchennych, aby przedłużyć trwałość produktów (np. zamrażanie) oraz przepisami na potrawy „z resztek”. Uruchomiliśmy również aplikację Taste & Share pozwalająca wygodnie dzielić się nadprogramowym jedzeniem. 

„Na obu konferencjach przedstawiliśmy realizowane przez nas działania inspirując uczestników do świadomego spojrzenia na siebie samych i zachęcając ich do podejmowania działań we własnym środowisku.” – mówi Dominika Kosman, Head of Corporate Communications CEE - „Nasz szef kuchni, Julian Karewicz przygotował dla gości poczęstunek z „resztek”, przy okazji opowiadając o wspaniałych smakach jakie można odkryć kreatywnie wykorzystując do gotowania różne resztki, które często lądują w koszu na śmieci. Prezentowaliśmy również naszą aplikację Taste & Share zachęcając uczestników do aktywnego dzielenia się zbędnym jedzeniem, tak aby ktoś inny mógł z niego skorzystać. Nasze działania spotkały się z dużym uznaniem środowisk zajmujących się problemem marnowania żywności w Polsce i mamy nadzieję, że zaowocuje to kolejnymi projektami przeciwdziałającymi marnowaniu żywności w Polsce.”

Chłodne ukojenie

Chłodne ukojenie

Dłuższy dzień, promienie słońca i wysokie temperatury to najpiękniejsze, co może nam dać lato. Jednak każda przyjemność ma swoje granice. Po pewnym czasie przebywania w upale, mamy go dosyć i jedyne o czym marzymy, to przyjemne ochłodzenie. Warto wtedy sięgnąć po sprawdzone metody na stworzenie w domu przestrzeni, dającej ukojenie.

Dowiedz się więcej
Wakacje wolne od obowiązków

Wakacje wolne od obowiązków

Wakacje to czas, kiedy w końcu możemy odpocząć bez wyrzutów sumienia. W tym okresie powinniśmy oddać się błogiemu relaksowi, a obowiązki ograniczyć do minimum. Są jednak pewne czynności, jak choćby sprzątnie, których nie możemy całkowicie zaprzestać.

Dowiedz się więcej
Czas na grill

Czas na grill

Wakacje to wymarzony czas nie tylko na grillowanie na działce, w ogrodzie czy na wyjeździe, ale także w domu! Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem potraw przyrządzonych na grillu, a jednocześnie dbać o zdrowie, warto sięgnąć po akcesoria do grillowania marki Electrolux.

Dowiedz się więcej