Tarta cytrynowa

Wyrazisty cytrynowy smak

Złocista chrupkość

To ciasto zawsze poprawia humor.

Składniki na tartę cytrynową

(ciasto o średnicy 20 cm)

Ciasto patè sucree

50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody

Krem

25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko

1 g soli

Starta skórka z 1 cytryny

Beza

Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody

Sposób przygotowania

1) Przygotuj ciasto patè sucrée

Używając urządzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mąkę, cukier puder i masło do konsystencji przypominającej tartą bułkę. Dodaj wodę i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Poznaj swojego asystenta

Sposób na ubijanie i mieszanie, który zapewni Ci lepsze wypieki. Nasze urządzenie Assistent wykona za Ciebie najcięższe prace, zapewniając więcej czasu na organizację dobrej zabawy.

2) Upiecz ciasto patè sucrée

Rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mąką. Wyłóż ciastem dno i boki formy do ciasta o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem. Pamiętaj o przycięciu brzegów. Odłóż tortownicę z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma z ciastem jest już gotowa. Następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto będzie mieć złoto-brązowy kolor. Odłóż ciasto na bok.

3) Przygotuj bezę

Aby przygotować bezę, połącz w rondlu cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu się syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 110°C, ubij pianę z białek, używając średniej prędkości miksera. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, zdejmij rondel z płyty grzejnej. Płyta indukcyjna umożliwia łatwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorący syrop do miski z pianą z białek.

4) Wykończ bezę

Pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczająco ostygnie, aby można było jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. Napełnij masą worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schłodzenia.

5) Przygotuj krem cytrynowy

Aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, wymieszaj startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy i mąkę do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. Następnie ostrożnie wymieszaj ze sobą obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wyłóż krem na upieczony wcześniej spód.

6) Zadbaj o żywy cytrynowy kolor

Wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?

  • Ciasto czekoladowe

    Któż oparłby się kremowemu biszkoptowi czekoladowemu?

    Biszkopt czekoladowy
  • Sernik

    Delikatny i kremowy sernik to doskonały sposób na sprawienie przyjemności sobie i innym.

    Sernik
  • Crème brûlée

    Klasyczny deser dla tych, którzy chcą osłodzić sobie życie.

    Karmelizowanie cukru na creme brulee za pomocą ręcznego palnika gazowego
  • Tarta cytrynowa

    To ciasto zawsze poprawia humor.

    Tarta cytrynowa oprószona cukrem pudrem