Poznaj przepis Krystiana na idealną kaczą pierś z gruszkami przygotowaną metodą SousVide.
Składniki: 4 kacze piersi około 4 x 180g sól pieprz tymianek świeży miód 50 g gruszki 2 szt. czerwone wytrawne wino cabernet sauvignon miód
Przygotowanie: Wino zagotować , odparować o 30 % objętości, dodać miód do smaku. Gruszki obrać pokroić na 4 części ,usunąć pestki. Umieścić w worku z winem Zamknąć próżniowo. Gotować 20 min w 82*C Nacinamy skórę kaczej piersi tak aby powstała na niej kratka, Do woreczka wkładamy kacze piersi ,tymianek , grubo zmielony pieprz i miód. Zamykamy próżniowo. Wkładamy do pieca na funkcję sous vide 62*C 50min. Po tym czasie wyciągamy pierś z worka na ręcznik papierowy i obsmażamy od strony skóry na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianej chrupiącej skórki. Podajemy z ciepłymi gruszkami. Z patelni usuwamy kaczy tłuszcz i deglasujemy ją winem pozostawionym z gotowania gruszek. Po odparowaniu do konsystencji sosu, układamy danie na talerz.