Makaron z warzywami po azjatycku

Sylwia Ładyga z bloga Ostra na Słodko udowadnia, że dania azjatyckie można przygotowywać na kuchni indukcyjnej. Sprawdź przepis na makaron z warzywami, inspirowany koreańskim Jabchae.

Składniki

(3 porcje)
makaron ryżowy – 1 op. / ok 300 g
papryka czerwona – 1 szt.
papryka żółta – 1 szt.
papryka zielona – 1 szt.
duża cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
szpinak – 200 g
jajko – 2 szt.
biały sezam – 1 garść
cukier trzcinowy – 1 łyżka
olej sezamowy – 150 ml
sos sojowy – 100 ml
czarny pieprz – do smaku
miód – 2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Papryki kroimy w piórka, podsmażamy.

2. Marchew kroimy w zapałki, a cebulę w piórka, podsmażamy.

3. Szpinak blanszujemy a czosnek siekamy.

4. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę.

5. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy.

6. Z 2 roztrzepanych jajek smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki.

7. Na patelnię dodajemy makaron, przesmażoną paprykę, cebulę, marchew oraz zblanszowany szpinak, posiekany czosnek, omlet, sezam oraz marynatę spod makaronu.

8. Smażymy razem 2-3 minuty.

Smacznego!