Kurczak po wiejsku
Kurczak doskonale nadaje się do gotowania na parze. Łatwo jest połączyć jego subtelny smak z wieloma różnymi przyprawami, ziołami i warzywami.
Przygotowanie
Czas: 25 min.
Temperatura: 180°C
Poziom: 2
Para: para (niski poziom 20%) + wysoka temperatura
Woda: 500 ml
Składniki
250-300 g kurczaka, co odpowiada mniej więcej jednemu filetowi z piersi i jednej pałce
1 doniczka świeżego tymianku
2 średniej wielkości ząbki czosnku
4 kolby kukurydzy, przecięte na pół
1 cukinia pokrojona w długie plastry
8 pędów szparagów
2 czerwone papryki, pokrojone na 4 części
100 ml oliwy z oliwek
50 ml sosu sojowego
Sól i pieprz
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwe
1. Przeciśnij czosnek przez praskę do miski, pokrój z grubsza tymianek i wymieszaj z oliwą z oliwek, sosem sojowym, solą i pieprzem.
2. Przelej całość do woreczka i dodaj kurczaka. Zamknij worek i wcieraj przyprawy, aby mieć pewność, że marynata jest równomiernie rozprowadzona. Odłóż do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3. Weź po 2 arkusze folii aluminiowej na każdą porcję i 1 arkusz papieru do pieczenia do wyłożenia blachy. Podziel równo warzywa w każdej porcji oraz skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
4. Zapakuj zamarynowanego kurczaka w folię zaginając jej brzegi, w przykładowych porcjach 1 udko i 1 pałka lub 1 pierś i 1 pałka zaginając boki folii nad składnikami.
5. Przenieś porcje z folii na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i rozmieść obok kolby kukurydzy. Przypraw kolby oliwą i solą. Piecz przez 15 minut.
6. Po 15 minutach wyjmij blachę i rozetnij porcje nożem. Zagnij w dół krawędzie folii używając rękawicy do pieczenia, tak aby kurczak był cały widoczny, ale nadal wewnątrz folii.
7. Obróć kolby kukurydzy, włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 minut, aby powierzchnia kurczaka stała się złocista i chrupiąca. Kurczak będzie gotowy, kiedy termosonda pokaże 70°C.
Wskazówka
Zostaw skórę na kurczaku i użyj kombinacji Para (niski poziom 20%) + wysoka temperatura, aby uzyskać doskonałą chrupkość na zewnątrz i wilgotne, soczyste wnętrze.
Czy wiesz?
Kurczak jest pełen witamin i minerałów. To dobre źródło niskotłuszczowego białka, a nawet naturalny antydepresant. O ile białe mięso jest nieco zdrowsze, ciemne mięso jest bardziej soczyste i ma bogatszy smak. Przy diecie niskokalorycznej wystarczy usunąć skórę, która zawiera dużo tłuszczu*.
*Źródło: www.besthealthmag.ca